Във войската ни – 20 000 "щика", търсят се 5700 войници

Заплатата обаче е 800 лева, има и голямо ограничение на правата
Обновена: 10 дек 2018 10:59 | 10 дек 2018 07:00, Елка Василева
145
Във войската ни – 20 000 "щика", търсят се 5700 войници
Снимка: архив, Булфото

Недостиг на близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти пред “Труд”.

“Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери”, обясни началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата – почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.

Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година.

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

“В годините назад се натрупваха повече напускащи, отколкото постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та дори и малко нагоре, смятам, че това ще е една много добре тенденция”, обяви Каракачанов. По думите му не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да са мотивирани с “добро възнаграждение и добър социален пакет”.

Малките заплати и ограничените права са двете основни причини, заради които желаещите да станат професионални войници се броят на пръсти.

В момента начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно.

По разчети в Българската армия в редиците на армията отдавна трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този план обаче не се изпълнява, като причината е същата – пари. Към днешна дата има сключени не повече от 700 договора с доброволци да служат в резерва.

Ако към незаетите 5700 места във войската се прибавят и 2300 липсващи резервисти, дупката в системата на отбраната става около 8000 души, пресмятат експерти.

Според Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, приета от парламента преди три години, страната трябва да поддържа въоръжени сили с численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. В тази бройка обаче влизат и структури, който не са в числеността на войската – военна полиция, разузнаване, ВМА, военен университет, училища, военно-географска служба, гвардия и т.н. Според справка на “Труд” тяхната квота в общата численост се движи в диапазона 10 -12 000 души. Това, заедно с официалния недостиг на 5700 бройки означава, че към момента реално войската ни разполага с не повече от 20 000 “щика”.

Основната причина за липсата на желаещи за войници да служат в професионалната ни армия са ниският социален статус и малките заплати, признават източници на “Труд”, които изкарват парите си в армията. По думите им сега начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно. С тези пари трябва да храни семейство, тъй като съпругите на повечето бойци са безработни. Отделно са разходите за свободен наем, когато се налага.

Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния колегите им взимат средно по 1200 евро.

Командири от Казанлък признават, че войници напускат казармата, веднага след като им изтекат тригодишните договори за служба, и отиват да търсят работа във военните заводи на “Арсенал”, защото там заплатите са над 1000 лв.

Пред “Труд” военен, пожелал анонимност, заявява: “Уволнявам се и ставам шофьор, сега се търси тази професия, а и е добре платена. Заплатите на тези от градския транспорт в столицата са над 1200 лева, някои взимат и по 2 бона, а на тираджиите – гонят три”.

Социалният проблем има и друга страна. Законът за отбраната забранява на военните да взимат доходи от друга странична дейност, с изключение на лекарите под пагон. В армията се разчита само на заплата от държавата. Бойците нямат право и на синдикална защита, на членство в политически партии, не могат да участват в търговски дружества, в бордове и т.н.

По закон униформеният е с общо 13 орязани граждански права. Овен това в закона е записано, че е той/тя е длъжен да е на разположение на службата 24 часа в денонощието.

Очакваше се в държавен бюджет за 2019 година да бъде променена базата за изчисление на заплатите в силовите структури. Кабинетът обаче я остави същата – 380 лв. Показателят не е променян вече 10 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре че руснаците живнаха малко и взеха да дрънкст сериозно с оръжие покрай нас, че някой да се сети че и армия требе на таз държава, не само катаджии с радари в храстите и очилати айтита ..
78
4
 
8
 
! Отговори
до един турчин преди 5 години
абе черна главо, каква исландия ми сочиш, с 300х население и остров в атлантика, кли мерак имаш аскера мн да дойде да вееш полумесец в Бг, Имаш ама нема да стане...черна главо.
77
5
 
