Субсидиите: От 11 на левче и остават 29 млн. – за баби, за бебета...

Намаляването им не е добра идея, според Борисов
24 ное 2018 09:30, Петя Славова
111
Субсидиите: От 11 на левче и остават 29 млн. – за баби, за бебета...
Снимка: архив, Булфото

Близо 29 милиона лева ще спести държавата от партиите, ако субсидията им бъде намалена на 1 лев на глас. В момента при субсидия от 11 лв. на получен глас петте политически сили в 44-то народно събрание получават общо 31 711 988 лв. на година от държавата, предаде "24 часа".

Пред Слави Трифонов, премиерът Бойко Борисов се ангажира сумата да бъде намалена на 1 лев на глас, въпреки че смята идеята за лоша. Така обаче ще се удовлетвори волята на над 80% от гласувалите на референдума с предложението на Трифонов за орязване на субсидията.

Ден по-късно обаче нито един депутат от ГЕРБ не е поставил въпроса при обсъждането и гласуването на текстовете на бюджета за догодина на второ четене в ресорната комисия. И обещаната от Борисов промяна все ощ ене е факт, а партиите засега запазват пълната си субсидия.

Още по темата

Според депутати от ГЕРБ обаче е възможно все пак такова предложение да се внесе в бюджета и при гласуването му на второ четене в пленарната зала, което ще е следващата сряда.

Ако в крайна сметка се събере политическа воля и бъде прието орязването до лев на глас, петте парламентарни сили ще вземат общо само 2 882 908 лв.

По закон партиите, които минат 1% на последните парламентарни избори, имат право на държавна субсидия, която се разпределя на 4 транша през годината.

На вота през 2017 г. ГЕРБ взе 1 147 292 гласа и получава 12.6 млн. лв. През годините ГЕРБ има спестена много голяма сума от субсидия, с която финансира и предизборните си кампании. Управляващата партия и депутатите й често заделят средства и за благотворителност и помагат и на болни деца, и за изграждането на храмове.

За своите 955 490 гласа БСП взема 10.5 милиона. От отчета на бюджета на червената централа за миналата година ставаше ясно, че партията все още има кредит в размер на близо милион и половина, който тази година се очаква да бъде намален.

Трите партии от "Обединени патриоти" си разделят 3.5 милиона за своите 318 513 гласа. Почти толкова получава и ДПС за подкрепата на 315 976 избиратели. "Воля" взима 1.6 милиона лв.

Въпросите какъв да е размера на държавната субсидия се повдига всяка година  с гласуването на бюджета. Според Борисов, ако субсидията е само 1 лев, партиите попадат в ръцете на богатите хора. По думите му,тази субсидия е единствения начин партиите да имат политически живот, да правят обучения и семинари. Иначе на избори щели дабъдат принудени д асе молят на един или друг.

