#Неподценявайтесуверена… президентските правомощия

Председателката на НС Цвета Караянчева с коментар във Facebook
29 окт 2018 07:40,
26
#Неподценявайтесуверена… президентските правомощия
Снимка: архив, Булфото

Цвета Караянчева, председателят на 44-тото Народно събрание, предупреди народа да не се подлъгва, че президентът може да го оправи.

Коментарът й във Facebook не е насочен към действащия държавен глава, а е по принцип.

Караянчева акцентира в поста си, че властта на президента на България е по-скоро церемониална.

По думите й това в някакъв момент създава чувство за несправедливост в избрания, което пък периодично ставало причина за дебат дали трябва президентските правомощия в страната да бъдат разширени.

Според председателят на НС досега този въпрос не се е приемал добре сред обществото, но настроенията можели и да се променят.

В тази връзка Цвета Караянчева размишлява: Дали някои от президентите някога се е питал дали е щял да бъде избран, ако народът е трябвало да ги избере, за да управляват държавата, а не в техните представителни функции.

Ето и поста й във Facebook:

От началото на демократичните промени у нас България има петима законно избрани президенти. Една от особеностите на Конституцията ни е, че президентът се избира от всички граждани, а в същото време властта му е по-скоро церемониална. Сигурно в един момент на избрания това започва да му звучи несправедливо. Затова периодически посоченият от суверена държавен глава топва крака в басейна, наречен "Дайте да разширим президентските правомощия", и размърдва пръсти, за да провери как ще се приемат трептенията, предизвикани от действията му. Досега не са се приемали добре, но това, естествено, не е закон, издялан върху камък – настроенията се променят понякога.

Друго се питам. Дали някой от президентите, опипвали почвата за президентска република, са се запитвали дали щяха изобщо да бъдат избрани, ако въпросът пред суверена беше формулиран така: "Кой да управлява страната?". Защото сега на всички ни е ясно – на всеки пет години гласуваме за фигура, която "олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения".

Изискванията на суверена по този въпрос са едни. По въпроса за управлението – различни. Разбира се, винаги се намира някой недопрочел, който чака на президента да му вдигне пенсията или да разследва кемтрейлса. Но мнозинството български граждани са наясно на кого каква роля отреждат. Та като стане дума как българската политическа класа се е провалила и затова отнякъде е готов да се спусне спасител, чиито сътрудници са прочели книгата "Защо нациите се провалят"… #Неподценявайтесуверена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А докога председателят на Народното събрание ще се проявява като партиен функционер?! Няма и закога да се поправи...
23
1
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
А като прочетохте, че президентът представлява страната в международните отношения, не се ли запитахте кой и защо изземва това правомощие?! Добре е, че В.С. поне навън не се е развихрил...
22
2
 
2
 
! Отговори
УЖАС преди 5 години
ГЕРБ ЗАДЕЙСТВАХА И ЦВЕТА "...НОМЕТА". СТРАХ ГИ ТРЕСЕ. АКО НАРОДЪТ ГИ ИЗРИНЕ, ЩЕ ПИТАТ КЪДЕ С.РАТ ГЛАДНИТЕ. СТРАХЪТ ОТ РАДЕВ ГИ НАКАРА ДА ИЗПЕРКАТ ОКОНЧАТЕЛНО. И КОГА ПРЕЗИДЕНТЪТ Е КАЗАЛ, ЧЕ ЩЕ ГИ "ОПРАВИ". ТОВА Е СПЕЦИАЛИТЕТ НА ГЛАВНИЯ ЛЪЖЕЦ НА РЕПУБЛИКАТА БАШ БАКАНИН БОЙКО ОТ БАНКЯ. И ЦЕЦО ЛАЙ НО МЕТА И ТОЙ Е "ВИНАГИ ГОТОВ'. ДА Я ПРАТЯТ ЦВЕТА ДО ВИЕТНАМ ДА ВИДИ СТОЛИЦАТА ПЕКИН, А ЦЕЦО ДА СИ КУПИ НЯКОЙ ДРУГ АПАРТАМЕНТ НА БЕЗЦЕНИЦА, ЗА ДА ГО ПРОДАДЕ НА ДАЛАВЕРА. ЕТО ТОВА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ
21
1
 
