Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство

Има съвпадение на програмите на двете правителства, посочи Борисов
Обновена: 21 окт 2018 20:16 | 21 окт 2018 19:17,
161
Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство
Снимка: МС

България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

Още по темата

По-рано днес Борисов, който е на официално посещение в ОАЕ се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Разбрахме се обаче веднага да работим в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии и кибер защитата, добави Борисов, цитиран от БТА. На срещите днес са били обсъдени възможностите за сътрудничество в земеделието и животновъдството, сигурността и други.

Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и в ОАЕ, посочи Борисов. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес посочи Борисов.

"Престолонаследникът каза, че се интересува, цитирам, от нашата велика държава и това какво е постигнал българският народ", каза Борисов. Има съвпадение на програмите на двете правителства и затова подготвяме този договор за стратегическо партньорство, посочи Борисов.

Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, каза Борисов. Държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието, подчерта Борисов.
Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите можем да работим в тази сфера и така да сме конкурентни на Австралия и на други доставчици, добави премиерът.

Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, посочи Борисов.

На срещите на премиера в Абу Даби са били обсъдени и сигурността и борбата с тероризма. Направихме добра координация между специалните служби и правозащитните органи, имахме среща и с вътрешния министър на ОАЕ по темата на обмен на информация за пресичане на тероризма, каза Борисов.

Престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на Манчестър Сити. От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени 10 - 20 - 30 футболисти и треньори, каза премиерът.

С финансовия министър Владислав Горанов е обсъдена визита от страна на представители на ОАЕ, които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът.

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся, силните страни на ОАЕ - има петрол.Силните страни на България: имаме псевдоексперти.Можем да им пратим малко експерти, те да ни пратят малко петрол. Ама не. Ние ще им пращаме домати, те ще ни пращат изкуствен интелект. Тъпо, а? Не - просто обичайното гербаджийско.
33
2
 
11
 
! Отговори
smilingjack преди 5 години
Mутрата не се се изказа за убииството в Турция ???/ Цял Свят само за това говори ...Ама когато има намесени намесени Муууусад и usRaEL ,тиквата мълчи ... А какво щеше да буде ако беше станало в Русия???/ ДА ВИ Е-...А в двойните стандарти
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще копуваме пясък от ОАЕ
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз,понеже не разбирам,искам б.б.да ми обясни какво значи изкуствен интелект,цифрови технологии,кибер атаки и прочие.Ама ТОЙ ДА МИ ОБЯСНИ!Щото те другите да не би да се сещат повече от него,че като има хакерски атаки например,компа трябва да се изключи от контакта?
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли ще ни струва тази екскурзийка на вожда?! Не беше ли по-добре парите да се дадат на болни деца да се лекуват в чужбина?! Мръсни гврбери, спрете да харчите нашите при, за да си утеждате частни далаверки!
29
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под всяка публикация за Боико Борисов първите 8-10 коментара задължително са от платените хеитъри на кумънисто-олигарсите.Сега има телефонни измами които се правят от румънска,молдовска у сръбска територия с български *** за посредници.А при комунистите се фълира държавата и банките няколко пъти.И милиярдите ги плащаме всички а осъдени няма,виновни също.Както се казва *** народ слаба държава...
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво земеделие с ОАЕ бе? Те ще ни учат(пустинните експерти) или ние ще ги учим(как да садят в пустинята, дето 2 метра под пясъка почва петрол)?Пак на Бокича глупостите...
27
7
 
1
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 26. Ама не става с жалки призиви на анонимни невзрачници като теб, бе? Не го ли разбрахте? Няма скоро да ви се отвори червения парашут.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Бойко наистина му трябва изкуствен интелект, защото неговия природен такъв му липсва рязко!И освен да се прави на селски тарикат както го е учил учителя Живков, друго не може! В целия свят ни излага.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой казал ли е на Дубайците, че един месец нямахме държавен регистър поради некадърност на кибер сигурността ни и на неладърниците, които все още работят за това глупаво правителство! Няма нормален, кадърен човек, който би искал да се занимава с гербврските мутри!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А контрабандния канал за цигари които държат с авера си Пеевски договори ли??Другото са празни приказки. Или под сътрудничество в сигурността точно това се разбира безпроблемна доставка и разпределение на контрабандата в съседните държави!? Боко освен от контрабанда, кражби и рекет не разбира.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя екскурзията прерасна в околосветско пътешествие май.
22
3
 
19
 
! Отговори
- преди 5 години
ОСТАВКА БЕ!!!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ТАНЦ СЪС САБИ ЩЕ ИМА ЛИ?
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
муахаха:"Разбрахме се обаче веднага да работим в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии и кибер защитата"това са все сфери в които и Тикволандия и Арабия са Нумеро Уно!
19
2
 
13
 
! Отговори
гост преди 5 години
борисов ,кратуно про с та тоя с който се срещаш уби журналист ,ама милиграм няма у кратуната ти .най е лошо с твоите камъни по твоита ,тиква
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще,ще...........................................=29 загубени години.
17
1
 
14
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Стара песен на нов глас:Питали радио Ереван има ли хора на луната.- Няма, защото ако имаше, Рапонът отдавна щеше да ги е посетил за да им обясни играта.
16
1
 
15
 
! Отговори
Бойко стайл преди 5 години
Е щом Радев се видя с Британската кралица нищо, че е на 100г и не е фотогенична, ама мен Бойко като не ме поканиха, тоя път да се снимам с нея, си намерих шейх, с който да си правя снимки. Може и други работи да правим, ще видим...
15
2
 
10
 
! Отговори
Хихихи преди 5 години
Престонаследникът каза че се интересува - цитирам - от нашата велика държава и какво е постигнал българският народ - каза Борисов пред журналисти.. Еее - пак го потупаха по мазното вратище... А Путин никой не го потупва..Щото Русия е регионална държавица..