Три за (не)щастие. Третият вот (здравеопазване) отново не мина!

Опозицията не успя да събере 121 гласа и да бутне "Борисов" 3
Обновена: 24 окт 2018 10:19 | 24 окт 2018 10:05, Камелия Цветанова
118

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаквано кабинетът „Борисов“ 3 оцеля и при третия вот на недоверие към него, внесен от опозицията.

За да падне, са нужни гласовете на 121 депутати.

Срещу правителството гласуваха 99 законотворци от БСП и ДПС, а на негова страна бяха останалите 133 от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля".

Още по темата
Този път от БСП внесоха вот на недоверие срещу правителството заради провал в сектора "здравеопазване".

Основният мотив на левицата е готвената от Кирил Ананиев реформа в здравеопазването, според която пациентите трябва да сключват задължителна застраховка и дружествата да покриват лечението им над 700 лева. Според социалистите това е геноцид.

На дебатите по вота през миналата седмица червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че по време на трите му мандата досега е сменил 10 министри и 8 шефове на НЗОК.

"В резултат на това управление здравеопазването е недостъпно, 80% от болниците са в три големи града, родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Русе, общинските болници фалират, дължат около 500 милиона лева и вече думите "достъпно" и "безплатно" трябва да се сменят с "връзки" и "пари", отсече тя.

От ГЕРБ пък отговориха, че за пръв път се атакуват намерения, а не реални реформи, защото предложенията на здравния министър все още не са станали факт.

"Здрав" вот на недоверие не се прави с "болни" аргументи. Така ресорният министър Кирил Ананиев отговори на всички критики на опозицията, казани по време на дебата по вота на недоверие.

Той увери, че е говорил с всички заинтересовани институции – пациентски организации, лекарския, фармацевтичния съюз, представители на държавни и частни болници, за да съгласува идеите си за смяна на модела.

Това е третият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 беше внесен през януари. Той беше заради корупцията в страната. Вторият вот по темата "Сигурност" беше през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през време на народната власт плащаш за Лада и след 10 години получаваш колата ако си жив...
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-смислен щеше да е вот за социална политика, отколокото за здравна. От 10 години насам за пръв път има опити за здравна реформа-
83
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставаше и да мине. Доводът на социалистите, че вотът е за всичките 10 години здравеопазване е нъссоятелен - нали при Москов имаше вотове. При Константинов - също. Значи им е изтекло времето и този е само за последните две години. А той не е за завършена реформа.
82
4
 
21
 
! Отговори
до 83 преди 5 години
Направиха разбира се -Мими Виткова си направи болница"Доверие".А като си спомня 90-те години ми прилошава-тогава който постъпеше в болница си носеше всичко-спринцовки,игли,лекарства,системи,банки,цитопласт,чаршафи и какво ли не друго.И така другарите от БСП се замогнаха.Та откровено казано не Борисов,а Пиночет ни трябва!
81
1
 
13
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе, кво стана с баба дора?!
80
3
 
26
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
79
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените *** отново изядоха шута
78
15
 
11
 
! Отговори
50 преди 5 години
И со вото и без вото,вече сте капото!/ГЕРБ/Отивате си!Каквото откраднете от излишъка, ще ви е за последно!Така,че побързайте!
77
8
 
24
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
По времето на правителството на СтаниШеф какво направиха БСП за здравната система ?По времето на Орешарски какво направиха БСП за здравната система ? И на двата въпроса е едно голямо нищо. На всички е ясно колко са "честни" ГЕРБ, но точно БСП да ми обясняват това ? Крадецът вика дръжте крадеца !
76
15
 
17
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 5 години
Не са виновни ГЕРБ за съсипването на България, ами комунистите които за 45 години съсипаха страната!
75
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Провалилата се БСПАбе, сега при капитализма като имате печеливша икономиа и банани защо сте бедни като африканска държава?
74
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Народна Република България пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна и хората не бяха оставяни да умират в болниците защото нямат пари да си доплатят лечението.
73
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До31. Помниме това време, че по докуМенти на ПОЛИТБЮРО Народна Република България е била богата , но Народа си беше БЕДЕН. По селата с каручки и гумени ***. Воените с яки пенсии но слаби в продуктите и услугите.
72
7
 
10
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Не герб не са виновни за това, преди. ТЕ ДОСЪСИПВАТ СТРАНАТА СЕГА и колкото по-рано хората разберат това, толкова по добре
71
2
 
23
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
70
0
 
13
 
! Отговори
Шмръц преди 5 години
То.. и Илия Павлов се имаше за безсмъртен.. ама..!
69
11
 
20
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До 68. Стига с тази изтъркана опорка, че ГЕРБ съсипали страната. Съсипаха я много преди това червената хунта и турските мекерета.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравната система е като масовото централно отопление: за училища, болници, воени, администрация, комплекси, частни имоти . Разходите са големи, краденето също. Но редовно се търсят пари от частниците, които да без радиатори. Та тия частници без радиатори искат да се огкачат от крадливото централно отоплени , но им е забранено. Така се поема колективна хвина и плащат за сметка на милиони не платили държавни сгради.
67
9
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Нормално е да се назначават некадърници при демокрацията, на Запад при демокрацията постоянно се назначават некадърници и после се сменят. Това е нещо съвсем нормално при демокрацията.
66
9
 
9
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
ЖАЛКО.....Жалко е че това правителство е на онези дето са безочливи, безморални, безграмотни, безжалостни, на онези с много пари, дето не им пука за нищо,и от никого..дето могат да платят за да са безнаказани във времето.....ЖАЛКО ЗА ЖАЛКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ОЦЕЛЯ ОТНОВО, И ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НА ВЛАСТ..