Адекватно ли е здравеопазването в България?

Спас Спасков: За парите, които се дават за здраве, то е чудесно
Обновена: 28 ное 2018 06:35 | 27 ное 2018 22:27,
25

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година на извънредно заседание във вторник. Здравната вноска остава 8%.

За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и за извънболнична помощ.

"Здравеопазването в България е адекватно на средствата, с които разполага здравната система. Те са от порядъка на между 15-18 пъти по-малко, отколкото в западноевропейските страни и то не е толкова лошо. За парите, които се дават за здраве, то е чудесно", отбеляза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR".

По неговите думи бюджетът за следващата година се приема много навреме - преди края на 2018, което се случва за пръв път от много години. Той допълни, че екипите на министерството и Здравната каса имат приноса, че "влизаме в ритъм". Като друго добро нещо той посочи, че има преструктуриране на административните звена.

Според доц. Спасков закриването на Фонда за лечение на деца не означава изчезване на функацията лечение на деца. По неговите думи тя се запазва, а изчезва структура, която предизвиква скандали по всяко време.

"Плюсовете са това, че все пак здравноосигурителната каса разполага с много по-голям ресурс и ако се получи някакъв недостиг, това може да се компенсира от големия платец на медицинската услуга много по-лесно. Тогава няма да има този тип ограничения. Ограничения ще бъдат само - дали трябва да отиват да се лекуват тези деца в чужбина или в България", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият директор на "Пирогов" заяви, че е изградено недоверие у хората. Според него един от пътищата за решаването на това е демонополизацията на Здравната каса.

"Днес имаме недоверие към касата, защото тя е единственият орган, няма конкуренция. Когато се появи, хората ще започнат да имат доверие към по-добрия и тогава ще се работи по-добре. Възможностите на хората се увеличават, контролът ще се увеличи също", заяви доц. Спас Спасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи от предназначението за геноцид да
20
0
 
2
 
! Отговори
Георгиева преди 5 години
Смятам,че приоритетите на бюджета и изобщо на финансите в България са на принципа:"Каруцата пред коня". Винаги се слага като приоритет здравеопазването,а не трябва да е така.НА ПРИОРИТЕТНО МЯСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ РАБОТЕЩАТА ИКОНОМИКА.Това ще регулира останалите проблеми - с демографската криза,със създаване на СТАБИЛНИ СЕМЕЙСТВА,образованието и др.Здравеопазването в този си вид само генерира наливане на пари,в ИЗЛИШНИ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ,които смея да твърдя,че не са по-различни от държавните.
19
2
 
1
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Анонимен 22-------------------------------------Като са ниски заплатите нямаме право да ламтим за германско здравеопазване.Длъжни сме да се лекуваме по български с всичките "екстри"-закъснели линейки,липсващи и демотивирани лекари и зачестяващи смъртни случаи поради това.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16 МелничаряКофато заплатите тук са като германските нямам против да плащам и германски вноски.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕДаже не съм чела статията и нямам идея какви са доводите в нея.
16
0
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Единственото правилно решение е закриване на тази безумна администрация, наречена НЗОК. Да обяват колко човека работят в нея, колко лекари, уж специалисти там имат фалшиви практики, за да не загубят права. И колко от бюджета е за заплати на тези нищоправци.
15
1
 
11
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 5 години
ЗДРАВООПАЗВАНЕТО Е ПОД НУЛАТА /КРАДАТ И ТОЧАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО /УНИЖАВАТ ХОРАТА , ЕКСКУРЗИЯ СЛЕД ЕКСКУРЗИЯ, КАСАПАТ ПОДРЕД ЗА ДА ВЗИМАТ ПЪТЕКИТЕ И ВСЕ НЯМАТ ., А СА С ПО ДЕСЕТ ЖИЛИЩА И ХОДЯТ КАТО КЛОШАРИ МИЛИТЕ ..ИДВАТ БЕЗ АПАРАТУРА БЪРЗА ПОМОЩ ,НЯМАТ КИСЛОРОД ,ПРАЗНИ ЧАНТИ ,НО ЛИСТА ЗА ПЪТЕКИТЕ РАЗВЯВАТ..ДРУГО ХРАНА , БАЗА ДА НЕ ГОВОРИМ , А ОТНОШЕНИЕ - ВСЕ ЕДНО ВКЪЩИ СИ МУ ВЛЕЗНАЛ..ПРЕСТЪПНИЦИ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ ,НАЙ -ГОЛЕМИТЕ
14
0
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Въпросът трябва да е.Адекватни ли са политиците ни? НЕ
13
1
 
4
 
! Отговори
Мелничарят преди 5 години
До До мелничаряТук съм напълно съгласен с теб.
12
6
 
6
 
! Отговори
Мелничарят преди 5 години
До АнонименКогато здравните вноски станат колкото германските, тогава можеш да искаш същото качество!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адекватно ли е здравеопазването в България?За умирачка става!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащаме си като малoумни и получаваме едно голямо нищо - поне в моя случай.Като ми трябва здравна помощ, винаги се е налагало да ползвам частна такава. Въпроса ми е - защо тогава да плащам задължителна здравна?!? Изключително излъган се чувствам от системата! И не само защото плащам, а не ползвам, а защото плащам и дори тези които ползват - тънат в мизерия и некомпетентни доктори.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще приема бюджета на Здравната каса? Мутрите от застрахователния бизнес? Някой бонус-малус, болните ще плащат много, а здравите ще плащат малко. 70 процента за застрахователя, 30 процента за неговите частни болници. Ще има пари и за тези няколко лобисти на мафията, които редовно се появяват да заработват парите. Но българският народ трябва да е много глупав, за да се хване на въдицата на спашчовците и другите двама-трима лобисти от същия безмозъчен порядък.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво влязохме в ес? За по висок стандарт? За безплатно здравеопазване? За социална политика? За по високи пенсии? Всичко това го имат на запад след като грабят от Тук! За това ни приеха. Демографския срив и разбитата икономика и милионите човешки съдби и 500 г. Да плащат няма да ги изплатят.
7
1
 
12
 
! Отговори
До мелничаря преди 5 години
Проблема е, че тези с над 300 лв. здравна вноска всеки месец /защото има и такава/ получават точно толкова услуги колкото и тези с 16.80 лв. вноска на месец, освен ако не си доплатят, разбира се.... затова първите прогресивно ще намаляват. НЗОК е паразитна структура. Трябва парите да влизат в поименна сметка, като се отделят 2-3% за спешната помощ, и всеки си разполага с каквото е натрупал; и доплаща, когато се налага. За семействата сметката да е обща.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МелничарятНас германското не ни интересува.Когато заплатите ни станат като германското, тогава ще сравняваш българско с германско или английско.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адекватно то aмчъмъ
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравеопазването не е адекватно. И образованието не е адекватно, и социалната политика, и политиката на доходи, и социалната сфера, и енергетиката, и частния сектор...
3
4
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Ако взимаш 3000 лв, въобще не е 15ина евро на месец
2
2
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
12-15 евро само за безработните, работещите и по 70 лв могат да стигнат, плюс непрекъснати доплащания за зъболекар и лекарства.при операция - хилядарки са, за сърдечна иперация на баща ми - дарение 8000 лв един път, 7000 за втора операция, 4000 смяна на става, прегледите и изследванията въобще не ги смятам. убийствено е просто, затова си мрем като мухи