Бивш военен министър: F-16 е по-добре от "Грипен"

F-16 е с 50% по-голям живот, има и по-голям боен радиус
9 яну 2019 10:15,
268
Бивш военен министър: F-16 е по-добре от "Грипен"
Снимка: pixabay

"Въпросът не е коя държава да изберем. Въпросът е какви задачи имаме да решаваме, какви ще бъдат операциите, с кой ще изпълняваме тези задача, кой ще готви нашите пилоти, за да бъде боеспособна авиацията ни. Тогава вече има разлика между двата избора – САЩ и Швеция, и САЩ категорично надделяват", заяви бившият военен министър Тодор Тагарев.

Според него САЩ няма да направят за нас някакви големи отстъпки.

Още по темата

Тагарев не е съгласен, че предпочитаната от президента платформа е по-добра: "Ние гледаме нещо много по-голямо, отколкото са характеристиките на една платформа".

Според експерта F-16 е по-добрият от "Грипен" и обясни пред БНР:"Това са самолети от един клас. F-16 е с повече електроника, която е при самолети от пето поколение. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има много по-голям боен радиус, възможност за поразяване на цели от голямо разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети – той е с 50% по-голям живот. С F-16 купуваме 50% повече. От друга страна той е по-скъп като начална цена и в процеса на експлоатация. Но трябва да съпоставяме ефективност, продължителност на експлоатация, цена и тогава да взимаме решението".

Тодор Тагарев е категоричен, че политиците трябва да излязат от рамките за финансовите параметри и да погледнат по-широко. Той постави въпроса дали няма да е по-изгодно наведнъж да се поръчат 14 или 16 самолета. Според него по този начин ще получим повече предимства.

"Възможно е в рамките на половин година да имаме договор за ново въоръжение, което е така необходимо за нашите военновъздушни сили", заяви от своя страна депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов.

Според него, ако говорим за редукция на цената, това може да бъде само и единствено надолу.

По думите му не става въпрос просто за закупуване на една вещ, а за важни икономически, финансови и военно-политически аспекти и отношенията ни със САЩ и други държави от ЕС, отбеляза Михов.

"Не можем да допуснем да се създаде впечатление за някакво задкулисие. Напротив – тази сделка трябва да бъде постигната по такъв начин, че обществото и политическите фактори да бъдат убедени в защитата на българския национален интерес", настоя Михов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
18
 
! Отговори
айде стига преди 5 години
Който даде по-голяма комисионна,него ще вземем!Нашенската лакомия кантар не я хваща!
5
3
 
16
 
! Отговори
Ех, Тагарев преди 5 години
Тръгна по пътя на политиката и с тия политкоректни изказвания далече няма да стигнеш...
4
4
 
30
 
! Отговори
бивш колега преди 5 години
от бившето ВНВВУ. Колегата Тагарев все пак е само авиоинженер по радиооборудване на летателните апарати. Има и други специалности като конструкция и двигател, електрооборудване, въоръжение... А наземния персонал винаги е помощен. Главната дума имат летците. Те са тези които летят и рискуват живота си. Все пак випуска на Тагарев освен него имаше още 100 инженери. Много от тях също са доктори не по-малко образовани. Така, че по-полека със слагачеството към САЩ, колега
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще се излиза сега от финансовата рамка, а не още в началото да беше друга, дали Франция или Германия нямаше да ни предложат нови самолети Rafale или Eurofighter? Това не е ли промяна на условията в хода на конкурса? Поставени ли са всички кандидати в равнопоставено положение?След като Тръпм каза, ЕС да си гледа работата, не е ли по-логично да вземем самолети от ЕС?
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да кежа за каква боеспособна армия говори с 8 самолета, 2 роми набиха командос какаква армия бе, БГ се управлява от пълни некадърници.
1
7
 
16
 
! Отговори
Григор Магарев преди 5 години
Еми щом Тодор Тагарев е казал че ф-16 е по добър, значи трябва да вземем ф-16, Тодор Тагарев ги разбира самолетите.