Доган пред ДПС: България се нуждае от Програмен кабинет!

Анализът му за политика, икономика, мигрантска вълна
Обновена: 20 дек 2018 20:00 | 20 дек 2018 19:55, Анисия Иванова
181
Доган пред ДПС: България се нуждае от Програмен кабинет!
Снимка: Булфото

Форм̀ата за промяна на модела за управление на страната е програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Това заявява почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на ДПС на тържеството по случай настъпването на новата 2019 година.

Според него от предсрочни избори обаче няма нужда. Нещо повече, дори: "трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия".

Политическата реалност в България

През последната година и половина релацията управляващи-опозиция, както и взаимоотношенията между основните институции в лицето на парламент-правителство-президент имат една обща черта: всички станаха „майстори на спорта” в печеленето на врагове - лични, партийни и институционални.

Ниското равнище на възприемане и разбиране на политическите реалности избива в пара-политически дебати, които постоянно се захранват от самопроизвеждащи се скандални ситуации.

Твърде далеч сме от нагласата, че Политиците трябва да продуцират събития, а не да вървят след тях. Когато Улицата започва да инициира промени в политическото статукво, значи нещата са изпуснати и е вече твърде късно.

Икономическата ситуация у нас

Един от най-тревожните факти в най-ново време е обстоятелството, че ние изобщо не се трогваме от перманентното ни изоставане от темповете на развитие на ЕС. Просто го приемаме за даденост, която може да се завещае на следващите поколения.

Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията. Бедността води до опасно преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия елит на държавата.

Не ни е приятно дори да се позамислим, че от началото на прехода милион и половина български граждани са напуснали страната. И според различни социологически проучвания още един милион са в очакване да сторят същото. През последните десет години има драстичен спад на чуждестранните инвестиции с 85%. Шокиращ е фактът, че не само бедните търсят препитания в чужбина. И българските бизнесмени бягат от страната и инвестират в други страни. Защо?

Основна причина за това е изкривеният ангажимент на държавата към икономиката на страната. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и "нощен пазач" на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална концепция за тотална дерегулация на новородената пазарна икономика я осакати. Сега нямаме нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката. Държавата се оттегли от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса.

Това състояние на "разкрачен стоеж" на държавата към българската икономика не е от вчера. Тази матрица ѝ се зададе с приватизацията на основните стопански активи и наложеният валутен надзор на страната.

Липсва ни утвърдено разбиране, че държавната администрация не създава блага и икономически растеж, а я прави икономиката, и най-вече българските работодатели.

Тъкмо затова полюсите на зависимост трябва да се променят драстично: бизнесът определя политиката, а не обратно. Защото държавата като главен инструмент на политиката е надстройка на икономическата база на обществото.

Държавата в икономиката

Основната роля на държавата е да създава законодателни и административни условия за привличане и правене на реални инвестиции, които увеличават брутния национален продукт. Данъците, акцизите и таксите са реалните приходи на държавния портфейл. Държавата не трябва да се прави на вездесъщ бизнесмен. Но държавата трябва да има пряк ангажимент като основен приоритет да насърчава инвестициите и да разширява пазарната ниша на българския бизнес, а не да превръща страната в периферен пазарен сегмент на чужди производители.

Крайната необходимост от повече държавност в икономиката не е протекционизъм. Правят го всички европейски страни с развити икономики. Това е основен приоритет на държавата в условията на пазарна икономика и демокрация. Още по-точно - в условията на изграждане и утвърждаване на реална пазарна икономика и на пазарна демокрация, плюс социална справедливост по евростандарти.

В този европейски и национален контекст стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС. Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както трябва. И най-неприятното е, че с още едно поколение се обричаме да бъдем най-бедната страна в ЕС.

Програмен кабинет

Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този ресурс. Защото "обединението прави силата”!

Това обстоятелство ни определя и източника, и формата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на „модела” не предполага смяна на „системата”, която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България.

Политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми.

Парламентарните избори определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен "работен” проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори.

Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела!

На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат.

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия.


Мигрантската вълна в Европа


Мигрантската вълна към Европейския съюз, която "постави на критично изпитание базовите ценности на европейската културна и мисловна история: разумност, свобода, отговорност, толерантност, стабилност, сигурност, солидарност и социална отговорност."

"Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността. Стана ясно, че прагът на "търпимостта и толерантността” пада рязко, ако определено политическо събитие нарушава комфорта на "гостоприемника”. Последствията от тази ситуация са генериране на недоволство и негативизъм към различието и другостта. За да „бъде в час” с актуалното публично пространство Политиката се превърна в ситуативна игра за търсене временни баланси за потушаване на социалното недоволство и напрежение. Това е обща политическа реалност в ЕС."

