Борисов: Белодробни трансплантации – факт и у нас

Борисов и здравният министър се срещнаха с проф. Валтер Клепетко
25 яну 2019 13:07,
20

"Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ), съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на "Евротрансплант".

Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гордея се,че Бойко Борисов ние премиер. Това е човек с добро сърце, който мисли за хората. Защо например Орешарски не направи нещо по този въпрос, нямаше време от крадене, нали?
14
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 5 години
ЕСЕ
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, това трябваше да стане мнооого отдавна, при положение, че имаме и база и добри лекари. На *** обаче, щом го е предложил тиквата, значи има нещо, краде се, трябва да се прекрати.. Ако ще и Ердоган и Аятолах Хюменей да го наравят, аз съм ок, това е за болните, а никой не е застрахован, че няма да се разболее!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А мозъчни трансплантации кога?!
11
2
 
8
 
! Отговори
@1 преди 5 години
Белодробната трансплантация е една от най-трудните трансплантации (след сърце-бял дроб). Успеваемостта след 5 години е около 55% и е най-ниската сред трансплантациите. Това са фактите. Но между 55% шанс да живееш и 100% шанс да умреш, ти какво ще избереш? Още повече, че тия 55% които оцелеят след това имат прекрасен, нормален живот и са пълноценни граждани. Трансплантацията не е лечение, а последен шанс. Но когато се бориш за всяка глътка въздух, това е шанс, който приемаш на драго сърце.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4"По-силен от бомба,по-страшен от рака -в нашето времетова е простака!"За такива като теб го е написал великият Радой. Жалък, злобен и невеж хамелеон.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво, ще се обучават да кажем поне 1 година, да кажем поне още 2 години ще организират как да се случва това в БГ, поне още 1 ще организират критичнота следоперативна грижа и общо взето още 5 години, българските граждани няма да имат шанс за трансплантация. БРАВО! Чудесно решение. Сигурно в Африка трансплантират повече бели дробове. Щеше да е смешно как ББ се прави на разбиращ, ако не беше толкова трагично.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам ме е, че такъв човек ми е премиер!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте там ако може няколко грама мозък да му присадите на Разбирача от всичко, Професора по Всичкология, че природата не го е дарила дори и с грам.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния международен мошеник, на когото гербаджиите ще напълнят торбичката, в името на ПР-а.Материалът плаща.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А трансплантации на мозък няма...Но пък не му е и нужен.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашето слънце Боци стана и лекар бе.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще са нужни с най-мръсния въздух в ЕС сме.
2
6
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
що за въпрос е това??? къде има гаранции за вечен живот. хората се борят, изследват, анализират, усъвършенстват, експериментират. няма нищо идеално.
1
8
 
3
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Ето на това му се казва - След дъжд качулка!!!