Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
8
 
! Отговори
Х преди 5 години
Експертите лобират, за това са им платили! За какви Щати дрънка този, ние сме в източна Европа!!!
107
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един Грипен е 50 милиона и 3 часа полет струват колкото бъбречна трансплантация.
106
6
 
12
 
! Отговори
Fortis преди 5 години
Прави лошо впечатление, че всякакви експерти започнаха да се упражняват по темата, пускайки откровени лъжи.Едно уточнение: МиГ 29 е абсолютно приложим към системите на НАТО. Пример ескадрилите в Чехия и Полша.Второ: Защо никой от експертите не говори за Ф 18 след като има оферта и за него ?
105
6
 
10
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Мисля , че грипен е по добре при всички случаи. По добре да развиваме отношения със Швеция. Сащ им видяхме инвестицийте. Кожодерски ток плащаме всички. Имаше обаче някаква морална условност ако вземем грипен да не се използва за атаки ли? Някъде беше споменато
104
1
 
3
 
! Отговори
А е стига... преди 5 години
На Ан2 кво му е - лети ниско по релефа, невидим е за радарите, не му трябва оборудвана писта, прави кобрата на пугачов, петлята на нестеров - пушка...
103
16
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Отдавна съм казал на всички ***, че ще е Ф-16 и ще гони пикливите Су над Черно море! Още малко им остава на чебурашките!
102
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има нужда от C-400 , а не от самолети..............ама тук много разбирачи от военна техника станахте.C-400 е само за защита, зенитно-ракетен комплекс.............Турция (държава в НАТО) купува C-400, Индия-също.Те по-глупави ли са от нас??
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Най добрияГрипен - най доброто за нас !-Като комплексна съвкупност, качества, поддръжка, непретенциозност и всичко това отнесено към цената , Грипена дава много повече. Ф-16 е много стар самолет като концепция. Грипена не бил участвал в бойни действия и можело да се счупи? Ами то ако така се разсъждава, значи в света нямаше да има нищо друго, освен Ф16, Миг 23, и Су-тата... ама има много други самолети.
100
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новите самолети Ф-16 са прекалено скъпи за България..............следователно ще купим стари щайги на 25 години......................скъпи резервни части и скъпа поддръжка.Нали някой не мисли, че при реални бойни действия (не дай си боже) тия самолети ще ни защитят??
99
5
 
15
 
! Отговори
se преди 5 години
Ех какви комисионни ще вземат лобистите. Ясно е ,че ще се купува американска техника.АмЪ за какво ни е ???Кой и от кого ще пазим или ние ще се пазим.НАТО е пълно блато .По добре с парите постройте жилища , изградете улици и булеварди , санирайте но не ги харчете за скъпи играчки....
98
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е решено, купуваме американските стари самолети............конкурсите, дето ги правят са за промивка на мозъците!!!Покупката на самолети върви с договори за поддръжка, резервни част и т,н. , де факто наливаме пари в американския военен комплекс!!! Защото сме много богати и много лоялни към братята-американци!!
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като вече е решено, защо правите проформа "конкурси" ?
96
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Лобистите един по един излизат. Паси, сега Шаламанов, очаква се Тагарев... трябва да се вземат нови,ца за няма технически проблеми, и максимално евтини... да не подпишат една хартия, а после да надат анекси към нея....
95
11
 
13
 
! Отговори
Вермахт преди 5 години
Милиардите да се влеят в здравеопазването, защото там положението е трагично.Военните ни бази да се дадат на руснаците за 30 години срещу евтини горива и суровини и гарантирано никой няма да застраши границите ни зер Путин е много нервен и бързо спуска чакмака.
94
16
 
12
 
! Отговори
Най добрия преди 5 години
Грипен - най доброто за нас ! Ф16 е един пълна нула пред грифона
93
5
 
13
 
! Отговори
АзВечеСъмТе преди 5 години
Омръзна ми да повтарям едно и също по-кротко с тия самолети. Във всеки ъгъл на България по един зрк последно поколение. Самолети може и грипен може и Рафаел f-16 доколкото е слушам скъпи трудна поддръжка. няма да се бием с тях само ще ги ползваме за ескорт и дет се вика да има там нещо Истината е в ПВОто. в крайна сметка от кой ще се пазим от Турция или от Гърция или от Сърбия или от кой? То се видя как Северна Корея обърна паланката никой не успя да ги нападне защо? Сигурно защото имат F 35
92
5
 
18
 
! Отговори
fermera преди 5 години
Досега F 16 не е използван срещу държава която е нанасяла удар по летища от който е излитал.Срещу Русия това няма да мине.В Новоросийкс има базирани МИГ 31 и ТУ 22 с ракети Кинжал за който полосите в Граф Игн атиево и Безмер са лесна мишена .И с F16 е прикл'чено на земята,не във въздуха.По добре дайте парите на майкте на деца с увреждания отколкото примиера Борисов да си купува индулугенции срещу закона Магнитски с парите за бойни самолети.
91
5
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Ф-16 три пъти по скъпи ако са чисто нови или пак ще купуваме бракми на по 30 години.
90
4
 
22
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 5 години
F-16 на 30+ години, трета ръка, по възможност по стар от МиГ-овете, които имаме е най - доброто решение! Поне така ми казаха да говоря от американското посолство. НИ МЪ издаваЙтИ.
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЙНИЯ ОПИТ НА ИЗРАЕЛСКИТЕ ПИЛОТИ С Ф 35 Е ЕДИН И ПОЛОВИНА НА МИНУС ;))