9
 
! Отговори
:):) преди 5 години
толкова злобно племе сме българите, щом 2/3 си гледат само до купичките с чирба и пръжки, значи май заслужено ни е мачкал турско османския имперски чипик 5 века И сега май за аскер си мечтаете. Той ще дойде както и зелените човечета на Путин отидоха в Крим, сеалете си розовите очила за НаТО и че някой щен дойде даром да мре за некскви българи тариксти...грозно звучи но май е истина ..
76
2
 
25
 
! Отговори
Пари преди 5 години
Пари няма в бюджета, защото фирмите укриват даннъци и държавата губи милиарди само за година, а да не говорим колко се краде от фондове и държавни поръчки.
75
11
 
7
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Аз мисля,че на България не й е нужна армия.Излишни разходи при липса на работеща икономика.Исландия например няма армия.
74
3
 
9
 
! Отговори
до ИВо преди 5 години
абе тъпан 5000 човека е липса на униформени и в МВР.
73
0
 
21
 
! Отговори
Аз не вервам преди 5 години
Аз не вервам да имаме 20 000 активни военнослужещи. Ако направят заплатите три пъти по високи, ще има военнослужещи, а до тогава само шарани.
72
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
видяхме ме ги какви военни са като тези дето се изклаха в Казанлък боклуцита дрънкат
71
2
 
8
 
! Отговори
Николай преди 5 години
Намалете изискванията,относно уменията на кандидатите! Да не се иска дори основно образование, дори не е нужно и да разбират български език! Така може и заплатите им да се намалят ! Храна и топло - безплатно за всеки!!!
70
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Интересувам се къде мога да подам молба да стана воено служаш.На 74 години съм и от армията когато се уволних съм ефрейтор имам и чин но пенсията сега ми е малка и искам да работя като военен и то в чужбина там плащат по добре.Ако някой знае да напише къде да подам документите.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама вижте какво другаре, тук става въпрос за България!Вие за пари ли я обичате?Пък и никой не ви кара цял живот да сте военни.
68
4
 
8
 
! Отговори
бай х преди 5 години
защо няма недостиг при чиновниците ???... по добре някоя охранителна фирма да пази държавата
67
0
 
24
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Как пък за полицай няма недостиг,при полужение заплатите са горе долу сходни?
66
7
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да се повишат отчисленията за данъци на работниците за да може хазната да има достатъчно пари за професионлна яка армия като американската да бориме рашките!
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам Бойко Борисов да предложи на нашите натовкси партньори от САЩ Българя да произвежда и снабдява с памперски за наемниците от американската армия
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам другарите , които искат много и силна армия знаят ли какви пари трябва. А за да има пари в бюджета трябва отчисления и данъци от работещите . Парите не растат по дърветата. Защо непрекъснато другарите искат по високи пенсии и заплати, по евтин хляб и всички хранителни стоки , безплатно здравеопазване, безплатен градски транспорт , по ниски данъци ит.н. Ха сега Андрешко да каже как да стане всичко това.
63
5
 
5
 
! Отговори
УС пауър преди 5 години
Предлагам да съставим армия от наемници като в САЩ - САЩ имат най-яката армия, наемната армия е най-яката армия.
62
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"редлагам да станем богата държава като Швейцария и САЩ и да можем да си позволим милиарди за наборна армия."И двете споменати държави имат професионална армия. Просто имат достатъчно опари и могат да си го позволят. Ние нямае пари да си гледаме болните деца, а сме тръгнали да ревем за 200К армия. Загубена работа ...
61
3
 
10
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До КонстантинПо този начин получаваш една сбирщина от лентяи, които нито се научават да са войници, нито пък се образоват по университетите. Просто седят половин или една година в една ***, където ги хранят, а те не правят абсолютно нищо. Държавата няма пари изхранва толкова народ, в резултат няма пари и за оръжия, и резултата е ясен. На теб ясен ли ти е резултата или само патриотични глупости са ти в главата?
60
0
 
11
 
! Отговори
читателЪ преди 5 години
Тези дето не искаме "дълг" към България къде да се отпишем? :D