От 1 януари – камери около залите за кръвни изследвания!

С 10% скачат направленията, поскъпват и някои клинични пътеки
Обновена: 27 дек 2018 16:17 | 27 дек 2018 15:30, Цветелин Димитров
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности за тази година бе подписан в Министерството на здравеопазването.

Документът предвижда завишаване на регулативните стандарти – направления в извънболничната помощ с над 10% и повишаване на цените на някои клинични пътеки.

Реши се също и за поставянето на камери за наблюдение на входа и на изхода на залите, в които се извършват ангиографии с цел завишаване на контрола.

Ангиографията е рентгенконтрастно изследване, изобразяващо вътрелуменното пространство на артерии, вени, сърдечни кухини.

В анекса се предвижда издаването на медицински свидетелства, бележки за имунизации и други да се заплащат.

В хода на преговорите от Лекарския съюз извоюваха едно от основните си искания през следващата година – да няма прехвърляне на средства от едно перо в друго, съобщават от БНР. Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения.

Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ  през 2019 г.

Реши се също към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години. Анексът ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как е възможно някой да иска да снима хора в унизително и безпомощно състояние. Трябва да си пълно чудовище. Защото в тия зали, когато се влиза по спешност, никой няма време да те завива и да те чисти. Влизаш ей така в безсъзнание, гол до където санитарите са благоволили да те завият, окървавен, оповръщан или каквото дойде. И после тия кадри ще се складират, в някакъв момент и ще изтекат и така всички ние ще имаме голи, унизителни и ужасни снимки в нета. Честито.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЕ КАМЕРИ - ЗАКОНИ ТРЯБВАТ.
ЧЕ И ДА СЕ ПРИЛАГАТ!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Убеден съм че тая простотия нарушава GDPR регламента!
Както винаги за гербавата държава дори и регламенти на ЕС не важат
5
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
След проф. Финков не имало севестен министър на здравната система ( изключвам д-р Семерджиев )! Да се чуди човек от къде ги намират!?
Москов събираше пръстови отпечатъци, сегашния ще снима пациентите. Те ще трябва да подписват още едина декларация за съгласие. Не стават така източванията на касата. Основние пари изтекоха в Западна Европа по легален път. Там поради поне 6-кратно по-високия стандарт и толкова са и по-високи са цените за лечение. Това увеличение на бюджета заминава за там.
4
0
 
6
 
! Отговори
Klinghoffer преди 4 месеца
Пак блеснахте със скандална липса на грамотност и обща култура. Кръвно изследване е едно, ангиография е съвсем друго.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отново се източи бюджета за здравеопазване.
2
2
 
16
 
! Отговори
? преди 4 месеца
Гласувани са 490 милиона допълнително за здравеопазване за 2019г. - супер, затова става още по-скъпо здравеопазването за редовия прост данъкоплатец. Плаща няколко пъти една простичка услуга, за която го лекуват през пръсти - щото не е платен прегледа....
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кога ще въведат задължително видеорегистратор за всеки гражданин? Отлична идея.