Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред!

Работим прецизно с евроатлантическите си партньори
17 окт 2018 22:21, Петя Славова
77
Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред!
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая "Скрипал", че "към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".

Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме.

Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.

При нас никога не е стояла разлика да избираме между едни и други. Евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100 процента. Това, че сме бдителни и работим активно, е факт, като същевременно се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия - газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха.

Днес се отчита ръст като цяло на инвестициите в България с 10 процента. Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби, посочи Борисов.

Той изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа.

Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби, поясни премиерът.

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. Каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана Майкъл - стотици изчезнали, коментира премиерът.

Борисов съобщи, че на днешната среща на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за реакцията на убийството на Виктория Маринова. Запознах всички колеги, едно голямо извинявай от всички, подред, за това, че се поддадоха на базата на фалшиви новини - подобна реакция, да се очерни една държава. Не сме били нито в хипотезата на Малта, нито на Словакия, допълни премиерът.

Заради изборите (през май догодина) много от политическите партии в Европейския парламент се опитаха да ползват един брутален, гаден, криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка, да използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП, коментира той. Борисов съобщи, че едва на заседанието на Европейската народна партия следващия месец в Хелзинки ще бъде ясно кой от кандидатите за следващ председател на Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.

По неговите думи на днешното заседание на ЕНП е било обсъдено положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания, винаги съм му казвал в очите, че съм против.

Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България, отбеляза премиерът, цитиран от БТА.

По повод кавгите в част от управляващата коалиция у нас той посочи, че има коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години. В коалицията "Обединени патриоти" си имат свои правила, за които нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа. Преди 2-3 дена г-н Сидеров беше при мен с Бареков в Министерския съвет, днес след заседанието половин час говорихме с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов по темите, по които има какво да правим заедно. Ежедневни станаха техните спорове, не намирам дори за интересно да ги коментирам, добави министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
По всичко личи, че против Русия се изказват всички ония, които имат разрешение от Кремъл да правят това ! И примерите тук са много.
43
6
 
17
 
! Отговори
K6 преди 5 години
много сме малки , нека да пазим баланс, нека се учим от историята и да не се правим на много големи. Ако не бяхме обявили война на САЩ нямаше да се бомбадира София . по лека с крайните патриотични изказвания или крайно вземане на нечия страна в света на силните
42
0
 
16
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Защо правителството дава 15 милиона евро на НПОта по измислени и вредни за България уж европрограми ? Чрез които тези НПОта идвършват подривна дейност срещу държавата. За учители, доктори и пенсионери пари няма.
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние.Браво с Вас сме г-н премиер, отлюспяне .
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простакът е кремък корав и могъщ,простакът е демон без лик, весдесъщ.Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.Удариш на кухо простакът звучи.Простакът не чака, не знае предели стига простакът до своята цел,защото простаци край него вървяти дават му знаци, и правят му път.Надкласов, безкласов, без род и съюз,но винаги касов, но винаги в плюс.Без ден да протакаш, дори да кървивойна на простака до смърт обяви!За срам на Европа, на всичките нас,когато докопа в ръцете си власт,по-страшен от спина, по-жилав от рака,сега за сега се оказа простака.Радой Ралин
39
1
 
19
 
! Отговори
???? преди 5 години
"Един петък,за да не заразят цялата система,ги накарах да изключат машините от контактите........".Не е било достатъчно?!?!Трябвало е да развият и бушоните!?!?
38
6
 
19
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Прав е Бойко Борисов !На дневен ред сега е прогонването на Бойко Борисов и ГЕРБ от властта , защото крадоха , крадоха , докато доведоха народа до просешка тояга!
37
6
 
10
 
! Отговори
атгисоросоид преди 5 години
Боци, кажи защо ще дава правителството 15 милиона евро на НПОта по измислени и вредни за България уж европрограми ? Чрез които тези НПОта идвършват подривна дейност срещу държавата.
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля Ви , публикувайте снимки от снощи на българската общност в Англия . Бойко Методиев Борисов ...... виж се в очите на хората !
35
6
 
21
 
! Отговори
Еднокнижникът преди 5 години
Всеки знае, че Бойко няма топки.
34
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, Бойко се оказа страхливец.
33
4
 
29
 
! Отговори
БАРАБАР БОКО СМЪЖЕТЕ преди 5 години
ТОЗИ "ТЪ ПАК", КАКТО НАЙ-ТОЧНО СЕ ИЗКАЗА ЗА НЕГО ДОГАН, Е ПОЗОР И СРАМ ЗА НАЦИЯТА. САМО КАТО СИ ОТВОРИ УСТАТА И ЗАПОЧВА ДА ТЕЧЕ ПОРОЙ ОТ ПРОСТОТИИ. НЯМА ДУМИ ДА СЕ ОБЯСНИ БОЛНОТО МУ ЕГО И НЕОБЯСНИМОТО МУ САМОЧУВСТВИЕ.КАКЪВ Е ТОЗИ НАРОД, КОЙТО МУ ДАДЕ НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ И СЕГА ВСИЧКИ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА КРАДЛИВИЯ ЛЪЖЕЦ. И ДОКАТО БОКО СЕ ВЖИВЯВА В ПОРЕДНАТА РОЛЯ,ГЛЕДА СЪРДИТО И ГОВОРИ НАТЪРТЕНО ПО ТЕМИ, КОИТО НЕ РАЗБИРА,СВАЛЯ НА НИСКОТО НИВО НА"ВСИЧКО Е ЛИЧНО",БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА. ЖАЛКА КАРТИНКА.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами водата да ли е изключвал по време на задаващ се пожар?
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката прилича на вертикална усмивка, само че обърната хоризонтално.
30
8
 
2
 
! Отговори
ами ако? преди 5 години
тоз да съ варди да га Росен Нааканналиев не земе да га чуи щот е Росен са мноо актвън да не земи да ни утепа бащисъстъ, майнъ.Он Росен са не спре га , нал са сеташ, тва де унъз рабутъ за неговото дете , дето такаова апа то си отиде. Та Росен нема да спре дорде нету ред и справедливост у всеки дом, общественна зграда и тека да се кае Евуройпътъ
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да не е статия за " Стършел" ?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на саудитси? Или само ако не играят танц със саби из центъра. Или ги обиждаме културно?
27
2
 
17
 
! Отговори
АЛО, АЛО преди 5 години
От Москва се е обадил някой:- Ало, ало! Изключвайте машините, защото набегът току що тръгна.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.---А как точно разбраха, че ще има набег.Като са изключили машините от контактите в петък, кога са ги включили пак? Или въобще, за по-сигурно, въобще от тогава не са ги включвали.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е номер едно на всякъде и завинаги. Като умре, ще му пострим пирамида и ще му сложим мумията вътре за вечна памет.