Как да запазим място на газовата карта на Европа?

Петкова предупреди: Ще загубим милиони от "Турски поток"!
77
Как да запазим място на газовата карта на Европа?
Снимка: архив, БТА

"Булгартрансгаз" ще загуби повече от половината си приходи с реализацията на проекта "Турски поток", стана ясно от изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия.

По думите й приходите, които дружеството реализира, са около 207 млн. лева годишно, а малко над 125 млн. лева са постъпленията от транзит на природен газ за съседката ни.

От 17 млрд. куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 млрд. са за Турция, около 2 млрд. за Гърция и малко по 1 млрд. куб. метра за Македония.

Енергийният министър допълни, че вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет е одобрил актуализиране на Енергийната стратегия на България, за да може да се реагира адекватно във връзка с променената среда заради изграждащата се в региона енергийна инфраструктура.

Според Петкова трябва да се инвестира в разширяването на българската газопреносна инфраструктура чрез изграждането на тази част, която ще бъде важна за реализацията на газоразпределителния център на територията на България.

Анализите, които от "Булгартрансгаз" са направили, сочат, че ако това се направи, приходите, които България ще получава от транспортирането на природен газ, биха били около 400 млн. лева на година, предаде БТА.

Приблизителната стойност на една подобна инвестиция би била около 2,8 млрд. лева. Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде възможност освен да се реализират тези приходи, но и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами тия дето се нгъзи.ха на макейн и компания да спрат южен поток от който неприбраните пари затранзит щяха да са по половинмилиард на годинада бъдат разпнати защото те унищожават българската нация заради собственото си благоденствие- малко лиса половин милиард на годинаами загубите от спрения строеж на аеца - те ще се умножават с годините ама тяхните деца са осигурени и за правнуцитеа вие си слушайте приказките за това как щяла да ни ограби русияте турците прости бре нямат такива умници
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17 тая турска ттаба я кипат още от Соца рано или късно щеха да се свържат директно сами комунийд може да си мисли ще ще яде от паничката на мечока Там само бой и пърлене и да танцува на гадулка на мечкадаря помага
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа, сетили се те да си блъскат главите чак сега. :) Ами нали сте все "умни и красиви", скандал след скандал, провал след провал. Сега как ще си захраните задниците и оШфорките? :)
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да в другите държави има правителства съюзници на САЩ Русия а вече и Китай но там смисъла е следния примерно Финландия има еди какъв си национален интерес и за неговата реализация е добре да сме със САЩ но никой не казва като вас майната му на националния ми интерес я дай да защитавам този на САЩ и Русия но вие тива още векове няма да го загреете.Хвалите Орбан а защо той лично каза че не иска а излиза от ЕС върху това помислихте ли защото това е добре за унгарския национален интерес за това.
22
1
 
14
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Тая толкова ли е т..па или такава си е по рождение. Ами то беше ясно и на слепия че спирайки Южен поток България е аут от всякакви газови връзки. Сега какво ще правим газов хъб или хранителен хъб или най добре герберите да идат тихичко в един ъгъл и да се отърват от мъките си доброволно
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17 сега да копаят към кипар Австрия и Италия стават на 2500 километра по далеч А бай Тръм ще ги измете от Германия ще клекнат
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А докато САЩ и Русия все тая лоши или добри ви следват добрия за техните нации напълно нарочно го казах в множествено число защото и двете са многонационални държави вие не само национална стратегия нямате което личи от коментарите ви ами вече и самото население д станало слуги на чужд интерес.Я ми кажете бе дето уж сте българи кой е със САЩ и Русия разбрах а кой е с България не ми стана ясно.Идете където искате в нито една друга държава няма да видите някой да се дере да защитава чужди интереси
19
1
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
*** и те са на заплата при Бойко. Напишел ли , че Бойко е виновен за провала на южен поток и на АЕЦ Белене и ти трият коментара. Ми.шки, кажете къде е свободата на словото ? С Алеко ли се купува продажници ?!!
18
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национализацийка на Невто хима и една Американска Ракетна База тая игра се играе от двама руски кораб няма да излезе извън крим ските заливи без да е на мушка
17
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименА бе шан.ток,за Русия и Лукойл ние сме нищожен пазар!Видяхме колко лесно ни заобиколиха през Турция.Заради собствената си глупост пак сме НИКОИ,за пореден път.Впрочем,именно демократът(?) Костов продаде Нефтохим на Лукойл,а демократът(?) Борисов отказва да притисне авера си Златев да работи законно.Путин ли трябва да накара Лукойл да спазва българските закони или властта в България???
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пета колона ли че то в България вие имате и 75 колона нали политиците ви си продават г.ъза на всеки дето плати.На вас гъзоразпределителен опа газопразпредеиен хъб не ви трабва а пункт за разпределяне на чужди шпиони и доносници не само че такива ви управляват ами и самите вие се скъсвате от караници кой е със САЩ и кой с Русия а тези велики сили за вас не им пука, те за разлика от вас имат национална стратегия и я следват.Да САЩ са империя на злото но и те имат национална стратегия.
15
0
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Професорче, пожелавам ти с баща ти Бойко, дето си на заплатка при него и с Цв Цв и дебелян дружно да бъдете изпратени в Ау.швиц!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората си гледат интереса, включително Меркел и Ердоган успяха да се договорят с Путин. Само герберите се зъбеха и обиждаха, кланяха се на господарите си и затова Путин отговори, че отношенията ни ще са в друга посока и то негативна за нас." - Късно е чадо, мандалото 'лопна!" Отнася се за Герб!
13
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще умре Степа а загряваш ли че направи приятел Враг Утре като Нато ви нагази ще бъдем в редовете му По добри сме от вас
12
14
 
1
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Шуми Марица окървавена, плаче Кypнелия люто ранена. Марш марш с Генерал Борисов наш, комунистите да изпратим в Сибир.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петата колона се включи!
10
1
 
15
 
! Отговори
степан преди 5 години
Идете при американците те ще ви дадат пак акъл а за сега има памперси.Много на време ви подмокри от всичката простотия ще тегли българина. Не я мислете не на всеки се отдава да бъде политик те просто се раждат ,се от страни сте като обрани евреи .
9
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Всъщност приходите от транзита не са най-важното нещо!По-значимата възможност беше да купуваме газ на цена близка до германската!Което значи развитие на химическата промишленост,унищожена заради недалновидност и лоша външна политика!Е,сега всичко е отишло по дя.волите и тея изявления са с цел привличане на електорат в труден за ГЕРБ момент.Златното време е безвъзвратно загубено.За което впрочем има вина и БСП-докато се договорят за техния рушвет и далаверата се разсъхна...
8
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ни трябва газ а решението е лесно стъпваш върхо руснака и го газиш като гнида страхливци са ще клекнат бърже Една национализация на Невто хим и забрана на лук ойл да стъпва на наш пазарч
7
14
 
0
 
! Отговори
Професор преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Как ще наричаш Генерал Борисов тройкаджия бе комунист! Веднага администратора да ти тypи един БAH да ти дойде акъла в главата. Само Герб да живее генерал Борисов!