Въвеждаме еврото, а кога? Не зависи от изборите!

Само ако няма парламент, може да се позабавим, но за малко
40
Въвеждаме еврото, а кога? Не зависи от изборите!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според финансовия министър Владислав Горанов дори и да има предсрочни избори те няма да се отразят на сроковете за приемане на еврото.

"Сроковете могат да бъдат променени само ако ангажиментите, които сме поели за промени в законодателството и за тясно сътрудничество в банковия надзор, не бъдат спазени. Сегашното правителство е изявило желание това да се случи, но евентуално друго правителство може да желае друго", обясни то, цитиран от БТА.

Още по темата

Горанов все пак допълни, че ако обаче за известно време няма парламент и това не даде възможност за законодателни решения, все пак е възможно да се отдалечим от приемането на еврото.

"Чух заявки от Левицата, че не трябва да се бърза с еврото и в този смисъл, политически рискове пред този процес винаги може да има", допълни той.

По повод думите на президента Румен Радев от днес, че има срив в инвестициите, Горанов отсече, че те не само не са се сринали, а и растат.

 Според него тава се вижда с новите производствени предприятия.

"За съжаление, не отива на високопоставени политици да се подвеждат по сравнението на неокончателни с окончателни данни от статистиката, каза финансовият министър. Когато излязат окончателните данни за 2018 година ще се види, че инвестициите не само не са се сринали, но са и нараснали, така както през 2017 година са се увеличили спрямо 2016 година", добави Горанов.

Финансовият министър смята, че очевидно с думите си, че са нужни предсрочни избори, държавният глава заявява, че не одобрява сегашното правителство.

"Аз обаче мога да кажа много добри неща за сегашното правителство - като например, увеличението с 30 процента на Брутния вътрешен продукт за последните няколко години, имаме 40 процента повече данъчни приходи в бюджета и увеличение с 50 процента на минималната работна заплата и то до края на 2018 година. Това са все неща в полза на хората, но всеки има право на политическа позиция. Единственото което е сигурно е, че президентът има право на подобен коментар", каза Горанов.

Той увери, че няма нито един лев в разходната част на бюджета, който да надхвърля гласуваните със закона за държавния бюджет разходи.

"Не от вчера правителството има право да размества отделни разходи в бюджета - това го имаше и в закона за бюджета от 1996 година и тогава дори не се искаше решение на МС, а ставаше само с подпис на министър на финансите", каза Горанов.

"С решение на първото правителство на Бойко Борисов приехме закон за публичните финанси и това се вменява в задължение на правителството", уточни той.

Запитан за коментар за обвиненията от страна на президента за непрозрачност при избора на изпълнител на определени поръчки, по точно за изтребителите Ф16, Горанов каза, че изборът на Локхийд Мартин /производител на бойната машина/ е бил възможно най-прозрачен - с дебат и с решение в парламента.

"Друг е въпросът дали по какъв начин се вижда това от отделните заинтересовани стани, добави той . Ако гледате днес отчета на президента - думата "изтребители" фигурира много повече от думата "политика" и думата "доход", посочи финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
Бугарина е издръжливо Животно ще понесе първоначалният шок ,все едно е да се хванеш да играеп Хоро на Погребение това означава еврозоната 1,95563 лева за 1 евро ,за бога братя Не влизахте
30
2
 
11
 
! Отговори
нострадамус преди 5 години
ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЕДНО ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛСВА СПРЯМО БЪЛГАРИЯ
29
2
 
16
 
! Отговори
Боже опази преди 5 години
Господин Горанов вие може да виждате увеличени на инвестиции и други неща, но народа мизерства и вижда само сметки, такси, глоби и изсмукване на малкото пари за оцеляване И ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ 30 ГОДИНИ СЕ ГАВРИТЕ С ТОЗИ ИЗТОРМОЗЕН И ИЗНЕМОШЯЛ НАРОД!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като "влезе" еврото и някои хора ще им проличат оцапаните *** ;)Да ги питаме тогава как у Германията се строи аутобан за 300 000 евро на км, а в БеГе-то двулентов скоростен път тип "Бокова магистрала с 20 сантиметрови трапове, която й се прави ремонт всеки 6 месеца" за 500 000 евро на километър...
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светнал му е Началника синята лампа на В.Горанов и търчи да лъже по всички медии днес
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво си тръгнал, но един ден и присъдата ти ще е в евро!
25
6
 
3
 
! Отговори
OGUN DA VI GORI преди 5 години
SHTE VI DAM AZ EDNO EVRO NA VAS.SHTE GLASUVAM ZA VAS NA KUKOVO LYATO,BOKLUZI MRUSNI.
24
2
 
6
 
! Отговори
Дано има Господ преди 5 години
Като го гледам тоя,не ми вдъхва много доверие! Кога ли и него ще го издирват с бюлетина?Един преди него си купи имот в Хаумеиука за няколко милиончета,а сега го разкарват като мечка на панаир.
23
4
 
10
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Съд за теб. Искаме възмездие
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работонаемателите искат увеличаване на работното време на 9-10 часа. Еврото вече го въведохме чрез валутния борд. Левовете са обезпечени с евро. Проблемите са други и са свързани с лобизъм и активни мероприятия срещу работниците всеки ден.
21
3
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Голямата глава която не се усмихва -всичко знае. Само се чуди що са му дали лъскав апартамент без наем.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли е консилиери на мафията.
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов си завърши вилата в "Ярема" за 2 милиона лева. Явно е побързал да не дойде еврото...
18
8
 
23
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Безкрайно противен и нагъл образ от снимката!
17
4
 
18
 
! Отговори
За еврото преди 5 години
Изисквания:Мин.пенсия 500-750 евро.Мин.заплата 750-1000 евро.
16
11
 
24
 
! Отговори
Оствка преди 5 години
Отивай си с мир момче, видяхме , че и да лъжеш не можеш. Знаем и за кражбите и как Борисов говори с министрите и за контрабандата и т.н. Напъните да манипулирате са жалки и могат да минат само пред неграмотни хора.
15
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еи кръгла глава долната ти глава е маи по умна кои ще ни разеши да имаме евро като основна валута при положение че нямаме социална система пенсионери със 120 евро пенсия минимална заплата 270 евро та това и в наи забутаните африкански провинции го няма никои не иска бедняци така че докато не си оправите социалната политика ще видите еврото през крив макарон
14
5
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Ей, псевдофинансист - как ще са се увеличили инвестициите, като 4 завода затвориха, а само един открихте и то дори в новините срамежливо дори не написаха какво ще се произвежда, а само едното но Боко "строиме завод за живота..."?!?Гьотверен!
13
3
 
25
 
! Отговори
Я па тоя преди 5 години
Що си мисли че ще е министър през 2022?
12
3
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 5 години
С въвеждането на еврото Собственика на ГЕРБ се опитва да заличи десет години КРАЖБИ !