Доган пред ДПС: България се нуждае от Програмен кабинет!

Анализът му за политика, икономика, мигрантска вълна
Обновена: 20 дек 2018 20:00 | 20 дек 2018 19:55, Анисия Иванова
181
Доган пред ДПС: България се нуждае от Програмен кабинет!
Снимка: Булфото

Форм̀ата за промяна на модела за управление на страната е програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Това заявява почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на ДПС на тържеството по случай настъпването на новата 2019 година.

Според него от предсрочни избори обаче няма нужда. Нещо повече, дори: "трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия".

Политическата реалност в България

През последната година и половина релацията управляващи-опозиция, както и взаимоотношенията между основните институции в лицето на парламент-правителство-президент имат една обща черта: всички станаха „майстори на спорта” в печеленето на врагове - лични, партийни и институционални.

Ниското равнище на възприемане и разбиране на политическите реалности избива в пара-политически дебати, които постоянно се захранват от самопроизвеждащи се скандални ситуации.

Твърде далеч сме от нагласата, че Политиците трябва да продуцират събития, а не да вървят след тях. Когато Улицата започва да инициира промени в политическото статукво, значи нещата са изпуснати и е вече твърде късно.

Икономическата ситуация у нас

Един от най-тревожните факти в най-ново време е обстоятелството, че ние изобщо не се трогваме от перманентното ни изоставане от темповете на развитие на ЕС. Просто го приемаме за даденост, която може да се завещае на следващите поколения.

Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията. Бедността води до опасно преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия елит на държавата.

Не ни е приятно дори да се позамислим, че от началото на прехода милион и половина български граждани са напуснали страната. И според различни социологически проучвания още един милион са в очакване да сторят същото. През последните десет години има драстичен спад на чуждестранните инвестиции с 85%. Шокиращ е фактът, че не само бедните търсят препитания в чужбина. И българските бизнесмени бягат от страната и инвестират в други страни. Защо?

Основна причина за това е изкривеният ангажимент на държавата към икономиката на страната. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и "нощен пазач" на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална концепция за тотална дерегулация на новородената пазарна икономика я осакати. Сега нямаме нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката. Държавата се оттегли от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса.

Това състояние на "разкрачен стоеж" на държавата към българската икономика не е от вчера. Тази матрица ѝ се зададе с приватизацията на основните стопански активи и наложеният валутен надзор на страната.

Липсва ни утвърдено разбиране, че държавната администрация не създава блага и икономически растеж, а я прави икономиката, и най-вече българските работодатели.

Тъкмо затова полюсите на зависимост трябва да се променят драстично: бизнесът определя политиката, а не обратно. Защото държавата като главен инструмент на политиката е надстройка на икономическата база на обществото.

Държавата в икономиката

Основната роля на държавата е да създава законодателни и административни условия за привличане и правене на реални инвестиции, които увеличават брутния национален продукт. Данъците, акцизите и таксите са реалните приходи на държавния портфейл. Държавата не трябва да се прави на вездесъщ бизнесмен. Но държавата трябва да има пряк ангажимент като основен приоритет да насърчава инвестициите и да разширява пазарната ниша на българския бизнес, а не да превръща страната в периферен пазарен сегмент на чужди производители.

Крайната необходимост от повече държавност в икономиката не е протекционизъм. Правят го всички европейски страни с развити икономики. Това е основен приоритет на държавата в условията на пазарна икономика и демокрация. Още по-точно - в условията на изграждане и утвърждаване на реална пазарна икономика и на пазарна демокрация, плюс социална справедливост по евростандарти.

В този европейски и национален контекст стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС. Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както трябва. И най-неприятното е, че с още едно поколение се обричаме да бъдем най-бедната страна в ЕС.

Програмен кабинет

Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този ресурс. Защото "обединението прави силата”!

Това обстоятелство ни определя и източника, и формата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на „модела” не предполага смяна на „системата”, която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България.

Политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми.

Парламентарните избори определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен "работен” проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори.

Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела!

На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат.

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия.


