В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%

Най-харесваните от олектора са: Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов
Обновена: 21 дек 2018 18:44 | 21 дек 2018 15:30, Цветелин Димитров
187
В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%
Снимка: Изследователски център "Спектър"

В края на годината преднината на ГЕРБ пред БСП се запазва. На въпрос, ако изборите са днес, за коя политическа сила ще гласувате 23,5% отговарят за ГЕРБ, а 22,4% за БСП.

Макар и устойчива, дистанцията между двете водещи партии е малка, в рамките на статистическата грешка, сочи изследване на агенция "Спектър".

ДПС е третата политическа сила с 6,4%. Налице е известен отлив на обществена подкрепа за коалицията "Обединени патриоти" - 3,7%, коментират социолозите.

В извънпарламентарното пространство отчетлива е подкрепата за коалицията "Демократична България", партията "Воля" и АБВ на Георги Първанов и Румен Петков.

Въпреки многото политически скандали около и във властта, проучването не регистрира сериозно раздвижване в подкрепата за "Демократична България" - 1,7%.

Прави впечатление, че част от респондентите все още заявяват подкрепа за "Реформаторски блок"- 0,4% и СДС - 0,6%, което подсказва, че новата коалиционна формула на тази група формации, наречена "Демократична България", все още не се разпознава от всички техни привърженици, като наименование.

"Воля" на този етап се стабилизира на 2%, а АБВ – 1%., отчитат от "Спектър".

Голям е делът на респондентите, които все още не са решили за кого да гласуват - 17,6%. Хипотезата е, че голяма част от тях са по-склонни да дадат доверие на нов политически проект, но ако такъв не се сформира, най вероятно ще се подкрепят някоя от съществуващите политически формации или ще се прелеят в негласуващите които към момента на проучването възлизат на 14,9%.

Според социолозите проблемът с липсата на широко подкрепяна алтернатива на управлението проличава и от очакванията на избирателите за изхода от едни бъдещи предсрочни парламентарни избори. На въпрос ако сега се проведат предсрочни избори, коя политическа сила ще победи, 37,3% споделят, че ГЕРБ ще краен победител, а 22,4% смятат, че БСП ще спечели изборите, а едва 2,3% възлагат надежди на друга формация.

По отношение на работата на членовете на правителството, проучването регистрира най-голямо одобрение за Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов. Най-ниска е оценката за правосъдния министър Цецка Цачева.

Критичността към работата на правителството е сравнително висока – 23,4% смятат, че всички министри трябва да бъдат сменени, докато 21,2% не намират необходимост от кадрови рокади.

Тримата министри, които събират най-много гласове за смяна са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Николина Ангелкова.


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Кога са слизали БСП, ДПС и ГЕРБ от първите 3 места. Ще си останат пожизнени управляващи, а държавата ще се казва Тъпистан, защото останаха само тъпаци, умните хора избягаха в чужбина.
168
0
 
2
 
! Отговори
Подхуев преди 1 месец
Гледам, че всички проучвания са еднакви:На първите 5 места - от Герп та до АБВ - печелят и управляват бившите кумунисти и агенти на ДС!Бетон баце!!!Нема мръданя за простолюдието - мазохисти останали в тази страна.
167
0
 
1
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 1 месец
До Анонимен до 160
Комунистите са русофили, жокер требе ли ти?
166
1
 
2
 
! Отговори
Докога ? преди 1 месец
10 години Боко разцепва БСП на всякакви избори. И този терор на Герб над Бсп ще продължи докато Курнелия води старческата партия. Не го ли разбрахте още това...
165
0
 
3
 
! Отговори
Anela преди 1 месец
Така е, БСП са популисти и с обещания за малки данъците и високи на заплати ще се върнат на бял кон.Но ако се задържат пълен мандат - валутния борд ще падне (това им е една от целите)- и тогава българинът ще си припомни що е това висока лихва, двуцифрена инфлация и т.н.. Да му мислят тези с ипотеки, лизинги и кредити. Дори кредита им да е в лева - някой да е виждал банката да губи от кредити. Перпетуум мобиле и губеща от кредитни лихви банка все още няма открити
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми те всички са един дол дренки, за какво да гласувам. Все едно да избера кой крадец да ме окраде. При всички положения съм прецакан.
163
3
 
5
 
! Отговори
Жеко преди 1 месец
Бат Бойко или Бате Борисов се е учил от бай Тошо. Нали въздишате по бай Тошо? Бате Борисов е абониран за властта за 40 години напред. Корнелия може само да му мие краката и да пие водата. Наздраве!
162
6
 
10
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
БСП е партия от хора без лица и без идеи. Да не дава Господ да идват на власт че тогава и клошарите ще емигрират в Германия.
161
9
 
5
 
! Отговори
Даскала преди 1 месец
Реформаторския блок с лидер Радан Кънев ще ги отнесе всичките.
160
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 160 преди 1 месец
За кои комунисти говориш за тези от БСП или за тези от ГЕРБ уточнявай се ?
159
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато комунистите минават повече от 2% симпатизанти, дотогава България ще е с отчайващо нисък стандарт за живот...
158
13
 
10
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Почти един от четири българи е комуноид!? След като е *** по цял свят!? Те затова живеете смотано, щото всекиму според акъла.
157
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пише се ГРО666 (Гробари-Сатанисти)
156
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гроб е организирана престъпна група за ограбване на народа, а не партия!
155
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мнение
И като намалят данъците и цените, 150-те милиона за болните деца отде ще дойдат?
От небето ли ще паднат?
154
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тая партия възраждане бе.
Отваря ли сте им сайта?
Има там раздел личности.
Идете ги вижте.
Деб_ил до деб_ила мила майно льо.
153
14
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
С тези увеличения на цените, както и двойното увеличение на местните данъци, мисля, че ще се отрази догодина на изборите... Тези просто си отсякоха клона! Ако сега БСП излязат как в програмата си ще намалят данъците и цените - сигурно ще спечелят доста гласове.
152
27
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Да е жив и здрав г-н Борисов и да ни управлява и 4-ти мандат. Повече от ясно е, че по-добър от него няма да има в скоро време.
151
12
 
11
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
До БАБА КУНА
Има си хора за всичко,въпросът е колко мъртви души ще набере Цецо за ГЕРБ....
150
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Ще е забавно да видим парламент само с ГЕРБ,БСП и ДПС!И ако доскоро очевидната коалиция би била БСП-ДПС,то вече не е така.Червените отнесоха много негативи заради ДПС и са силно разколебани за съюз отново.ГЕРБ пък са склонни само на тайни договорки с ДПС,виждайки печалния опит на БСП.Изобщо ДПС се явява като един п.ар.аз.ит,който изсмуква жизнените сокове на всичко,към което се прикрепи....