"Много рядко съм съгласен с премиера, но сега има право - рисково е да се намалява субсидията", заяви и Антон Кутев от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
цирк преди 5 години
При 11 лв. няма корумпирани политици ли. ?????? Всяка година си гласувате стотици милиони за коли,командировки, комисии и какво ли не!!! Милиарди може да се спестят19 от вас уважаеми!!!!
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На червената шайка субсидия не и трябва. Докато бяха на власт надиплиха милиарди от заменки
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
29 милиона не са нищо още повече, че последното за които ще отидат са баби и бебета. Давайте, направете субсидията по 1 лев. Тогава живи ще останат само 3 партии в най-добрия случай, а всички останали (а и тези 3 до определена степен) ще станат роби на олигарсите. Щом народа не иска да издържа партиите за, които гласува... ще ги издържат олигарсите, за които лобират.
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99 кое по-точно е фейк в тази новина или просто ти харесва как звучи думичката?
99
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Пропорционалната избирателна система е най-рафинираната узорпация на властта. Гласувате уж за някакви партии които уж имат някакви идеологии а като дойдат на власт правят едно и също - целта им е само да харчат общите ни пари така че да се обогатяват.Истинските избори които променят нещата са забранени. Наричат с МАЖОРИТАРНИ в два тура. С тях е възникнала демокрацията и без тях няма демокрация.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новината е фейк.
97
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
които да се произнасят за "виновност" или "невинност"..Съдията само да определи размера на наказанието в случай на вина...И др. неща,които бяха предложени на "бгбг.укоз.нет"Но.....зависи какво ви харесва...Да бъдете горди и отговорни,или...перманентно хленчещи и недоволни..
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без субсидия, партиите щели да се молят на богатите за пари , а като взимат субсидия, направо си изискват от бизнеса да им плаща.А защо трябва ,държавата по няколко пъти да им дава пари , да си взимат заплатите и командировъчните от субсидиите депутатите , все пак те са част от партиите.
95
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
кмета,началника на полицията и съдиите-ИЗБИРАЕМИ!!!Да бъдат персони,познати и уважавани от съгражданите си!-НИКАКВИ "назначения и квоти" във висшите органи на правосъдието!!!..Защото те са предпоставка единствено за корупция и невъздържано влияние!..-Гл. прокурор и членовете на висшите съдебни инстанции да се избират от избраните "на първо ниво" съдии на "Конгрес на съдиите"-Ситуиране на "Обществен съдник",или "жури".-определен брой неосъждани лица,избирани на случаен принцип,които да се
94
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
изхода е един:-България-президентска република!Нека има ЕДНА личност,която да поема отговорността,а не както сега 240 МУШМОРОКА да се крият зад колективната БЕЗОТГОВОРНОСТ.-Депутатите:-120,избирани ПОИМЕННО и работещи "на място"-сред избирателите си.И събиращи се в НС САМО за гласуване на проектите за закон!!!!-Проектите за закони да се изработват от президентския екип,но да влизат в сила СЛЕД одобряването им от народните представители.-Кметовете,начабника на местната полиция и съдиите-избир
93
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ха ха!..Майтап...Какъв ще да е тоя вълк,който би се отказал от ягнето,което оглозгва до кости?Те са там ЕДИНСТВЕНО заради нагона им да смучат народна кръв!!!!!Осъзнайте това!Ако разиграват някакви "препирни", то е само защото не могат да се разберат с какъв "сос" да папкат ярето..И разбира се,да ЗАГЪЛФИЧКВАТ ягнето...
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В развитите и богати държави субсидиите са символични, а тук бедният народ пълни джоба на политическата прослойка.Малко са им заплатите и всякакви далавери, но явно целта е народът да бъде съсипан докрай, напълно да изчезне заедно с България. Е, ще успеят изглежда.
91
0
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Защото сега партиите изобщо не са в ръцете на богатите ... Освен нашите 11 лв, получават и от тях. Работят само за тях ... Така че едва ли нещо ще се промени.
90
2
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Доде не наритаме партизаните от всички цветове и не проведем МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура България няма да се оправи.Не искам Лъчо Чозъка, Спас Гърневски, Таско Ерменков, Волен Сидеров, десислава Атанасова и пр. " гении" да пишат правилата по което живеем.Партиите пак ще са си същите но хората в тях ще са различни.
89
0
 
15
 
! Отговори
Гр преди 5 години
Към долните идеи за финансиране на партиите. Да продават значки,календарчета..като имат толкоз фенове те ще им купуват атрибутите!! Боко да пише..книги,...само от един суджук- Добрички с марка герб колко пари ще направят !!..Лъчко иванов ще промотира GSM ми,цецо недвижими имоти..
88
1
 
22
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Спирам да гласувам за мутри, че да не ги субсидирам. Пари вечно няма за деца и пенсионери, а за мафиотски структури като политическа партия винаги има. Оставка!!!
87
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак голодупците почнаха мненията!
86
2
 
12
 
! Отговори
Азз преди 5 години
Така и партиите с талони си набавят пари! Обявяват печалби екскурзии,вечеря с бойко,уикенд с лили!! Ръкуване с цецо,живеене в апартамент като горанов..!! Всичко е просто!! Фен си на гръб купувай и търкай..още печалби..ядене на суджук с вожда,..безплатен паркинг около народното събрание...и други облаги
85
1
 
14
 
! Отговори
Азз преди 5 години
Предлагам(идеята безплатно)..всички избори да стават с търкане на талони! Държ пуска талони"стани депутат или министър",тираж 5 милиона цена 100 лв на талон(колко сега плащат на глас),награди 240 печелят депут,20 минист и 1 премиер! Търкаш печелиш!така всяка година!от продадените билети се плащат и заплатите по нищо избраните няма да се различават от сегашните случайници!!кяр за държавата 400 мил на год!!.то сегашните нищо не правят,така ще си я караме и с билетарите
84
8
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Ако се откажат от тези пари ГЕРБ и БСП какво ще се случи ?Ще се намали ДДС , Ще се намалят Данъците , Ще се Увеличат Заплатите в НЕТНО Изражение , Ще се увеличат Пенсиите .Най-важното е - Това не се Коментира - Политиците взимат заплата , защо се корумпират ?Да вдигнат заплатата на Политиците .