Нанков и той, за апартамента си: Чист съм пред закона, пред морала...

Бившият министър също ползвал безвъзмездно апартамент
Обновена: 5 дек 2018 16:54 | 5 дек 2018 12:45, Анисия Иванова
90
Нанков и той, за апартамента си: Чист съм пред закона, пред морала...
Архив: Булфото

Бившият регионален министър Николай Нанков заяви, че е чист и пред закона, и пред морала по повод жилището, в което живее, и бизнес отношенията, които е имал в миналото.

Преди дни се оказа, че и той попада в графата – безвъзмезден ползвател на имот. В декларацията си за 2017 г. (когато е бил регионален министър) той е вписал два имота - собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.

От МРРБ предоставили на "Сега" разясненията, че къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 г. А апартаментът в София, в който живеел безвъзмездно още от 2011 г., е на Тодорка Сотирова - дългогодишна семейна приятелка.

Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци.

В социалната мрежа днес Нанков излезе с подробно разяснение за случая.

Още по темата

"Защото винаги съм бил на страната на истината, както и защото съм откровен по природа, без всякакво притеснение реших да не мълча, а да дам информация по въпросите, които от известно време витаят в публичното пространство. Всъщност всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не ме е притеснявал и не ме притеснява", написа той във Facebook.

Ето и пълният текст на обяснението му:

Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ.

1. Не, нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки.

Да, член на моето семейство, а след това и аз, съм имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 – 2009 г., когато съм бил далеч от политиката и публичния живот.

2. На адреса на апартамента, част от който ми е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знам за това.

3. На адреса в гр. Априлци, където е родната ми къща, прехвърлена ми през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на "семейната приятелка", които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията – търговски регистър на адрес www.brra.bg, която е публична и всеки може да направи справка относно тези обстоятелства.

4. Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружествата, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София

На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала. Вечер спя спокойно и пожелавам на всичките си „доброжелатели“ да са в същия мир със себе си и съвестта си.

Случаят с Нанков идва непосредствено след скандала с финансовия министър Владислав Горанов, който също живее безвъзмездно от 2012 г. в апартамент, в луксозен комплекс в София.

Но при Горанов жилището се оказа на кръстника му Иван Сариев, който приютил семейството на министъра през 2012 г. след силното земетресение в Перник. Тогава те живеели на висок етаж в София. Заради стреса и уплаха на жена му и децата Сариев им дал жилището, закупено с инвестиционна цел.

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка по случая за престъпление по служба и търговия с влияние. Тя е възложена на антикорупционната комисия и е наредено да приключи до 18 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Всичко се връща ,ако не пред Народа то ще е пред Господ
80
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...chist politik niama !!! Sistemata e takava !!! Kato dokopat vlastta I vsichkite zabogatiavat !!!Amam mnogo I izvednaj !!! Do sega osaden politik niama !!! Chuvstvat se nad zakona I sa prakticheski nedosegaemi !!! Za tova sa tolkova nagli !!! Vsichkite sa za razstrel " V imeto na Naroda " !!!
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Строителят" на държавата малоимотен???
78
0
 
20
 
! Отговори
Посетител преди 5 години
Г-н Премиер ... Моля купете по един апартамент на вашите хора от субсидиите които седят във банка...... стига са просили и мишкували да получават пидаяния от кума и от сватя ... Смешни сте вече на тази бедност..... Не се наядохте .....
77
1
 
13
 
! Отговори
Посетител преди 5 години
детектор на лужата на всички министри, управни постове и полиция.... на всеки 6 месеца !!!
76
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Всички бедни политици ... *** под наем давате ли ... като взиамате така Все бедняци ... все богати роднини и познати бр тпфуу ...
75
0
 
14
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Ей, от тези наши министри направо ми идва да хвана гората.*** те всите бедни като църковни мишки.Как така не можаха да спастрят някой лев и да си купят поне някоя гарсониера ами някой кумец, брачед, роднина/длъжник/, му отдал под наем жилище. Ама жилище от сой. Поне 180м2 и то около Докторската, пък вилите са в гори тилилейски където ги няма на картата.Е т;ва си да си министър. Беден,***,хленчещ за комисионни и с жена о/о 28 до 32г.
74
0
 
13
 
! Отговори
и ся кво преди 5 години
Нали искахте по 11 лв за да няма туйти-онуйти!?Не 11,ами по 1,111 лв да лапате,все тая!Крадливото си е крадливо!
73
0
 
6
 
! Отговори
Посетител преди 5 години
аман от богатави ама се били "бедни"....
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите - чисти като сълза, все безплатни ползователи...Ако има кой да копне по-надълбоко, какви ли кирливи ризи ще узлязат от кутията на Пандора?Тези нагли охранени типове няма нито срам нито съвест.
71
0
 
18
 
! Отговори
Като за суджука преди 5 години
30 години демокрация .Освен, че група мошеници забогатяха неимоверно, как се промени живота на българина?-По-образован ли е?-По-добре здравноусигурен ли е?-По-добре заплатен ли е?-Населението увеличава ли се?-Армията по-добре ли е?-Корупцията намаля ли?-Съдебната система независима ли е?-Премахна ли се цензурата?
70
0
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
150 човека завършихме института.Бе как така, поне на един от нас не му подариха едно апартаментче? Па би ла и тя 1/ 100 част!
69
0
 
15
 
! Отговори
Е-е-е, а стига де преди 5 години
ГЕРБ и морал?
68
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук вече търсите "под вола теле". Имам герсониера в София и от годни е празна, докато ме няма. Миналата година пуснах един трети братовчед да живее там без пари. Живя си почти 12 месеца човека. Ако някой добър приятел или роднина ми се обади да пита, ще му дам ключовете да си живее до когато си иска, стига да си плаща сметките. Иначе аз давам пари за тръбите на Топлофикация зимата. Какви данъци за наеми, какви глупости приказвате.
67
1
 
26
 
! Отговори
Простата истина преди 5 години
Цала България разбра, че Домусчиев е подарил апартаментчето на Горанов, но за да прикрие дарението, в нотариалния акт са написали близък на финансовия човек - Сариев. Чудно ми е даали прокуратурата ще го разбере. Обзалагам се, че НЕ. С този зависим гл. прокурор - толкова.
66
1
 
30
 
! Отговори
Поредната сапунка преди 5 години
Цветанов - случил на тъст и гушнал 6 апартамента (чудно, защо медиите не ни го припомнят);Горанов - живее без наем в "чуждо" жилище;Нанков - и той като финансовия...Егати сапуненият сериал!
65
1
 
23
 
! Отговори
Айдук преди 5 години
Нанков *** много сте го закъсали с Влади Горанов та да чакате на хорските подаяния.Но по-скоро не е така, а просто начин за недеклариране и укриване на доходи. И учениците ви разбраха вече.Оставка на групировката ГРОБ
64
1
 
22
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Дай боже всекиму такива милостиви и сърдечни роднини, да даряват на всеки безвъзмездно апартаменти, къщи и вили. Дай боже за всеки уплашн от земетресение, наводнение и природно бедствие по един осем стаен апартамент, по високите етажи да е далеч от вода и влага.Амин.
63
0
 
26
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Брей големи чистници се извъдихте и все бедни все живеете на аванта
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морал ли? Какво беше това?