Как да запазим място на газовата карта на Европа?

Петкова предупреди: Ще загубим милиони от "Турски поток"!
77
Как да запазим място на газовата карта на Европа?
Снимка: архив, БТА

"Булгартрансгаз" ще загуби повече от половината си приходи с реализацията на проекта "Турски поток", стана ясно от изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия.

По думите й приходите, които дружеството реализира, са около 207 млн. лева годишно, а малко над 125 млн. лева са постъпленията от транзит на природен газ за съседката ни.

От 17 млрд. куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 млрд. са за Турция, около 2 млрд. за Гърция и малко по 1 млрд. куб. метра за Македония.

Енергийният министър допълни, че вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет е одобрил актуализиране на Енергийната стратегия на България, за да може да се реагира адекватно във връзка с променената среда заради изграждащата се в региона енергийна инфраструктура.

Според Петкова трябва да се инвестира в разширяването на българската газопреносна инфраструктура чрез изграждането на тази част, която ще бъде важна за реализацията на газоразпределителния център на територията на България.

Анализите, които от "Булгартрансгаз" са направили, сочат, че ако това се направи, приходите, които България ще получава от транспортирането на природен газ, биха били около 400 млн. лева на година, предаде БТА.

Приблизителната стойност на една подобна инвестиция би била около 2,8 млрд. лева. Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде възможност освен да се реализират тези приходи, но и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
17
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Какъв, ако не национален предател трябва да си, да се откажеш от руския газ и да дадеш възможност на Турция, да го транзитира ?А, вследствие на това да се налага после, да го купуваш от комшиите на посочени от тях цени ...
5
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Нищо ново всеки нормално мислещ го знаеше,че така ще стане.Турците са се договорили с газпром за цена на газта която влиза при тях газта която излиза се определя с транзита от турците.Вината е на управляващите защото отказаха "южен поток"и сега ще купуваме много по скъпа газ и губим пари от транзита на газ.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин като искаше да ви строи Южен поток се правихте на интересни, затова сега ще се търсите на гъзовите карти на географията.
3
0
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Я кажете, герберчета, колко милиона дадохте на вятъра на западната фирма да проучва шелфа на Черно море за газови находища ?Нали бате ви Бойко щеше да кОпа газ от дъното на Черно море ?Що станА ? :)Едно време още в 4-ти клас се учеше, че газ има на дъното на Мерно море, но е толкова надълбоко, че добивът му е нерентабилен.По-евтино ще ни излиза да купуваме готов руски газ, отколкото да го добиваме.Да, ама Баце не е влизал в час по география. Бил е тройкаджия !Откъде да знае всичко това ?!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие скоро ще ни заличите нацяло от картата.... Съсипахте всичко....Бог да пази България и българите от чужди и наши политици!
1
1
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Гербави ***, руснаците ни даваха цялата газова власт над Европа в наши ръце !Първият кран на европейския континент щеше да се държи от нас !Всички щяха да зависят от България.Щяха да купуват от нас, а не ние да внасяме.Щяхме да печелим от транзитни такси.Щяхме да газифицираме цяла България.Хората в бедната Северна България щяха да продават нивите си, през които минава газопровода на високи цени.Щяха да са разкрият хиляди работни места.Евтин газ за нас ...Сега се чудим какво да правим