Плевнелиев пита: Защо президента Радев се държи като популист?

Вместо да потуши напрежението, той подстрекавал протестите
Обновена: 14 ное 2018 19:20 | 14 ное 2018 16:00, Камелия Цветанова
390
Плевнелиев пита: Защо президента Радев се държи като популист?
Снимка: Булфото, архив

С остри критики срещу наследника си Румен Радев излезе Росен Плевнелиев, който като президент на България ръководеше страната от "Дондуков" 2 в периода 2012-2017 година.

Според Плевнелиев наследникът му Радев не използва инструментите на президентската институция, за да устоява демократичността, ами се държи популистки.

Още по темата

"Той е една от демократичните институции в нашата държава, които са призвани да дадат решение така, както аз го направих. Държавният глава прави точно обратното, т.е. той се дистанцира от институциите на демократичната държавност, той по-скоро подбужда протестите, отколкото да помага за тяхното демократично решаване", коментира Плевнелиев пред БНР.

Според него Радев е пасивен по отношение на масовото недоволство, което заля страната, заради високите цени на горивата и промените в задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Плевнелиев смята, че президентът не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите да преминат през този момент.

"Държавният глава играе ролята на класически популист и наблягам не просто на популист, който се бори за народната любов", подчерта Плевнелиев и апелира към Румен Радев "да се възползва от това, което
Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти".

"На един държавен глава не му прилича да играе популистки", отсече Росен Плевнелиев. Според него е крайно време Радев да започне да изтъква не само минусите, но и плюсовете, които кабинетът "Борисов" 3 донесе на страната.

Като пример за успешно представяне на изпълнителна власт той посочи председателството на България на ЕС. Според него то е било доста успешно.

"Целият свят дойде да ни го каже, а единственият, който го оплю е президентът Радев. Нима му отива на българския президент да принизява едно голямо постижение на българската държавност? По същият начин и Договорът за приятелство с Македония - историческо постижение и кой е единственият, който го оплю и го принизи - президентът Радев и Корнелия Нинова", разкритикува още Плевнелиев.

Той настоя, че е важно протестите да бъдат чути дотолкова, доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

"Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността", добави  Плевнелиев.

Той обаче определи като "странна" появата на автомобили с руски идентификационни номера "да предхождат протеста срещу високите цени на горивата" в Бургас, както и това, че в други градове, като Перник, Благоевград, е имало твърдения, че един тв водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести.

"Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", каза още Плевнелиев, който направи паралел с масовите протести през 2013 година, когато хиляди излязоха на улицата срещу високите цени на тока, а премиерът Бойко Борисов хвърли оставка.

"Тогава бях аз може би едно от главните действащи лица като държавен глава, но тогава протестите бяха по-масови и в много повече градове с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и срещу енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те дойдоха. Организирах дебат, на който дойдоха и протестиращите, и не протестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата, така че да се чуе гласът на всеки", припомни Плевнелиев.

Според него тогава той като президент е изиграл своята роля на обединител - и на тези, които протестират, и на тези, които не протестират.

"В крайна сметка по един демократичен начин ние минахме през един труден период - народът се успокои, имаше легитимни избори и нашата демократична държавност продължи да се развива", каза още той.

Росен Плевнелиев смята, че настоящето управление има още доста неща да свърши. 

"Според мен това е най-голямата битка сега. Тя е геополитическа битка - правителството е дало курс за влизане в Еврозоната, дало е курс за отпадане на механизма за контрол и е дало курса за влизане в Шенген ... И вместо ние да се хванем в ръце, за да се обедини този елит на България и да постигне тази стратегическа цел, ние започваме чисто по балкански да се клатим", добави той.

Плевнелиев коментира и управляващата коалиция, поставяйки акцент върху това, че "Обединените патриоти" не са "патриоти", а "националисти".

Според него вицепремиерът Валери Симеонов "категорично трябва да си подаде оставка" като "акт на морал, акт на ценности и акт на демократична култура".

