Увеличеният максимален осигурителен доход с двояк ефект

Бюджетът събира повече пари, но и разходите ще са повече
23
Увеличеният максимален осигурителен доход с двояк ефект
Снимка: Dnes.bg

Увеличението на максималния осигурителен доход ще има двояк ефект – от една страна повече пари в бюджета, а от друга по-големи разходи, защото някои от плащанията са свързани с него.

Това е и причината винаги да се е подхождало много внимателно към подобна мярка, призна социалният министър Бисер Петков.

След среща при премиера Бойко Борисов на синдикатите стана ясно, че максималният осигурители доход ще се увеличи с над 15% до 3000 лв. догодина. Той е свързана и с максималните пенсии.

Таванът и на новите, и на вече отпуснатите пенсии няма да отпада, но ще бъде увеличен от сегашните 910 лв. на 1200 лв., стана ясно след срещата. Общо 41 хил. души ще усетят увеличението от 1 юли 2019 г.,

Бисер Петков припомни, че от няколко години максималният осигурителен доход е бил 2600 лева и синдикатите от няколко години поставят въпроса за скок на този доход.

Сега ще има повече приходи в общественото осигуряване, но ще има и скок на разходите, които са свързани с максималният осигурителен доход като най-голямата пенсия и краткосрочните обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ааааЗащото си ги изработва.
21
1
 
1
 
! Отговори
аааа преди 5 години
ДОКАТО ЧОВЕК РАБОТИ - МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА, ВРЕДНИ, ПОЛЕЗНИ И ТЪЪЪЪЪЪЪЙ НАТАТЪК, ЗАРАДИ РИСК ИЛИ ЗАСЛУГИ.СПИРА ДА РАБОТИ - НЯМА РИСК, НЯМА ЗАСЛУГИ.ИМА САМИ 1 СТОМАХ И 1 Г.ЪЗ.ЗАЩО ДА ПОЛУЧАВА 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГ???
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не желая с моите осигуровки да покривам на 1/3 група хора издръжката, за да я вдигате още!!!!!! Пореден стимул за емиграция!
19
0
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Смяташ,ама май не можеш да смяташ...45×1200 лв.на година = 54000лв.54000 ÷ 120 месеца=450лв на месец.И така всеки вика"Как може пенсионерите да взимат по 300лв." ама всеки не иска да плаща осигуровки,от къде да дойдат парите от Марс?
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметнах, че ако 45 години (докато се пенсионирам) плащам сегашните 100 лева пенсионни осигуровки на държавата, то ако приема че ще живея още 10 години след пенсия (до към 76) държавата би трябвало да ми отпуска по над 4000 лева на месец пенсия от парите които съм дал. Затова няма никакъв смисъл да давам толкова много пари на държавата, която никога няма да ми ги върне, ами по добре аз да си ги спестявам сам.
17
3
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Мдам, удобен начин да вдигнат данъците на средната класа..
16
1
 
5
 
! Отговори
Lijus преди 5 години
Chengedjiiski teater...bg darjavna administracia e dlajna da prasta pisma s pismen otchet na bg narod suveren za kakvo harchi parite ot negovite danaci....
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което трябва да се направи е да се премахне минималната пенсия и да се спрат всякакви помощи, вкл. детските. Минималната пенсия също е вид помищ. Вместо сегашната реалност държавата да взима от едни, за да даде на други, е много по-добре, държавата да не взима от тези, които имат деца, т.е. държавата може да не взима част от осигуровките и част от данък общ доход, вкл. и цялата сума на осигуровки и данък. Карйно време е държавата да насърчи раждаемостта сред хората, при които тя е ниска.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Максималният осигурителен доход трябва да колкото 10 минимални работни заплати, а сеега е пет и половина минимални заплати. Сега, който взима над 2800 лева, а не 2600 лева, както пише в новината, ако трябва да излезе в болнични си пуска платен отпуск, ако го има, защото иначе дохода мъ рязко пада. На практика хората получаващи над 2800 лева "не боледуват", т.е. не взимат болнични.
13
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 5 години
трябват пари в хазната, за да може кралят слънце да ги разпределя както ТОЙ реши!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко. Геноцид до дупка за простото племе.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Честито !Абсолютно. А те не трябва да взимат и лев!
10
3
 
23
 
! Отговори
Честито ! преди 5 години
Тавана взимат много малко нормални хора, повечето от тези са били военни - кибици и 50 годишни пенсионери - ченгета...
9
1
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Ефектът действително е двояк.Повече пари за индийската каста в България и по-малко пари за родните пенсионери.Казано речено.Помощи без осигуровки за едни и месечни помощи срещу осигуровки до живот за други.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен7не само трябва да си заделя, ами трябва и да ги инвестира подходящо.Щото хартийките се обезценяват.Или пък ще дойде БСП на власт и като стане пак 3000лв/$ и язък ти за заделянето.
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой луд разчита на пенсията? Ще ви дават по 300 лева колкото да си платите сметките към Енергото, Топлофикация, Вода, телефон и да ви остане за един хляб и едно кисело мляко. Ако някой иска да има реални пари, когато се пенсионира, трябва преди пенсия да си заделя от заплата.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОсигуровка по-висока осигуровка за пенсия - за какво? Държавата ти дава 900лв, като искаш повече - сам си спестяваш. За здраве? Ако взимаш 5000лв бруто защо да даваш 400лв на месец и накрая разчиташ на фонда за който даваш допълнително 50лв?
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличават разходи за специалисти (мутри данъци не плащат) за да дадат повече на пенсионирани военни. Ако се осигурявам на максимален ще получа максимална пенсия - как точно се получава, че някои трябва да взимат двойно за да са ощетени?Синдикати и правителство се разбрали - като почнат да дават те заплатите - тогава да реват за по-високо облагане, което даже няма да отиде за бедните.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В закона не трябва да има възможност да се осигуряваш на колкото си искаш, както е сега. Осигуровките трябва да са винаги върху пълната брутна заплата.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой ти каза, че в Бг са ниски данъците или сам си го прецени? като самоосигуряващ се знам колко плащам и данъчна и соигурителна тежест е доста висока. Съмнявам се да сме по-дорбе от други места. При условие, че само за здравна осигуровка към момента е 208 лева за маскималния праг с останалите е общо близо 900 лева и като отидеш при лекар за една инцекция, почва да се мрънка, че не знам каква била системата и още 2,90 за прегледа и 5 лева за медицинското пак. Отделно годишния плосък данък