Борисов убеден: Санкциите са прът в развитието на страните

Те пречат на конкурентоспособността на бизнеса, смята премиерът
Обновена: 20 окт 2018 11:52 | 20 окт 2018 10:30, Александър Попов
107
Борисов убеден: Санкциите са прът в развитието на страните
Снимка: Dnes.bg

Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата.

Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.

Според премиера Борисов излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и природата всеки ден напомня, че промените в климата са факт. Това, което е днес - наводнения, суши, земетресения, цунамита, и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света, допълни Бойко Борисов. Затова той е категоричен, че целият свят трябва да положи огромни усилия.

Министър-председателят изтъкна, че цифровизацията, която вече е факт, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита и борба срещу киберпрестъпленията. Борисов разказа, че два дни в Брюксел бил в една група с китайския премиер и с канцлера Меркел, което е дало възможност да разговарят по всичките тези теми.

Бойко Борисов посочи, че 30 града от български и китайски общини са побратимени. Според него това е похвално, защото когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения се реализират по-лесно, тъй като те пряко зависят от местната власт.

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", добави Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще. Затова обаче, според Борисов, предстои много работа. Той изтъкна, че трябва да се спазват върховенството на закона и свободата на медиите.

По-рано Бойко Борисов се е срещнал със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на форума.

Министър-председателят е изразил увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.
"Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти", е казал премиерът Борисов. Той е акцентирал върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономическите контакти, и е подчертал, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Бойко бил против санкциите, така ли? А ще гласуват ли евродепутатите на ГЕРБ за прекратяване на санкциите срещу Русия например? Не, нали. При Бойко приказките са едно (и се менят според случая), а делата са съвсем друго нещо.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятно толкова е наблюдателен успя да си намери *** с фенер.
80
1
 
4
 
! Отговори
БОКО, КАЖИ СИ преди 5 години
ТОЗИ НЕИЗЛИЧИМО БОЛЕН Т ЪПАК ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА. ТОЯ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ЕДИН МАО ОТ КЪСНИЯ МУ ПЕРИОД:"КОГАТО ВРАГЪТ НАСТЪПВА, НИЕ ОТСТЪПВАМЕ!" ОСТАВА ДА ОБЯВИ ВОЙНА НА ВРАБЧЕТАТА, А ХУНВЕЙБИНИТЕ МУ ДА ГО ЦИТИРАТ С ПЛАМ В ОЧИТЕ, А ЛЕЛКИТЕ ДА СЕ ПОДМОКРЯТ, Я ОТ ВЪЛНЕНИЕ, Я ОТ МЕРАК. ПО-ДОБРЕ ДА РАЗКАЖЕ ЗА КАКВО СИ ГОВОРИХА С МАДЖО И ПАШАТА В"КАСТЕЛО ДИ САН МАРИНО" В БАНКЯ, А НЕ ДА УСПИВА "МАТ'РЯЛА" С РАЗКАЗИ ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ. ЧУХМЕ МУ ПРОСТОТИИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ.СТИГАТ НИ ТОЛКОВА
79
0
 
3
 
! Отговори
тангра до едо преди 5 години
военната промишленост работи на три смени няма наваксване .Също така и работна ръка.В България има остър недостиг на работници във всички сектори.Само че има картел да не се вдигат заплатите.Някой по тарикати фирмаджии раздават пари под масата и нямат този проблем .Идеята е да не се приберат тези дето духнаха по света.Трябва да се опразни територията нямам идея за кой
78
0
 
4
 
! Отговори
тангра преди 5 години
до всички сърфиращи .Сложете си ръката на сърцето дали искате да сте на мястото на бойко или да речем на путин .Не можеш ме курдиса на тоз пангал.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката кърти мивки! Каква мисъл, какво мъдро излъчване!
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Бойко бешше чел щеше да знае, че са го избрали за удобно средство за намаляване на човешката популация в името на спасяването на планетата! Неговите покровители знаят кого да купят за целта!
75
0
 
