Бонуси, финансови стимули... 118 млн. лева отгоре за чиновниците

Най-поощрявани са във финансово министерство, Горанов дал 43 млн.
Обновена: 11 дек 2018 20:05 | 11 дек 2018 17:30, Камелия Цветанова
115
Бонуси, финансови стимули... 118 млн. лева отгоре за чиновниците
Снимка: Dnes.bg, архив

Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация през изминалата година, пресметнаха от БСП.

Данните оповести Драгомир Стойнев на база запитване и отговори от отделните министерства.

Още по темата

"Когато администрацията не си върши работата, правителството на ГЕРБ увеличава числеността й, стимулира я постоянно при положение, че за младите семейства тази година няма абсолютно нищо", обобщи той, цитиран от БТА.

От "Позитано" 20 питат какво ще се случи с излишъка от над 2 млрд. лв в края на годината, за който МС ще вземе решение, по думите на Стойнев, "на тъмно", без санкцията на НС.

"Пари в държавата има, който казва, че ги няма, не казва истината", подчерта той.

Според разбивката, представена от левицата, най-много бонуси са получили в Министерството на финансите - общо над 43 млн. лв., в МТСП са - около 13 млн. лева заедно с второстепенните разпоредители, в правосъдното ведомство били раздадени - 1,100 млн., Агенцията по вписвания - 1,275 млн. лева, над 2 млн. на МОСВ, за Летище "София" - 1,465 млн. под формата на бонуси.

От левицата коментираха и скандала от последните дни около храненето на военнослужещите, което от три години насам се прави без обществена поръчка.

"През 2015 г. изтича договорът, обявена е обществена поръчка, но започват дълги обжалвания", припомни Атанас Зафиров. По думите му, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е нарушил закона, защото не е изпълнил постановление на петчленен състав на ВАС, че поръчката за хранене трябва да бъде продължена.

Вместо това МО дава пари на ръка на войниците.

"Каракачанов за пореден път говори "за някакви тарикати в системата на отбраната, които искат да вземат едни пари. Питаме кои са тарикатите, опитали се да откраднат едни 31 млн. лв. от храненето в армията, готов ли е да каже имената на лобистите-депутати и слага ли себе си сред тях", коментира Зафиров.

Красимир Каракачанов нарушил и втори път закона, според социалистите, във връзка с казус със зимни полеви обувки, за които се дават около 250 лв. за чифт, докато преди две години в магазинната мрежа същите са били 129-130 лв. за чифт. МО за това също трябвало да даде обяснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
14
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Горкият е раздал НАШИТЕ ПАРИ на некадърници да си бършат заддниците !
70
1
 
14
 
! Отговори
x преди 5 години
Не издържам !!!
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде е така - елате и пребройте служителите в университетите.
68
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е много добре да се наредиш на трапезата на "държавната администрация" - нищо не работиш, никакво напрежение, командировки, бонуси подкупи да предвижиш един документ от едно бюро на друго и всичко това над високите заплати и многобройните екстри!
67
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМИ ДА ГИ УВОЛНИМ ТОГАВА ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ ДЕТО НЕ СТАВАЛИ ЗА НИЩО Я ДА ВИДИМ ДАЛИ МОЖЕМ БЕЗ ТЯХ- НОИ ТЕРИТОРИАЛНИ СТРУКТОРИ- А КОЙ ЩЕ ПОЛУЧАВА ДОКУМЕНТИТРЕ, КОЙ ЩЕ ГИ ОБРАБОТВА, КОЙ ЩЕ ПРЕЦЕНЯВА И ОФОРМЯ ДОКУМЕНТИ, НАП- А КОЙ ЩЕ ПРИЕМА И ИЗЧИСЛЯВА ДОКУМЕНТИ, А ДАНЪЦИТЕ- АМА КАТО ЧЕ ЛИ НЕ МОЖЕМ БЕЗ ЧИНОВНИЦИ- ДАСКАЛИТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ БАЧКАХА ЗА СЛАВА, БИХМЕ ДОКТОРИТЕ ЗА ТОВА ЧЕ СЕ РАЗБОЛЯВАХМЕ, СЕГА РУГАЕМ ЧИНОВНИЦИ, ЩОТО БИЛЕ ПОЛУЧАВАЛИ ЗАПЛАТИ И БОНУСИ- УВОЛНЕТЕ ГИ.
66
20
 
