12 300 майки на работа, преди детето да навърши 1 г.

Майчинството у нас е най-дълго в ЕС - 58 седмици и половина
17 ное 2018 15:25, Елка Василева
35
12 300 майки на работа, преди детето да навърши 1 г.
Снимка: архив, Reuters

За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето да навърши годинка, като по този начин са се възползвали от възможността да получават освен заплата си и половината от полагаемото им се майчинство. Това каза във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва в регионален форум, посветен на темата за майчинството и кариерата.

Русинова припомни, че майчинството у нас е най-продължително в ЕС - 58 седмици и половина. Тя уточни, че сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда.

В България разликата в заетостта на жените и мъжете не е повече от 3-4 процента във възрастовата група между 29 до 54 години, няма и сериозни разминавания в заплащането, както е в много европейски страни, допълни Русинова.

Подкрепа за младите майки, които искат да се върнат на работа, е и схемата "Родители в заетост", която се финансира с европейски средства, каза зам.-министърът. Тя припомни, че на помощ могат да разчитат родители, чиито деца не са приети в градина. Чрез тази схема им се осигурява детегледачка за 18 месеца, като това може да е близък роднина, стига да е регистриран на борсата.

Проектобюджет 2019 е най-социалният, който сме имали до сега, каза още Русинова, цитирана от БТА. Тя припомни, че ще бъдат отпуснати 150 милиона лева допълнително за майките с деца с увреждания, както и 40 милиона лева за енергийни помощи.

Най-важното е обаче, че предстоят реформи в социалната сфера, които ще позволят ресурсът да стига до хората по възможно най-ефективния начин, посочи Русинова. Според нея темата за децата с увреждания много се е политизирала. Русинова допълни, че с предстоящите промени в законодателството исканията на протестиращите майки ще бъдат изпълнени и изрази надежда, че протестите ще бъдат преустановени.

Зам.-министърът съобщи още, че в края на ноември предстои да бъде отворена изцяло нова схема по европейските финансови инструменти, която ще позволи за пръв път на общините да развиват медико-социална патронажна грижа, като си партнират със здравни заведения. Идеята е самотно живеещите възрастни и хора с увреждания в малките населени места да получават интегрирани услуги и да бъдат посещавани и от медицинска сестра или лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Извинявам се !В пост5 сметнах 58 седмици като месеци,но смисъла на написаното остава.
11
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #5, в България няма забавачки. Освен това, в статията се говори за 58 седмици, а не за 58 месеца.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8А, в коя европейска държава парите от майчинството не ти стигат само за пюретата и памперсите? А записването в детска градина е "мисията невъзможна"?Съгласна съм да е по-кратко, ама във фирмите да откриват детски градини за да съм спокойна, че детето ми е добре гледано докато аз работя. Или да ми плащат достатъчно, че да наема добра детегледачка.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая мантра я въртите вече повече от два месеца. А че този платен отпуск е най-ниско платения в ЕС няма и да споменете. Хем ревете, че няма деца и хората напускат страната, хем правите всичко възможно тези процеси (ниска раждаемост и миграция) да се засилват. Хайде стига глупости вече!
8
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искате да сме като европейските държави? Е там такова майчинство от 2 години няма.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя уточни, че сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа,"Е то е ясно какво ви се върти в *** кратуни- по 50-на лева на калпак "помощ от държавата", които ще свършат за 2-3 дни, а проблемът кой ще гледа детето преди да тръгне на ясла ще се замете под килима и майките ще бъдат обиждани от следващия клоун, който ще сложите за вице.
6
2
 
9
 
! Отговори
Vrajdebna t2 преди 5 години
Na rabota, ama v chujbina.....hahaha.....adios bulgaria na kreslivite maiki s uj bolnite deca.....
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При "лошия соц."майчинството беше две години,а третата беше неплатена,а сега искат още докато е бебе да го захвърляме по яслите,за да работим на бизнеса.И се чудят защо няма раждаемост,ами и заради това също.Освен това никой не мисли за тези деца,че се травмират психически,като плачат за майките си по забавачките.Най добре е детето да е до 3г в къщи,разбира се не като норма.Но 58 месеца ми се вижда нереално за да е вярно-това са близо 5г.
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това, че е най-продължително майчинството? Като ми се роди син преди 4 години жена ми си използва пълния отпуск по майчинство. На кого да оставим детето ако тръгне по-рано на работа? На бабите и дядовците му ли? И те са на работа, благодарение на новите ви "реформи" за късно пенсиониране.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, стига с тая мантра за най-дългото майчинство... нали виждате, че е дълго само на хартия. Иначе масово жените се връщат на работа много преди края на това легендарно майчинство особено в частния сектор. Пък и дълго, ама евтино. Как се гледа дете без пари?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давате още пари на майките на инвалидите да си стоят вкъщи,а останалите карате да се връщат по-рано на работа.На това му се вика двоен стандарт.
1
2
 
20
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Явно кешовицата не стига. Лошо и за бебета, можеха да се кърмят.