Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство

Има съвпадение на програмите на двете правителства, посочи Борисов
Обновена: 21 окт 2018 20:16 | 21 окт 2018 19:17,
161
Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство
Снимка: МС

България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

Още по темата

По-рано днес Борисов, който е на официално посещение в ОАЕ се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Разбрахме се обаче веднага да работим в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии и кибер защитата, добави Борисов, цитиран от БТА. На срещите днес са били обсъдени възможностите за сътрудничество в земеделието и животновъдството, сигурността и други.

Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и в ОАЕ, посочи Борисов. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес посочи Борисов.

"Престолонаследникът каза, че се интересува, цитирам, от нашата велика държава и това какво е постигнал българският народ", каза Борисов. Има съвпадение на програмите на двете правителства и затова подготвяме този договор за стратегическо партньорство, посочи Борисов.

Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, каза Борисов. Държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието, подчерта Борисов.
Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите можем да работим в тази сфера и така да сме конкурентни на Австралия и на други доставчици, добави премиерът.

Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, посочи Борисов.

На срещите на премиера в Абу Даби са били обсъдени и сигурността и борбата с тероризма. Направихме добра координация между специалните служби и правозащитните органи, имахме среща и с вътрешния министър на ОАЕ по темата на обмен на информация за пресичане на тероризма, каза Борисов.

Престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на Манчестър Сити. От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени 10 - 20 - 30 футболисти и треньори, каза премиерът.

С финансовия министър Владислав Горанов е обсъдена визита от страна на представители на ОАЕ, които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът.

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато роботът го пита за неговото IQ, той казва 80. Веднага роботът му сервира бира и му говори за футбол, карти, любими ястия, жени и пр. Все така заинтригуван, човекът се връща на следващата вечер отново. Роботът го пита:- Колко е Вашето IQ?.А човекът отговаря:- Мисля, че е около 20.Тогава роботът му сервира една голяма Карнобатска и го пита:- Е, ся к'во? Пак ше гласуваме за ГЕРБ, а?
53
2
 
15
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Ще работим с сферата на изкуствения интелект.. За изкуствения интелект са нужни мноооооого пари и мнооооооого наука (млади и абмбициозни професори). Ние какво от изброеното имаме?!Щели сме да работим за изкуствен интелект.. чак се развълнувах..
52
2
 
10
 
! Отговори
До 55 кукувица преди 5 години
Само от изречението тиЧовека за вас е там... и ми се присра... ще чакам аз бясната пожарникарка да ми урежда на мен бизнеса...
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали щеше да вкарва втечнен газ от Катар!Кво стана,журналистите що не го питат?Катарци щеха и банката на Цветан Василев да вземат,ама само на приказки!От посещението му С .Арабия ще зе запомни само танца със сабите и включването в делегацията на Мони горскио!Е,в ОАЕ направи голям удър...признаване на бг шофьорски книжки!!!Макар ,че други държави този въпрос уреждат от зам.външни минстри или посланици!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че не е казал, че ще внася нефт от ОАЕ, че щях да се смея до утре
49
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що плюете по министър председателя бе?Човека за вас е там,да намери инвестиции,да сключва договори да се развива България.Вместо да го подкрепяте вие му забивате нож в гърба.Пфу и това ми било патриоти.Не си знаете интереса.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще внасяме пясък за земеделието и силиций за кибер технологиите.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали клакьорките от медиите се избират коя ще напише по-възхваляващ пост. Иначе няма да се возят за наша сметка по света с вожда
46
2
 
18
 
! Отговори
Тряс преди 5 години
И на Тиквата не му е лесно... Никой не иска да си купи държава, управлявана от него... дори арабите и китайците, които по принцип купуват всичко...
45
9
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 5 години
Смятам, че е напълно в реда на нещата, Борисов да изкара още един мандат
44
2
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Хайде сега,че за магистралите нали трябва пясък, мнооого пясък!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не коментирайте, не дислайквайте постовете на тая Сранжа. Тя ще се разкара момвнтално! Тя иска да е известна. Кукувицата ...
42
3
 
7
 
! Отговори
А леко Бай преди 5 години
До Кака КорниКака ти корни не *** интересува.Бате ти борни иска да даде земята на арабеските.Аме де мозък,да го разбереш.
41
1
 
7
 
! Отговори
smilingjack преди 5 години
Колко овце има в *** за износ в ОАЕ ???
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно ли, че Биби щял да строи палма да Кавала за бежанци?! Аххаах нема такъв ...
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато лелките по селата разберат какво точно е сексуалното състояние на Бибитко/Бибитка и ще го разкарат моментално
38
2
 
8
 
! Отговори
иСкуствен Ентелект преди 5 години
Земеделие,а?Трябва им плодородна земя.Имат пари от нефта-колко му е да я купят.А за нас-праС.Ба си тъпанара!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат опит в гасенето на пожари с пясък. Това е среща на експерти пожарникари.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бокич да дчсключи договор за обмяна на шлангове! Може да получи един резан *** скоропостижно!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето от кого можем да научим нещо в областта на земеделието и киберсигурността. От ОАЕ! Особено в земеделието!!!!