Във войската ни – 20 000 "щика", търсят се 5700 войници

Заплатата обаче е 800 лева, има и голямо ограничение на правата
Обновена: 10 дек 2018 10:59 | 10 дек 2018 07:00, Елка Василева
145
Във войската ни – 20 000 "щика", търсят се 5700 войници
Снимка: архив, Булфото

Недостиг на близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти пред “Труд”.

“Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери”, обясни началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата – почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.

Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година.

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

“В годините назад се натрупваха повече напускащи, отколкото постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та дори и малко нагоре, смятам, че това ще е една много добре тенденция”, обяви Каракачанов. По думите му не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да са мотивирани с “добро възнаграждение и добър социален пакет”.

Малките заплати и ограничените права са двете основни причини, заради които желаещите да станат професионални войници се броят на пръсти.

В момента начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно.

По разчети в Българската армия в редиците на армията отдавна трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този план обаче не се изпълнява, като причината е същата – пари. Към днешна дата има сключени не повече от 700 договора с доброволци да служат в резерва.

Ако към незаетите 5700 места във войската се прибавят и 2300 липсващи резервисти, дупката в системата на отбраната става около 8000 души, пресмятат експерти.

Според Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, приета от парламента преди три години, страната трябва да поддържа въоръжени сили с численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. В тази бройка обаче влизат и структури, който не са в числеността на войската – военна полиция, разузнаване, ВМА, военен университет, училища, военно-географска служба, гвардия и т.н. Според справка на “Труд” тяхната квота в общата численост се движи в диапазона 10 -12 000 души. Това, заедно с официалния недостиг на 5700 бройки означава, че към момента реално войската ни разполага с не повече от 20 000 “щика”.

Основната причина за липсата на желаещи за войници да служат в професионалната ни армия са ниският социален статус и малките заплати, признават източници на “Труд”, които изкарват парите си в армията. По думите им сега начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно. С тези пари трябва да храни семейство, тъй като съпругите на повечето бойци са безработни. Отделно са разходите за свободен наем, когато се налага.

Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния колегите им взимат средно по 1200 евро.

Командири от Казанлък признават, че войници напускат казармата, веднага след като им изтекат тригодишните договори за служба, и отиват да търсят работа във военните заводи на “Арсенал”, защото там заплатите са над 1000 лв.

Пред “Труд” военен, пожелал анонимност, заявява: “Уволнявам се и ставам шофьор, сега се търси тази професия, а и е добре платена. Заплатите на тези от градския транспорт в столицата са над 1200 лева, някои взимат и по 2 бона, а на тираджиите – гонят три”.

Социалният проблем има и друга страна. Законът за отбраната забранява на военните да взимат доходи от друга странична дейност, с изключение на лекарите под пагон. В армията се разчита само на заплата от държавата. Бойците нямат право и на синдикална защита, на членство в политически партии, не могат да участват в търговски дружества, в бордове и т.н.

По закон униформеният е с общо 13 орязани граждански права. Овен това в закона е записано, че е той/тя е длъжен да е на разположение на службата 24 часа в денонощието.

Очакваше се в държавен бюджет за 2019 година да бъде променена базата за изчисление на заплатите в силовите структури. Кабинетът обаче я остави същата – 380 лв. Показателят не е променян вече 10 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...sprete da se zablujdavate !! s armiata ni beshe ..kakvoto beshe ...I ostana v minaloto !!!Kriza v darjavata ,kriza v tsennostnata Sistema...kriza razbira se v armiata !!! Pri tazi lipsa na tsennosti ..kak shte motivirate maldite hora da slujat v armiata ?!?? Pari sashto ne predlagate ?!??...Do skoro gospodin prezidenta R. Radev be general na 3 samoleta ?!??...Admiralite I az neznam na kakvo sa admiral ?!??...abe jalkrabota ...tarselis e "shtikove" ?!? Armiata ni e ogledalo na darjavata ni !!!
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армията ни трябва да е само от "спецназовци" иначе няма смисъл. Нямаме пари за други екстри. 10 човека да правят беля като за 100.
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Za 800 lv nema a se biq za ES i USA nikokisch,a ni sym lud.
96
0
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 5 години
До Паскал оно кога е за тесане на градинките и за тармъчене .. да се кандидатирам я
95
6
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Абе закрийте я тази некадърна армия.Турците ще ни пазят тяхната е почти милион.От бг армията вече нищо не става само дебелаци пияници и некадърници.
94
1
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Аз на мафията която убива Българския народ не служа.
93
5
 
25
 
! Отговори
Тт преди 5 години
Армията ни се състои от тюфлеци на двойна хранилка, бременни или на път, пиянки и около 10%читави, т. Е. абсолютно непортебна е в сегашния си състав Българската армия.
92
5
 
19
 
! Отговори
Кони преди 5 години
800 лева е минимума иначе над 1000ка и цял ден метат листа и пощипват колежките
91
1
 
17
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Търсят .....глупости ...колкото търсят и полицаи...бюджета им е един и същи дори ако има само министър и касиерка и така се спестяват пари и има бонуси.Не пишете само празни статии ами отидете и вижте колко кандидати има и се явете за да разберете че не покривате и 10% от необходимите умения и знания за най-калпавата длъжност.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ония от "военните клубове" де бродят по горите и си играят на войници с въздушни пушки защо не се запишат ?
89
2
 
20
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
До бай хАко е момче го карат да теса и търмъчи градинките около плаца или да събира листа, ако е момиче е в кабинета на някой офицер или старшина на кафенце и шушо - мушо! Това правят за 800 лева, казвам ти като бивш.
88
11
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
кви ;орязани соц права; вее ми 40 деня отпъска, храна , командировки накрая на го д премий санаториуми спа без пари 20г служба, пенция на 50г 1 категория..............а пък вноските им ги внасят от бюджета ......мого нагли тея фуражки................. някой беше писал да ги пенсионирват още от детската градина.........................
87
1
 
22
 
! Отговори
ДДДДДД преди 5 години
Официално не могат да имат втора работа, но неофициално всичките работят. Казармата за тях е между другото. Да си има един сигурен доход 800лв, а иначе си въртят на частно.
86
3
 
10
 
! Отговори
бай х преди 5 години
как му минава работния ден на един платен войник от 9,00 до 17,00 часа ???като за 800 лева какво прави ???
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пари А нешо се замълча и за онези 16 милиярда които имала държавата да взима от скрити данъци. Дали ще си ги вземе - това са техни хора. Ако ги вземе да даде поне половината за армията ни.
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...нищо, затова пък си имаме 70 000 ченгета :)
83
1
 
21
 
! Отговори
SDI преди 5 години
За сметка на това в двете огромни по щат министерства на отбраната няма нито едно незаето място. Дълги години само уволняваха и закриваха, а сега се сетили че няма желаещи.
82
4
 
18
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
На мъжките им викат щикове, а как викат на женските, че не се сещам за подобна форма?
81
4
 
16
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Сам ли го измисли или някой ти помогна...?!Ясно посочвам,че няма икономика,която би поддържала силна армия.Мислиш ли,че каквато и армия да има България,Турция няма да я превземе за броени часове?Щом искате си създайте и 1 млн. численост на армията ви.Все турците са ви виновни,но истината е,че сте врагове на самите себе си.
80
0
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Така е! Измряха баламите, готови да гладуват, за да може Мишето да върти далавери с водка "Финландия".