Бонуси, а? Цачева пусна проверка в Агенцията по вписванията

Ако е взел и отговорен за срива на регистъра – наказание!
Обновена: 9 ное 2018 19:12 | 9 ное 2018 18:00, Камелия Цветанова
74
Бонуси, а? Цачева пусна проверка в Агенцията по вписванията
Снимка: Булфото, архив

Правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка заради тлъстите бонуси, които са раздадени в Агенцията по вписванията и се зарече, че ако има нарушения, ще е безкомпромисна.

Още по темата

Оказа се, че въпреки сериозните щети, които претърпя бизнесът заради срива на Търговския регистър през лятото, служители на отговорната Агенция по вписванията, са били поощрени за добре свършена работа.

Така през октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, като четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв.

Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра.

Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Заради скандала Цачева предприе мерки.

"Наредбата за заплатите за служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г. Съгласно тази наредба всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила. Като в тях се дава възможност за изплащане на така наречените бонуси, които са резултат от няколко неща.

Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет на всяка една административна структура, които в масовия случай се натрупват от болнични листове на служители, които през съответния период са били в платен отпуск по болест, както и целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия в изпълнение на служебните си задължения", заяви тя.

Цецка Цачева поясни, че като всеки един министър е задължена да даде оценка на изпълнителния директор, без да утвърждава конкретните суми, получени от съответните служители на администрацията.

Тя обясни, че е говорила с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, която я е уверила, че разпоредбите на наредбата и вътрешните правила са стриктно спазени.

Според нея между законност и морал има разлика, но не може само заради срива в Търговския регистър за съвестните служители да не се приложи наредбата за бонусите.

"След напрежението, което се създаде, след затрудненията на българския бизнес, на съсловия, на адвокатите, за българските граждани, неведнъж съм изказвала гнева си от това, което се случи. Нека да държим сметка за усилията на всички тези служители, които работят в агенцията, каза се точното им число 635, които и в периода на срива полагаха и изпълняваха задълженията си. Тези хора трябваше след вдигане на функционалността на регистъра да положат максимални усилия да влезе в ред и в срок работата", коментира тя.

Според нея е редно да бъдат поощрени тези служители, които изпълняват задълженията и след работно време, ако има проблем.

Цачева уточни, че тя като министър е дала оценка на новия директор на Агенцията, която според нея се справя много добре с работата си.

"Съобразила съм нейните усилия за възстановяване в пълнота функционалността на регистъра, както и работата по отношение на останалите три регистъра, които са в Агенцията по вписванията. Съобразих, че Габриела  Козарева изпълнява препоръките, които бяха дадени от Инспектората на министерството по повод проверката, която бе извършена непосредствено след срива на Търговския регистър. Моята оценка за нея е единица, т.е.  тя показва много добри резултати", похвали я министърката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Да считаме ли че близо 1 Милион Лева ще се върнат обратно от Кражбата и ще отидат за децата , болните и Пенсионерите ?Или ще наемат Украинци в Хотелите ?
43
4
 
21
 
! Отговори
Отврат преди 5 години
Тикви корумпирани и крадливи. Крадете от народа, като вдигате данъци, застраховки, цени на храна и електроенергия и напълнихте всички държавни структури с калинки и безхаберници, които си раздават тлъсти бонуси заради това че съсипват всичко по пътя си. Отврат.
42
1
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Добре де, как въобще е възможно такива нещастни *** да бъдат министри!? Това означава6, че цялата система е гнила и трябва да се изрине със земята и да се вдигне отново.. Що спите бе!
41
0
 
19
 
! Отговори
ВъСхитен преди 5 години
КАКЪВ КРАСИВ МЪЖ !БЕЗ МУСТАЦИ!
40
2
 
23
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Ами бонусите са награда за срива на системата.
39
1
 
28
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Тази пак не знае нищо. Както беше и по време на срива на търговския регистър. Тя никога нищо не знае. Затворници избягаха тя пак не знаеше нищо. Само назначава проверки за замазване на положението. Абсолютна некадърница! Типична герберска калинка. Оставка!
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама това с бонусите е само началото,ще видите по коледа и нова година как Влад-Дракула ще развърже кесията за приближените на властта.
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цачева!!!Пак се издъни! Ден през ден скандали и все в твоя ресор! ОСТАВКА!
36
2
 
24
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
С тези бонуси в Агенцията за вписвания , се ориентирахме за Заплатите им .Договора е 13 заплата разделена на тримесечие , Демек - 1. Директорите - 4 броя , взимат 20 000 лева месечно .2. Чистачките - не се знае колко са - по 2 800 лева месечно .Гърция преди Финансовата Криза имаше същия Проблем - Огромна Раздута Администрация с Огромни Заплати .
35
0
 
26
 
! Отговори
ined преди 5 години
Неморално, но напълно законно - защото законите се правят от 240 търтея
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми щото всяка фирма плаща една такса годишно, защото иска да прави бизнес в родната кочи.на. И срещу тази такса не получава абсолютно нищо.Излезе, че никой от персонала на агенцията не може да работи ако регистъра го няма. Тогава защо изобщо да получават бонуси за добре свършена работа? Като не им изнася - да си търсят друга работа.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, редакцията, никой ли от вас не ползва Фотошоп? Ако не, поне не публикувайте снимката й в такъв голям формат. Не и преди вечеря и особено преди лягане! Благодаря предварително за старанието. Иначе си е чист тормоз.
32
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
До ПрофесорНе те ли арестуваха още за плагиатство?
31
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ето как..ГЕРБ купува държавни служители! И в последствие.Тия хора.Ще гласуват ли пак за ГЕРБ? Аз мисля че Да! -:) Днес всеки си гледа интереса! Уви!
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах защо хората, които нямат вина за срива да не си получат заплатата, която се взима на три месеца?!
29
0
 
21
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ТАЗИ МИНИСТЪРКА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ КАКВА ПРОВЕРКА ЩЕ ПРАВИ? ПАК ЛИ Е ИЗНЕНАДАНА? И ТОВА ЛИ Е ПРОПУСНАЛА? НАЛИ ТЯ ОТГОВАРЯ ЗА ТОВА И ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВА. ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЦачева даже не знае какво представляват тези пари, които погрешно се наричат бонуси - това е част от заплатата, а не икономисани средства.
27
0
 
23
 
! Отговори
всеки ден провал преди 5 години
До 22Бонусите ги дават само на вас- герберите. Прибирате парите на работещите и си ги раздавате помежду си. И пак не се наядохте чантаджиите- търтеи вече 10 год. Сривате, унищожавате всичко, после бонуси се делкате помежду си, щото сте много образовани и успешни.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време плашеха децата с баба Меца, а сега с баба Цеца
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая не бих я взел и за чистачка на жилищната кооперация, а Тиквата постоянно я назначава на ръководни постове...