1
 
! Отговори
Do gospodin Krum преди 5 години
Togava predlojete gospodin Zsvetia Ddouhh....za da e siguren uspeha na 100 procenta...che niama da ima nujda i ot invitro v badesteto na rbg...
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ученическо съчинение на среден ученик. Среден (2 1/2). Всички са сякаш от амбициозните некадърници и нахалните посредственици, които имат здрави лакти да се доберат до Вожда и да коленичат.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Подкрепям ви напълно, жалко, че сте един от малцината, за които очевидния политически инженеринг на Борисов си остава "невидим".По-неизбираема номинация от тази на Цачева няма в цялата държава, и "Винету" да вземе да предложи тъкмо нея! Очевидно добре промитите мозъци още от Тошово време не вдяват дори толкова анекдотична ирония - Умен-Румен е там тъкмо заради номинацията на Цецка - това първо, и едва второ - на Решетников.След половин година Умен-Румен взе, че си повярва...
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да, това е 100% мажоритарен вот госпожо и хората гласуват за този който искат и са сметнали за необходимо да го направят"-------------По-вярното е, че народът гласува за да не бъде избран някой. Лично Борисов направи Радев президент, иначе нямаше никакъв шанс
17
6
 
4
 
! Отговори
Политолог преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА ФАКТИЧЕСКА ВЛАСТ!Е, ОСВЕН ДА ДАВА АМНИСТИЯ НА ПРЕСТЪПНИЦИ И ДА ЗАБАВИ ВКАРВАНЕТО НА НЯКОЙ ЗАКОН, НО НЕ И ДА ГО ПРЕДОТВРАТИ
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В тази връзка Цвета Караянчева размишлява: Дали някои от президентите някога се е питал дали е щял да бъде избран, ако народът е трябвало да ги избере, за да управляват държавата, а не в техните представителни функции."Да, това е 100% мажоритарен вот госпожо и хората гласуват за този който искат и са сметнали за необходимо да го направят и ДА народа би гласувал за президент, който може да поема отговорности и да му се търси сметка, ако бяхме президенска държава!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото е известно председателят на парламента в една парламентарна република е първият човек в държавата (дори и преди председателят на МС). Защо "първият" човек в държавата се оплаква от "церемониалния"?
14
3
 
10
 
! Отговори
Крум преди 5 години
Създаваме президентска република и мислим кой избираме. После от него изискваме да носи ПЕРСОНАЛНА а не ПОЛИТИЧЕСКА отговорност.
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам въпрос:защо толкова ги е страх от Президента и го плюят непрекъснато!?
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да сме президентска република като Русия, Турция и САЩ.
11
3
 
15
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Нали от Бангладеш щяха да дойдат да бачкат за 200евро.
10
7
 
32
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Президентът е трън в очите на ГЕРБ, защото им вади кирливите ризи. Българският народ очаква отговор от ГЕРБ, защо за десетте години в които управляват изведоха България на първо място по корупция и кражби?!
9
31
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
пРезидента беше избран с гласовете на БСП, ДПС и Атака. Всичките подчинени на Москва!!! Най - крив е Бойко, че не издигна Фандъка, а Цецка.
8
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти, фръцло, си начело на Парламента и вместо да коментираш Президента би трябвало да си отговориш на един въпрос: Защо паднахте толкова ниско, че да търсим разум и закрила от ЕДИН човек, а не от СБИРЩИНАТА под твое ръководство?
7
9
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тези си мислят че са над всички.Като гледаме какво се случва в България последните 30 години редно е да си потърсим друг вариант на управление.Или трябва да ги оставим да ни ликвидират тотално.?
6
8
 
32
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Пречи ви урудливи гербаджии тоя президент ако мижехте колела да сложите на държавата и нея бихте разпродали то и дали остана нещо. Вие госпожо просто селувате мръсния *** г ъ з на гроб.
5
28
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Гладен *** президентска република сънува!!!