8
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ПЪРВО, НУЖНА НИ Е ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ! ВТОРО, 3000000 МЛАДИ И СПОСОБНИ БЪЛГАРИ СЕ ПРИБИРАТ-КЪЩИТЕ ГИ ЧАКАТ! ЧЕСТНА БЪЛГАРИЯ ГИ ЧАКА С ОТВОРЕНО СЪРЦЕ! ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ! НАБОРНА ОПЪЛЧЕНСКА АРМИЯ, ШВЕЙЦАРСКА КОНЦЕПЦИЯ-ОРЪЖИЯТА СИ ДЪРЖИМ ВКЪЩИ! МОЩНО ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ С НАЙ-МОДЕРНОТО ОРЪЖИЕ! НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ! СЛЕДВА СТРОИТЕЛСТВО НА ТРАМВАЙНИ ЛИНИИ И МЕТРА В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ.ПУСКАНЕ НА ВЛАКОВЕ-СТРЕЛИ, ЯПОНСКИ! МИН.ЗАПЛАТА1350 лв,МИН.ПЕНСИЯ 400 ЕВРО!
74
0
 
4
 
! Отговори
тангра до 82 преди 5 години
братчед коледа наближава .Ако нямаш праз и червено вино шъ ти пратя .кво се оплакваш.Докато в *** е останало нещо има надежда.
73
1
 
4
 
! Отговори
ОХ преди 5 години
ТУК Е ***.
72
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
що се дърляте с бойко питаш ли какво му е на главата.отвсякъде го дърпат и натискат .Посреднощ му звънят по телефона и нареждат какво да прави.Ако беше един началник добре ама те са 3-4.Пък и тази Корнелия го яде кът мойта кога се прибирам от банкет 4ч. сутрин.Че да съ вземат та белким рахатяса държавата.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов убеден ЛИ Е В КАКВА МИЗЕРИЯ СМЕ?
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 76Първо не е пич, а е АБСОЛЮТЕН ПОДЛИЗУРКО , послушко, шута на американското посолство! Тоя няма да уволни Симеонов , защото ще се разпадне коалицията, а от американското посолство искат послушно правителство и не му позволязат да уволни Симеонов!
69
0
 
2
 
! Отговори
Б. Жополиз преди 5 години
много срамува на г-н борисов. китай е не демократичен,не либералистичен и (о,ужас!)КОМУНИСТИЧЕН и милитаристичен!!! Искам да попитам г-н борисов : обичате ли комунисти или пари от комунисти???!!!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно прав е.Затворихме си всички заводи и производство,като с това си загубихме и пазарите,които се изграждат трудно и с многогодишен труд.Страната потъна в мизерия,а народа избяга от страната,тотален крах.Време е да навием часовника пак,да заработи българското производство,земеделие,по-високо заплащане и потребление от хората,а затова са ни нужни старите азиатски и руски пазари.
67
1
 
8
 
! Отговори
Мислител преди 5 години
"Когато ботушът почне да мисли, на мозъка му остава да марширува!"Жалко подобие на държава сме вече за 10 години ****** мамата на всичко!***!!!
66
2
 
4
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Ако си п и ч, Борисов, вземи уволни Симеонов - лекето крадец. Иначе и ти мислиш като него, то си ти личи
65
9
 
4
 
! Отговори
Г-н Борисов, преди 5 години
Моля, не проявявайте "единомислие с г-н ПУТИН.Не сте чели вчерашното му ИЗУМЯВАЩО изказване, че "руснаците при ядрена война ще отидат в рая, а всички дтуги- в ада." В стил ИД.Одобрявате ли? Чудовищно е!Причините за миграция НЕ са климатичните промени, а БЕЗОТГОВОРНА РАЖДАЕМОСТ!Колко хора от САЩ и Япония идват в Европа.И обърнете внимание на ПОДГОТВЯЩОТО изказване на Путин.КОЙ православен би употребил дословно ВЕРУЮТО на Ислямска държава?????
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама, гледай какви сложни думи и изрази вече знае и упоребява: конкурентоспособност н бизнеса, цифровизация, киберпрестъпления, киберзащита, инвестиционни намерения ... а, и "цуна ми" ...
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Спомени и размисли" - Г. К. Жуков.Точно такава снимка има на Маршал Жуков в автобиографичната му книга.Само, че Жуков държи и писалка в ръката.А, нашият няма не му трябва. Той си има уста, да ръси "бисери" неповторими.