Мигрантската вълна в Европа


Мигрантската вълна към Европейския съюз, която "постави на критично изпитание базовите ценности на европейската културна и мисловна история: разумност, свобода, отговорност, толерантност, стабилност, сигурност, солидарност и социална отговорност."

"Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността. Стана ясно, че прагът на "търпимостта и толерантността” пада рязко, ако определено политическо събитие нарушава комфорта на "гостоприемника”. Последствията от тази ситуация са генериране на недоволство и негативизъм към различието и другостта. За да „бъде в час” с актуалното публично пространство Политиката се превърна в ситуативна игра за търсене временни баланси за потушаване на социалното недоволство и напрежение. Това е обща политическа реалност в ЕС."

ЕС търси изхода от тази ситуация в предпоставянето на гъвкавата разумност за правене на различни политики. Но "връщането” към политическия Разум, като фундамент на европейската модерност, означава необходимост от обща визия за света плюс продуциране на общоприемлив ред, включително и на световен ред. А готов ли е ЕС за подобен ангажимент към себе си и към света?

В този ред на мисли и Свободата копнее да бъде „разумна свобода”. В противен случай Улицата ѝ зове другото лице на неразумност, ситуативност и емоционалност… Защото Свободата знае от опит, че може да бъде и помитащ всички деструктивен субект на безредието…

Светът става все по-неопределен

От гледна точка на този актуализиран портал на възприятието през последните 5- 6 години се забелязва тенденция за смяна на визията и модела за развитие на света: от отворен свят и преобладаващо позитивен за мир, добросъседство, просперитет, качество на живот, права и свободи на човека, насърчаване на интеграционните процеси, към затворен свят, борба за надмощие, демонстрация на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални претенции, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за натиск, криза на толерантността.

Светът става все по-неопределен и непредвидим с очевидно увеличаване на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени опции за конфликтност между обществото и държавата и между отделните съперничещи се държави.

Това е видима тенденция не само за нестабилност и несигурност, но и общо внушение за събуждане на духа на Злото в широкия и тесния смисъл на думата. А посветените знаят, че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто…

Това състояние на глобалната социо-културна среда допълнително подсилва с агресивен негативизъм човешките взаимоотношения, въплътен в завистта, користта, алчността и омразата. Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос „обществения договор” между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на Улицата в основен играч в Политиката.

Това обстоятелство създава благоприятна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които обезпокоително се ситуират в европейското политическо пространство.

От това най-общо проспектиране на обратите на политическото време без анализ ни става ясно, че България не прави изключение от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доносник на ДС,техен участник във така наречения възродителен процес-за награда му е позволено да създаде антиконституционна партия за да яхне останалите у нас хора изповядващи исляма и да ги направи послушен негов електорат.Олигарх работещ за чужди интереси.защо не е в затвора?
128
1
 
10
 
! Отговори
Дрън-Дръндар преди 5 години
Това е поредното безсмислено дрънкане на Доган(агент Сава от село Дръндар). Кой въобще се интересува от поредните несвързаните бленувания на турчина...
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И електората на Доган от маалите избега из другите европейски държави да бере от техните социални системи,та единствено за това се е загрижил.Иначе програмно правителство съставено от всички партии=колективна безотговорност.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И електората на Доган от маалите избега из другите европейски държави да бере от техните социални системи,та единствено за това се е загрижил.Иначе програмно правителство съставено от всички партии=колективна безотговорност.
125
1
 
13
 
! Отговори
МИ-6 преди 5 години
Трагично е, когато турски селянин се мисли за велик политически идеолог!
124
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
Мисля, че по-голяма част от читателите не възприемат и вникват в годишния анализ. Изказват се неудобните неща и належащите проблми в политко-социалния живот на страната, които наистина не ги чуваме по сутрешните блокове или от представители на министерства. В този ред на мисли, за някои този анализ е екстремен и не звучи тъй добре в сравнение с "МВР намери 20млн.." или "Предколедни пенсии в размер на 500млн."
123
1
 
