За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
42
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Доколкото разбирам и двамата мушморока страдат от тежка форма на когнитивен дефицит,а по български,най-долнопробни лъжци.Имаше едно експресно посещение на трима американски сенатора все отявлени ястреби и те посъветваха /заповядаха/ на българското правителство да прекрати проекта.Имаше един интервал на селско шикалкавене,а след време Борсов в типичния му бай ганьовски и дебелашки стил се изтъпани, и гордо заяви,че той /самолично/е спрял три голями руски енергийни проекта.
16
2
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Путин днес заяви, че българите (разбирай управниците в България) не с защитили националния си интерес.А, как се нарича човек, който не защитава националния интерес и го предава ?Нарича се национален предател !Българските управляващи са кукли на конци и национални предатели.Такива бяха предишните, такива са и сегашните.Затова България е на дъното и продължава да копае надолу.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стойнеф:- Защо за богатите може, а за бедните не може !!!?Т.Ж.:- Ами защото, щом немаш пари, ти си нищо !Меркел:- Защото, аз плащам не само за моя, а и за твоя г***з !
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе морето се развълнува и Тиквата пак се скри под расото на Патриарха на топло.
13
5
 
63
 
! Отговори
28 години стигат ! преди 5 години
Ако наистина не е имало чужда намеса, тогава излиза, че и Орешарски, и Борисов са кръгли ***.Да се откажеш сам от това да държиш ПЪРВИЯТ КРАН за отоплението на цяла Европа.Да се откажеш сам от това ти да продаваш, а не да купуваш от Турция.Да се откажеш сам от няколкостотин милиона долара годишно само, защото тръбата минава през държавата ти.Да се откажеш сам от хиляди нови работни места за народа ти.Да се откажеш сам от това да ползваш евтин газ ....Какъв трябва да си ?
12
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактГолеми лъжци са тези,всички си спомняме как дойдоха трима американски конгресмени,заплашиха страната ни и проекта беше спрян.....Аз такива неща не помня.Помня, че руснаците искаха да платим за изграждане на трасето ама то да е тяхно.Бог да прости Джон Маккейн.направи едно добро на България.Попречи нажите руски подлизурковци да ни набутат с милиарди.
11
4
 
50
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Не е имало. Вярваме ! :)Тримата американски сенатори съвсем случайно бяха в България по същото време, когато окончателно се отказахме от "Южен поток" ...Дали ? ... :)
10
1
 
42
 
! Отговори
Пфффф преди 5 години
Вижте кой печели от спирането на южен поток и ще разберете кой е натискал за това. След някви време като се "скарат съвсем" Русия и Украйна и като резнат украинския газопровод, газта за цяла Европа ще минава през Германия. Та за ей тези транзитни такси е всичко.
9
1
 
10
 
! Отговори
фейк преди 5 години
До ПффффПри хибридната война няма значение лъжата става истина.
8
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко шизофрения. Ако се поразтърсите с гугъл, ще се убедите, че ЛИЧНО другаря Путин обяви края на Южен поток и се прегърна с турците. После почнаха да си свалят едни самолети и се караха и се сдобряваха и посланици се убиваха.... Обеща, че до 2019 вече ще транспортира газ. Общо взето руско-турска сапунка. Нашенските мафиоти няма да се откажат туко така от далаверата.
7
5
 
52
 
! Отговори
срам и позор преди 5 години
Тези нямат ли малко чест и достойнство,и децата знаят че американците принудиха правителството да спре ЮП и страната ни загуби милиони и по евтино газ.
6
46
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че не е имало.Трябва да си луд да приемеш условията на руските пиявици.Да платим изграждането на наша територия с 4,5 милиарда като теглим заем от тях ама не казват каква ще е лихвата и на всичко отгоре да им предадем трасето и земята.Ееее баси тарикатите!?Транзитни такси ако стигне 100% капацитет някога.Ама те руски газопроводи на по 20 години не са стигнали 100%.Отделно само руска газ да минава, което е в разрез с Европейските правила.Абе рашките да ме хванат за ... шлифера
5
1
 
38
 
! Отговори
Бай преди 5 години
Как да повярва човек след като същите 28 години лъжат!
4
4
 
61
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Всички помним Джон Макейн как посети Орешарски, може да няма протокол, но то не беше трудно да се досетим за какво са дошли.Можете да го наречете обществена тайна.И въпреки всичко това не оправдава слабата политика на управляващите и от БСП и от ГЕРБ, всичките са народни предатели, заради които ще плащаме най-скъпия газ в Европа.Дори и най-яростните противници в ЕС на Русия си договориха по ниски цени, ние обаче обичаме да ни вдигат цените на тока ежегодно, по няколко пъти в годината......
3
5
 
61
 
! Отговори
факт преди 5 години
Големи лъжци са тези,всички си спомняме как дойдоха трима американски конгресмени,заплашиха страната ни и проекта беше спрян.....
2
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОРЕШАРСКИ Е ВИНОВЕН КАК ИНАЧЕ!!! Осъществява се енергиен геноцид от страна на ГЕРБ към населението....геноцид
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не външен, намааха ни го вътрешно.