"Колкото и Корнелия Нинова да се опитва да играе на върха на възможностите си, тя тотално трансформира БСП в една антиевропейска националпопулистка партия, която също е далеч от ценностите", добави Росен Плевнелиев.

"Считам, че президентът Румен Радев е много силен в патриотичното говорене - има много хубави речи от сърце, които аз харесвам много. Като обективен човек съм готов да му стисна ръката и да го поздравя за това", каза също така президентът на България в периода 2012-2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
5
 
35
 
! Отговори
бай грездей преди 5 години
плевньо, скрий се в дупката си *** такъв!
196
4
 
42
 
! Отговори
отвратен преди 5 години
Този е най-долният политик в България за всички времена !!
195
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Президента Плевнелиев.Сегашният се е хванал за полата на ***. Пълна трагедия е.
194
22
 
8
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
193
3
 
26
 
! Отговори
до професорчето преди 5 години
добре че тв има, да се посмеем на патоса ти, добро чавдарче си бил..
192
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрофесорВерно целия нарид е зад Роско, всички искат да го изненадат в гръб! Изненадата обаче ще е за народа - на него ще му хареса
191
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росене, в Бургас живеят 10000 руснаци. В Поморие още 10000.Марш немедлено в Сибирь всички руснаци! Не ви искаме у нас! Абе *** Поморие има 13 000 жители, ти искаш да кажеш, че почти всички са руски raдовe?? Лъжеш!
190
7
 
34
 
! Отговори
мдв преди 5 години
Поплювналиев, известен вече като Росен Банов, на никого не е размахал пръст. Вееше бадж, пискаше с фалцетния си глас, разказваше за предишния си живот като ирландска пастирка, снима се на фона на Скалистите планини, подари на папата 200 килограмово позлатено яйце...Дори жена му го изостави и не искаше да се появява с него на официални събития в целия му мандат.
189
32
 
8
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Роска, народа е зад теб и те подкрепя *** за комунистите да живее генерал Борисов!
188
4
 
19
 
! Отговори
До 198 преди 5 години
А бившите комунисти от ГЕРБ направиха държавен преврат през 2013 год.
187
33
 
7
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Росен плевнелиев : голям Българин, Родолюбец и Патриот! Импийчмънт за ***. Росен Плевнелиев Президент!
186
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо трябва да се потушава напрежението? Копаем дъното, държавата загива, хора не останаха, а Плевнелиев иска всичко да се смете под килима и да се лъжем един друг, че всичко е наред?
185
2
 
27
 
! Отговори
КЛ преди 5 години
И аз питам защо Плевнелиев продължава да се държи като магарето на Борисов("И магаре да предложа ще го изберат" - по думите на Негово Премиерско Величество).Нито Петър Стоянов, нито Георги Първанов си позволяват да си изказват толкова често мнението. Господинът май се готви пак да се кандидатира за президентския пост.А има такова щастливо събитие в живота си. Би било добре да си гледа детето и бизнеса. И съпругата.
184
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росене, в Бургас живеят 10000 руснаци. В Поморие още 10000. И те купуват от този бензин. Не ги е пратил никой на тези протести.
183
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнята не може да стъпе и на малкия пръст на Радев.Като президент той не остави никаква следа в историята и вече е заобравен от повечето българи.
182
23
 
6
 
! Отговори
Няма сми преди 5 години
Зеуеният чорап е толкова *** , че едва ли ще разбере какво го титат.
181
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев да не мишкува под Джелезната и дълга ръка на Решето и попа, а да каже защо защитава НЕ българският, а руският интерес?? Това вече го знаят и патоците на двора и те дори се възмущават!!За това МОМЕНТАЛНО ИМПИЙЧМЪНТ!!
180
6
 
39
 
! Отговори
Голям смях преди 5 години
Mъжът на синоптичката задава въпрос на истинския мъж и политик Румен Радев. Потрес.
179
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роско Роско ти какъв беше, *** строителен техник на който пишеха едни хибридни речи и го тупаха зад врата подигравателно. Гледай си момата и се покрий за народа, чак те съжаляват...
178
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите се готвят за държавен преврат.