20
 
! Отговори
Peter преди 5 години
За тези , които не помнят: Кабинетът "Беров" беше "програмен"....Кабинет на споделената "безотговорност"...Едни от най-тъмните и лоши времена...
122
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
пише,че съм от български произход и нямам никакво основоние да имам добри чуства към турците а още повече на комунистите от герп и бсп,но г-н ДОГАН КАЗВА ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТИТЕЛНОСТ,КОЛКОТО И НЕПРИЯННО ДА ЗВУЧИ,ЧЕ ТОЙ ГО КАЗВА.САМО ОГРАНИЧЕНИ ХОРА НЕ МОГЪТ ДА РАЗБЕРЪТ ЧЕ СМЕ ВЪВ 21 ВЕК А НЕ ВЪВ СРЕДНОВЕКОВИЕТО.
121
0
 
11
 
! Отговори
нищо ново преди 5 години
Само в България такъв като този ще получи Тец срещу 3500лв и съответните приходи в милиони от държавата.Та и затова се има за месията който да ни казва как да живеем и да живеем ли въобще.България се превърна във феодална държава от 14 век.Да си гледа старините и да не се произнася.Никой не му иска съветите и наставленията.И той като руското посолство дето ни подари елха за която не сме молили.
120
0
 
10
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
До АнонименПрограмно правителство е дори по-страшно от еднолична диктатура, по-страшно от комунизъм + фашизъм взети заедно. Такова правителство не може да бъде контролирано нито от Нар. събрание нито от президента нито от гл. прокурор, НИКОЙ! Програмният кабинет няма мандат, няма срок няма избори, управляват докато решат че са постигнали целта си или докато не стане революция като в Русия 1917г. Ако стане така у нас Ахмет Д. ще е едноличен собственик на България за десетилетия.
119
1
 
13
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
МИНАХА ТЕЗИ ВРЕМЕНА !!! Тази сутрин въртя по ТВ каналите - по Канал 1 веган защитава с някаква ярост убийците на животни, но ХРИСТОС е ял месо и в Библията се говори за стада животни които се използват за храна и ... По Друга телевизия разбор на годината правят женица и вездесъщия Антон Т. който громи опозицията и величае градливците .... После от парламента женица с черни очилца ни обяснява колко добре живеем. За капак "фурнаджията " Гърнювски ни обяснява за чакащото ни "светло бъдеще" ....
118
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До докогаНе знам дали е месия, но преди 3 години каза неща, които се сбъднаха почти 100 процента.
117
1
 
14
 
! Отговори
докога преди 5 години
Този човек има чувство на месия който да определя живота на всички в България.Кой му го позволява, след като неговата партия има само 7% избиратели.При положение че поне 40% не гласуват на избори, колко е неговото представителство, и като какъв се има че да определя съдбата на останалите.Такива като него са за бунището на историята, не да иска да ни управлява открито и скрито, колко още от икономиката ще му подарим?
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е , човека си разбира от работата , обаче като каже нещо и група Селяни подивяват , 2 000 000 българи не живеят в България а в България само 2 000 000 са Роми с български или турски имена , та сами сметнете разликата , колко Народ остана
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се гръмне.
114
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 122Изобщо не е така. Програмен кабинет е обединен от национална програма, зад която застава по-голямата аст от хората. Нито повече, нито по-малко. Другото е политическа мнителност, или просто лъжа!
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие разбирате ли какво е Програмен кабинет? Това е ситуация, при която всички партии имат министри в правителството и на практика няма парламент. Това е тоталитарна диктатура, защото тогава не се допуска изобщо опозиция и програмния кабинет става хунта която си прави каквото си иска в политическо и икономическо отношение, просто няма кой да ги спре. Трябва да се пазим от това по всякакъв начин, не бива да се допуска Програмен кабинет. Доган иска да е самодържец, цар на България!
112
1
 
9
 
! Отговори
Аго Реджеп преди 5 години
Според мен Метко ще се гръмне сам. До там води животът в златна клетка - сарай. Каквито и уискита, жрици, ядене и др. да има. Накрая ще се гръмне!
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пази Господ от това България да попадне в ноктите на Доган. Това, което той пожелава е чиста проба ф-а-ш-и-з-ъ-м, тотална диктатура на богаташите, глад и мизерия за българския народ! Хора, пазете се, внимавайте при гласуване, не допускайте Доган и такива като него да управляват страната!
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!