За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
33
 
! Отговори
ноби преди 5 години
значи щом не е имало натиск, това решение сте го взели от слабоумие или някаква друга причина. обяснете на избирателите
36
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов спря и трите проекта. Помним изявленията му по не една медия. Сега настъпи време да отговаря. Чакаме отговора му.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, не е имало, но да приемем, че е така кой тогава подари проекта на комшиите, а сега се надаме белким отклонят някоя тръбичка та да напълнят хъбовите сънища на тиквата.
34
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало натиск ама друг път.Не сте ли свидетели на натиска оказван сега за СП2? САЩ не заплашиха ли фирмите участващи в него със санкции?Но Германия не подава. Днес австриеца е казал, че поддържат СП2.
33
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Делян Добрев, човечето, едва изкарало за бакалавър по културология в САЩ, пак се изказва по енергийни въпроси.Но не е виновен той, който постоянно бръщолеви глупости, а всички останали, които го слушат. Големия експерт по енергетика - смех.Всичките големи експерти на ГЕРБ са все такива - калинки.
32
0
 
30
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Нещо да кажеш за "заробващия проект" северен поток умнико?
31
1
 
26
 
! Отговори
да бе преди 5 години
"Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия.Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън."Освен това ЮП намалява транзита (и приходите) през Украйна, а там интереси вече имаха САЩ (сина на Байдън).Всеки да го тълкува както му е угодно.
30
12
 
1
 
! Отговори
Тери преди 5 години
Докато има безкрайно *** българи, фанатизирани привърженици или на руско-азиатските , или на американо-юдейските ценности, не ще отлепим никога от дъното!
29
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вицът на годината:За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!Две жалки пионки, коментираха думите на ПутинТочно по същия начин за спирането на "Северен поток" няма абсолютно никакъв външен натиск.А ако наистина не е имало натиск, тогава тия двамата и Тиквата да ги дадат под съд за вредителство.
28
2
 
24
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Не знаех че процесите с украйна са вътрешни както и проблемите с ЕК, а кои са външни????? Времето на луната ? Или бурята на марс? Лично бб каза че го спрял заедно с караянчева, т.е. Ние сме го спряли сами. В такъв случай виновниците са ясни и могат да бъдат съдени за национално предателство и пропуснати ползи , сиреч кражба !
27
25
 
3
 
! Отговори
Стамбулов преди 5 години
Със или без външен натиск-няма никакво значение...Важното е,че този заробващ България проект не мина...А ако за това са помогнали и американците-хиляди благодарности!!!
26
3
 
28
 
! Отговори
V преди 5 години
А боко дет се хвалеше че спрял три енергийни проекта на Русия що не казва нищо ??? Той иначе много плямпа. Да каже на хората що спря проекта ? Кво не му хареса ? Щото глем Меркел си харесва северен поток ;)
25
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин днес заяви, че българите (разбирай управниците в България) не с защитили националния си интерес.И понеже го е заявил Путин, значи е истина, така ли? Ама не разбрахте ли, че вашите русофилски мозъчета не функционират нормално? Всичко ви е объркано там.
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Путин проблема е ви го вкара, а на вас проблема е - да му го платите !И затова предпочитате да спорите, дали отпред или отзад !
23
0
 
26
 
! Отговори
Пфффф преди 5 години
Да, г-н Ха-ха-ха, всички са марионетки и проводници на чуждо влияние. А как се почуствахте на 22.09.? Аз лично не го усещам като празник, тъй като не усещам да сме независими в нещо.
22
1
 
34
 
! Отговори
Бунак преди 5 години
Ааа,не е имало :))) ахаххаха . А Джон Маккейн защо беше в София тогава ?Просто ей така да ни види очите ?Жалко за хората дето наистина вярват.
21
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 години стигат !Няма почти нищо вярно в писанията ти! Прочети някое икономическо издание и тогава пиши !
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kак да вярваш на лъжата?
19
0
 
13
 
! Отговори
Пфффф преди 5 години
Ооо Василия Пейчева се обиди че написах че е копирала статията от БГНЕС и ми изтриха коментара...хахаха това не прави статията авторска скъпа Васке. Дано шефовете ти я прочетат та да те видят как работиш копи/пейст и да ти плащат подобаващо за това
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не е имало външен натиск както казваше БиБи преди време, значи тези двама министри са отговорни за пропуснатите ползи! И трябва да бъдат съдени до дупка!