Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания

Законите ще бъдат усъвършенствани до второ четене, обеща Бисер Петков
Обновена: 24 окт 2018 19:30 | 24 окт 2018 19:08, Красимир Ангелов
116
Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания
Снимка: БТА

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат усъвършенствани между първо и второ четене в Народното събрание. Целта е те да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа.

Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков и на председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на комисията, която одобри с пълно единодушие на първо четене двата законопроекта.

Още по темата

Бисер Петков изрази удовлетворение от това, че социалната комисия единодушно подкрепи двата законопроекта, което според него е признание за няколкомесечен труд на голям екип от хора. Двата законопроекта целят да подобрят живота на хората с увреждания, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му те ще бъдат подобрени между двете четения, има необходимост и за по-добро съгласуване помежду им. Законопроектът за личната помощ трябва да има лимити за 2019 година, както е отразено в плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан и от финансовия министър.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също изрази удовлетворение от единодушието по законите. Само преди няколко седмици въобще не можеше да се говори за такъв консенсус, допълни той.

Адемов отбеляза, че между първо и второ четене депутатите ще се опитат да направят закон, който да проработи и да бъде част от решението на проблемите на хората с увреждания. Многократно сме заявявали, че няма как само с този закон или с няколко закона да решим всички проблеми, но първите стъпки са направени, допълни той.

На заседанието стана ясно, че в Закона за хората с увреждания се предвижда ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

В отговор на въпрос как ще се приеме това от хората с увреждания, Бисер Петков каза, че законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките, нормално е да се повиши нивото на председателството. В момента председател е социалният министър.

Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред, каза Петков. Темата коментира и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който е и депутат от ДПС. Той посочи, че това е въпрос извън компетенциите на народните представители, позицията на ДПС по този въпрос е ясна и няма смисъл от коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
10
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не могат да направят безплатен пренатест, майките да имат информиран избор? В Исландия има две-три деца със синдром на Даун.А след одобряването днес на "Лобисткия Закон за Държавната собственост" и охранителната дейност - просто... Разграбването на България продължава с пълна сила.Относно твърдящият "че 150 майки" сваляли правителство.Спомням си едни други протести с 20 протестиращи, които свалиха Орешарски."Аз като си махнах хората, останаха една шепа на РБ".Едни могат, а други - НЕ?
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво чакаш,Народе!Виж колко журналисти има!Светът ще гръмне с тия новини! Сега е момента!
15
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до 3 Всичките роми инвалиди +чиновниците станаха 1милион ха бутни го .Борисов 4 е в купа вързан.Не са гламави.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние избирателите сме виновни за всичко. На следващите избори или всички да гласуваме за Бойко, за да няма притурки като пишман патриотите или всички гласове против Бойко. Средно положение няма.
13
8
 
20
 
! Отговори
ПОДИГРАВКА С НАРОДА! преди 5 години
ОЩЕ ЕДНА ПОДИГРАВКА С НАРОДА! НАРОДЕ ВДИГАЙ СЕ, ЗАЩОТО НАГЛОСТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВЕЧЕ Е БЕЗГРАНИЧНА!
12
6
 
18
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Има и хора, които се възползват от системата. Но този човек, ще се гаври с всички и които имат нужда. Да живее българската простотия ( и бате Бойко естествено.) Браво.
11
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека се махне Валери! нека падне Правителството! нека няма бюджет, а да караме с бюджета от миналата година! нека няма здравна реформа! Нека ЕС ни спре парите, да си тръгнат инвеститорите и да изпукат банките!
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като подаде оставка Симеонов - пада правителството (патриотите си тръгват). Като падне правителството - няма бюджет и всичко което майките договаряха НЕ СЕ СЛУЧВА. ще чакат за месец ноември ДРУГАТА ГОДИНА, когато правят следващия бюджет...а какво ще им даде БСП.... криза на банките....
9
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Правилния човек на правилното място.Все едно да сложат дявола на мястото на Свети Петър.Браво ерато и гаврата
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЧЕРВЕНАТА" ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА Е В ЧЕЛНИТЕ РЕДИЦИ НА ПРОТЕСТА!
7
4
 
14
 
! Отговори
нали съм топ тъп преди 5 години
кой наказват WC-то или уж болните ???
6
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ей туй *** изкефи. Валерко изцяло отдаден на кресливите нахалници
5
5
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Борисов пак показа висока класа. Как го наби на Симеонов , да се разправя с кресливите майки.Нинова да внимава много, че ще пусне и нея по пързалкато , като стой та гледай.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от тоя керкенез...
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо закони и закончета, трябваше да се отсеят истинските от менте-инвалидите и на вторите моментално да бъдат спряни всякакви помощи. Не може цели ромски махали и села да се водят астматици и епилептици.
2
2
 
34
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
WСимеонов да отговаря за уж болните това някаква подигравка ли е ???
1
1
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Той и без това си е креслив...