9
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
И с бонусите чиновниците работят за жълти стотинки, като една голяма част от тях много повече, отколкото в частния сектор. Да не говорим, че плащат данък за всеки изкаран лев, за разлика от частния сектор, където голяма част от парите се получават под масата.
65
1
 
19
 
! Отговори
ЛАЗО преди 5 години
Армия от близо 700 хиляди чиновници , които с нищо не улесняват,нито гражданите,нито бизнеса,нито пенсионерите.
64
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На държавната ясла получаваш ежедневен изключително стресов труд с натоварване до краен предел и заплащане от 560лв, а коледния бонус е 15 лв. Толкова за раздутата администрация и за големите бонуси. Може да има някъде и това, но не е така навсякъде
63
1
 
22
 
! Отговори
Скитник преди 5 години
Могат ли българите поне веднъж да облекат жълтите жилетки и да си оправят живота? Очевидно не!
62
2
 
15
 
! Отговори
капацитети преди 5 години
Цяла година крадат герберюгите и накрая дай още. 90% от раздуатата до няма накъде администрация са партийни парашутисти, назначени защото са лепили някъде предизборни плакати или са раздавали кебапчета.
61
1
 
22
 
! Отговори
На себе си преди 5 години
Раздават си бонуси на свойте си ,пак да гласуват з,а тях си.
60
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
А, в частният сектор бонуса е по един трибуквеник.
59
27
 
0
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Явно БСП са платили на много техни хора да плюват ГЕРБ.Вярно ГЕРБ не са идеални,но като си спомня за Жан Виденов и изтръпвам.Ако БСП искат ние българите да гласуваме за тях трябва да управляват по добре от ГЕРБ.А те какво показаха-Жан Виденов,Луканов,Орешарски-все примери за мизерия.Е,как да гласувам за БСП-при Жан Виденов получавах 4 долара месечно,а при Бойко Борисов-1100.Работя и в момента същата работа и в същото предприятие.И за сега Борисов води-275 пъти по добър е от Виденов-100/4=275!
58
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** са пълни ***, кой ще гласува за тях. Има ли някой здравомислеш работещ в администрацията къдетои да е било да гласува за тези ***. Загубиха и техните семейства. Въпроса е тези толкова ли са глупави и ли нарочно се прострелват в крака?
57
0
 
22
 
! Отговори
Бонуси преди 5 години
Ще има за всички гербаджийски чиновници, и за всичи кучета обслужващи гербаджийската шайка.Да се готвят най верните кучета Странджата, Василев, привет от Германия, Тонката, ***, Пацu и други анонимни. Това са последните издихания на най крадливата и най антибългарска партия ГЕРБ. Само БСП да не си мислят че ще управляват защото след ГЕРБ, БСП и ДПС са най вредните за България.
56
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАФИЯТА ГЕРБ СИ КУПУВА ГЛАСОВЕ
55
1
 
24
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
МАФИЯТА ГЕРБ СИ КУПУВА ГЛАСОВЕ !!!
54
2
 
33
 
! Отговори
... преди 5 години
Още през 1990 година, Ванга го каза, но никой не го разбра тогава. Тя каза: Слугата на царя ще застане на негово място и България ще стигне до дъното. След това идва зората. В България ще се живее добре.Знаем кой е слугата на царя и кой управлява в момента. И всички много добре знаем че сме на дъното. Само не знаем кога слугата ще се махне че да дойде зората. Колко още време? Минаха 12 години вече, колко още - зависи от всички нас. Да знаете. От нас зависи колко ще го търпим слугата.
53
37
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Народа е доволен и харчи излишъка си със наслада.Никога българите не са живяли толкова добре,колкото при сегашното управление.Затова у нас народно недоволство няма и размирици както тия във Франция биха били само химера.
52
13
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
типично по български, противопоставяне на отделни категории прослойки хора за да няма единение а само вътрешна омраза.А знаете ли тази подробност че реално държавните служителу и чиновници получават 75% от заработеното а другите 25% им се дават на всяко тримесечие спиред ефективността в работата им.