ЕС търси изхода от тази ситуация в предпоставянето на гъвкавата разумност за правене на различни политики. Но "връщането” към политическия Разум, като фундамент на европейската модерност, означава необходимост от обща визия за света плюс продуциране на общоприемлив ред, включително и на световен ред. А готов ли е ЕС за подобен ангажимент към себе си и към света?

В този ред на мисли и Свободата копнее да бъде „разумна свобода”. В противен случай Улицата ѝ зове другото лице на неразумност, ситуативност и емоционалност… Защото Свободата знае от опит, че може да бъде и помитащ всички деструктивен субект на безредието…

Светът става все по-неопределен

От гледна точка на този актуализиран портал на възприятието през последните 5- 6 години се забелязва тенденция за смяна на визията и модела за развитие на света: от отворен свят и преобладаващо позитивен за мир, добросъседство, просперитет, качество на живот, права и свободи на човека, насърчаване на интеграционните процеси, към затворен свят, борба за надмощие, демонстрация на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални претенции, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за натиск, криза на толерантността.

Светът става все по-неопределен и непредвидим с очевидно увеличаване на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени опции за конфликтност между обществото и държавата и между отделните съперничещи се държави.

Това е видима тенденция не само за нестабилност и несигурност, но и общо внушение за събуждане на духа на Злото в широкия и тесния смисъл на думата. А посветените знаят, че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто…

Това състояние на глобалната социо-културна среда допълнително подсилва с агресивен негативизъм човешките взаимоотношения, въплътен в завистта, користта, алчността и омразата. Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос „обществения договор” между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на Улицата в основен играч в Политиката.

Това обстоятелство създава благоприятна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които обезпокоително се ситуират в европейското политическо пространство.

От това най-общо проспектиране на обратите на политическото време без анализ ни става ясно, че България не прави изключение от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да стане.БСП да се връща.
88
16
 
15
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 5 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кольо Колев, Кънчо Стойчев, Вал.Велева, Борислав Цеков,Петьо Блъсков, Тат.Буруджиева, Петър Волгин, Ив.Гарелов, К.Кеворкян,М.Пиргова, С,Шаренкова,братя Чукови, Ник.Бареков
87
3
 
11
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Бря и тоя либерален *** изпълзя пак от дупката дето се беше сврял .Този освен с непонятни и готови клишета друго не може да каже .А речника му беден беден та много беден.
86
4
 
26
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Е много ясно,че разпределящия порциите иска голямо парче от следващите 10 милиарда,които ще дойдат.Затова не иска избори,метежи,жилетки и протести.Иска кабинет от всички партии,един бъркоч от послушковци да му снасят колкото трябва,а за пред народа да се тупка топката и да се обяснява колко напредваме и догонваме средната класа в ЕС.Социализма си е частен и не си е тръгвал никога,само дето до 1989 беше държавен!Бай Тошо си командва от гроба и стана както каза:''Ще се наведем да отмине перестройк
85
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунистически плъх-клозетник!
84
6
 
17
 
! Отговори
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ преди 5 години
ТРЯБВА ДА МУ Е ЯСНО НА НАРОДА НЕВЕЖ, ЧЕ С КОМУНИСТИ НЯМА ВЪРВЕЖ.(ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, ВМРО, ВОЛЯ, НАЦИОНАЛИСТИ РУСОФИЛИ, НО НЕ И БЪЛГАРИ)УПРАВЛЯВАТ НИ ХОРА ЛОШИ И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ, ЧЕ ХОДИМ ПО ГАЛОШИТРЯБВА ДА МУ Е ЯСНО НА НАРОДА НЕВЕЖ, ЧЕ НА ТЕЗ ЛОШИ ХОРА ИМ ТРЯБВА МЕТЕЖТОВА СТАВА ТОЛКОВА ЛЕСНО, ОТИВАШ ГЛАСУВАШ ЗА ГЕН.АТАНАСОВ И СТАВА ЧУДЕСНО.ЩЕ ПОЧУВСТВАТЕ СВОБОДАТА, ОКОВИТЕ ЩЕ ВИ ПАДНАТ, ЩЕ ДИШАТЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ БЕЗ КАПКА МРЪСЕН КОМУНИЗЪМ, А ТОГАВА КОМУНИСТИТЕ ОТ ЯД ЩЕ СА УМРЕЛИ ЗАРАДИ ПОРТФЕЙЛИТЕ ВИ ДЕБЕЛИ
83
5
 
23
 
! Отговори
Браво Доги преди 5 години
Браво Доги, ти "взе главата" на Местаня, а това е добре за България, защото той се беше самозабравил. След това идва ред и на самия теб Доги, защото това също ще е добре за България.
82
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Болшевик"Ай сиктир бе, фес ! Бегай у Анадола да проповядваш социализъм!-Аз не виждам никакъм "социализъм" в изказването на "великият" мислител! точно обратното - засилено акцертира върху драстично намаляване на ролята и функцията на държавата, за сметка на "негово величество" - бизнеса! Ами това са си чисто масонски мантри, какъвто е и другария хидро-енерго инженер, а мейби и "Велик Архитект на Вселената"!Амин!
81
2
 
