ОАЕ търсят да купят хиляди хектари земя в България – да се хранят!

В Румъния вече са купили 57 000 хектара
Обновена: 19 ное 2018 10:19 | 19 ное 2018 07:00, Елка Василева
346
ОАЕ търсят да купят хиляди хектари земя в България – да се хранят!
Снимка: архив, Булфото

Обединените арабски емирства (ОАЕ) искат да купят в България хиляди хектари земеделска земя като част от приоритетната си програма за продоволствена сигурност.

"Наскоро една от големите ни компании - "Ал Дахра Груп", се сдоби с 57 хиляди хектара земя в района на румънския град Браила. Идеята ни е да направим същото и тук, в България", каза пред "24 часа" Мариам ал Мехаири - държавен министър на продоволствената сигурност на ОАЕ.

По време на посещението си в София Мариам ал Мехаири се срещна с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и с министъра на икономиката Емил Караниколов. В делегацията са включени и хора от ръководството на компанията, която изкупува земеделски земи.

Визитата у нас е вследствие на проведените разговори между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед ал Нахаян миналия месец.

Тогава за пръв път бе лансирана и идеята за изграждането на продоволствени хранителни хъбове на Балканите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още по темата: земеделска земяОАЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
2
 
29
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тиквътъ оти се не пробва да купи земя в саудитска арабия ... белким има нефт под нея .... гепаджиите са прости са като ..........май скоро време ще летят жълти павета по парламента
236
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги ми народе, тук не става въпрос нито за инвестиции, нито за земеделие - става въпрос за национална сигурност. Когато там стане така, че не могат да се изхранят с нефт, ще прибегнат до доставки от предварително закупените земи. Според вас кой може да каже на собственика на кого да продава и на кого да доставя продукция и на какви цени. Така че уважаеми либерални заблудени икономистчета, въпросът е доста сериозен и надхвърля просто бизнес сделка - това е стратегически въпрос.
235
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов първо да продаде гроба на баща си на мюсулмани и тогава да се разпорежда с Българската земя. Тя е пропита с кръвта на дедите ни! Той няма право да я търгува!
234
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От днес не са дали достатъчно информация относно сделката. Така само си чешем езиците.
233
3
 
35
 
! Отговори
баста преди 5 години
Обединените арабски емирства да купуват земя в Африка.Никаква продажба на българска земя на чужденци,още по-малко на араби.
232
15
 
4
 
! Отговори
мнение преди 5 години
В много държави (мисля че и в Германия е така), земя се продава на часни лица за определена в договор цел-ЗА ВРЕМЕ. Например за строеж на къща и имаш право в/у собствеността за 100 год. Ако след 100 год нямаш преки наследници, земята става отново държавна или общинска. Така, че зависи какъв договор ще подпишат арабите. Ако всичко е изпипано юридически перфектно-няма проблем, но заглавието звучи все едно"... Араби купуват България" Всеки българин също може да купува по света-при техните условия
231
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е българския народ да се модернизира и да започне да мисли прагматично, предприемчиво и без излишни емоции. Интерпретациите с отминали времена от средновековието не водят до нищо добро. България е членка на ЕС, какво колонизиране ви се привижда!? Става въпрос чужди инвеститопи да купят земя и да я обработват. Това не означава, че земята ще стане собственост на ОАЕ, а че ще имат право да я обработват. В Румъния вече е станало и не виждам да се оплакват.
230
19
 
4
 
! Отговори
Сега си помислете преди 5 години
Кои и какви са хората, които напуснаха България, които успяха да се устроят там. Не вярвам вече на нищо случайно. Били са предатели, знаели са дългосрочно какво ще стане и са бързали да се спасят. И понеже вече е явно всичко, всеки който не е живял в Бг последните 5 години следва да загуби право да гласува. Всеки, който не е живял 10 години, да загуби бг гражданство! Ние тук ще се справим и без тях!
229
1
 
18
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Бойко , това вече е Предела.Мина над прага на народната поносимост.ОСТАВКА.!!!!!!!
228
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробoкопачСитуацията с палестина е напълно различна. Благодарете на партия ГЕРБ, че въобще има някакви инвестиции тук. Никой никога няма да колонизира България, що за безумие!? В България има около 200 000 руски имота, това означава ли, че България е колонизирана? Не, разбира се. Това са свежи пари.
227
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбрахте ли до къде може да стигне ГЕРБ, способни са да продадат и майките си за пари. Протести до дупка и оставка на цялото крадливо правителство, преди да предприемат това безумие.
226
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев, Левски и милионите българи загинали за тази земя се обръщат в гроба а дивият *** от Банкя разпродава ......,УЖАС!!!Няма по-*** народ от бългaрaците и за това няма да имат държава а ще са слуги на ***.
225
0
 
15
 
! Отговори
искат-имат преди 5 години
Няма проблем, за да излезе тази статия в медиите, значи вече всичко е обещано и уредено. Няма проблем, ще ни изкупят земята парче по парче. Жалки, алчни човечета.
224
1
 
9
 
! Отговори
джо преди 5 години
До 225 Това не е инвестиция приятелю, ако някой иска да инвестира, но само производство, свързано със създаване на нови работни места , то необходимата площ да му се преотстъпи. Но да продаваш земеделска земя, която носи преки печалби няма смисъл. Цялата работа е равносилна да продадеш кокошката , която ти снася златни яйца.
223
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО237 Има голямо значение ! Ако имаш декари разполагаш с тях както си искаш , собствеността е неприкосновена .При доба цена (която напълно ) ме устройва , ще продам
222
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бесилка за предателяБорисУФ !!!!
221
0
 
18
 
! Отговори
Жалки управници преди 5 години
Всичко излиза наяве, но с голямо закъснение. Затова ли обезлюдяват и фалират държавата? Тези, които го правят вероятно са си закупили имоти извън България и ще се преместят в един момент, но дали ще могат да спят спокойно? Дано Бог им покаже злото, което са причинили на ближните си, докато имат време за покаяние!
220
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен до 231 преди 5 години
Какво значение има дали имаме декари или не, това е Българска свещенна и не трябва да се продава най малко на араби.
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
57 000 хектара са 570 000 декараСамо в Добруджа са над 3 000 000 декара Тези искат около 20 % от Добруджа все едно
218
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко-тиквата разпродаде България а *** ще му ядепожарникарският Шнур след има-няма 10години.А децата ви ще са слуги на Чaлмитe!!!