19
 
! Отговори
тъжен факт за ДП преди 5 години
Местан се оказа турски шпионин, Доган е руски шпионин. И двамата, както и тяхната партия ДПС са опасни за България. Тази партия трябва да се закрие.
80
2
 
16
 
! Отговори
СЪДБА преди 5 години
ТОЯ ПАК СЕ СЪБУДИ,ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СПИШ,НАРОДА ЩЕ ТЕ СЪБУДИ И ТОГАВА ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ЗАД РЕШЕТКИТЕ,ЩЕ СИ МИСЛИШ,ЧЕ Е КОШМАР ,АМА НЕ Е, ИЗЛЯЗАЛ СИ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.СЪДБА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До и 80Що за франкенщайн иска да роди в лицето на един програмен кабинет, съставен от всички партии. Кой ще носи отговорност...как кой ? Никой! То това му е "програмното" - НИКОЙ да не отговаря! По какво си приличат "великият" хидро-енерго комбинатнор и неговият огледален образ - мурвата на повикване Белата Златка със златният пръст? По какво ? Ами по това, че и двамата са били "управляващи" и НИКОГА ЛИЧНО НЕ са управлявали и носели лична, персонална отговорност! Никога! Найс, а?!
78
10
 
12
 
! Отговори
Русия пречи преди 5 години
Русия винаги се е намесвала в политиката на България, чрез такива като Болен, Гоце, ***(г-жа Лъжа) или пък Доган, чиито обръчи от фирми се крепят на капиталите на руската мафия. Нека си припомним и другаря Румен Овч. и далаверите на енергийната мафия. Нека си припомним и другаря президент Румен Решетников Радев...
77
2
 
18
 
! Отговори
jw,'rk преди 5 години
От много години слушаме тези приказки и накрая нищо. Това е поредното подвеждане на хората. Както казва Путин ,,жалко за този народ щото се управлява от долни и крадливи политици".
76
3
 
18
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
Фесът Доган май съвсем даде фира! Какво искорени темпове на фона на задаващата се рецесия? Тоя почна да бълнува схемите на "развития социализъм" ! Като какъв го раздава Хидроинженера? Никой не се интересува от шалварите на любовницата му,а той тръгнал да и показва котенцето. На такъв българите му казват : "Ай сиктир бе, фес ! Бегай у Анадола да проповядваш социализъм!
75
4
 
18
 
! Отговори
Прозорлив преди 5 години
Многуважаваният г-н Доган, който е и много добър комбинатор, който говори за програмно правителство, означава, че е наясно със процесите в обществото ни! А то е, че има натрупано огромно напрежение от управлението на Борисов и иска да го насочи в посока, която да е угодна нему и останалите играчи на прехода. Но хората вече не са толкова прости та да повярват в тази мантра.
74
4
 
15
 
! Отговори
Прозорлив преди 5 години
Многуважаваният г-н Доган, който е и много добър комбинатор, който говори за програмно правителство, означава, че е наясно със процесите в обществото ни! А то е, че има натрупано огромно напрежение от управлението на Борисов и иска да го насочи в посока, която да е угодна нему и останалите играчи на прехода. Но хората вече не са толкова прости та да повярват в тази мантра.
73
2
 
17
 
! Отговори
и преди 5 години
Този вече съвсем е изкуфял. Много от нещата му убягват, след като се е капсулирал в сараите. Що за франкенщайн иска да роди в лицето на един програмен кабинет, съставен от всички партии. Кой ще носи отговорност и как ще работят заедно като са се изпокарали, не могат да се гледат, всеки ще търси вина в другия за проблемите и в края на краищата нищо няма да се получи. Ако ни дава пример с кабинета Беров, това беше еднин от най-уродливите примери за безпомощност, раболепие и нищоправене. Мерси.
72
2
 
17
 
! Отговори
втф преди 5 години
Дребен ДС-мошеник с "хидрогеоложки познания"!Огледално отражение на мърлявщината, която ни залива!Заминаваме си...
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73По тази логика всеки грабител, крадец или мошеник е за пример ли бе проздак!==Така излиза. То и хидро-инженера сам си го признава в долните абзаци на дълбоко екзистенциалната си мисловна дейност, отразена изказването. Ето какво казва корифея по определяне на порциите: @""А посветените знаят, че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто""Човек без морал, тръгнал да говори и да обсъжда морала!
70
7
 
9
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 5 години
Това момчето с филийте от Банкя не може да го разбере, камо ли измисли - а дори и да му го дадат напечатано на листче не би могъл и да прочете! Този може да е крадец като другите, ама поне има акъл.