Горанов: Приемаме еврото през 2022 година!

Това е най-оптимистичният вариант, смята финансист №1
28 яну 2019 17:00,
172

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Най-оптимистичната заявка България да премине към еврото е от 1 януари 2022 г.", заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на разговор с гражданите, организиран от Европейската комисия в София. В него участва и вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за еврото Валдис Домбровскис.
Още по темата


Според Горанов подготовката за влизането в чакалнята на еврото върви по план, и ако страните членки и Европейската централна банка (ЕЦБ) са доволни от течащите в момента проверки, ще получим покана през лятото.

Заради валутния си борд България няма да има нужда да изчаква в чакалнята повече от минималните 2 г, тъй като курсът й е фиксиран спрямо европейската валута, затова тя ще може бързо да излезе от нея и да възприеме еврото.

Горанов съобщи, че вече са избрани външните одитори, които ще направят оценка на стабилността на шесте най-големи български за ЕЦБ. Определени са експертите и са заделени пари за стрес тестовете. Финансовият министър получил уверения от Брюксел, че те ще приключат навреме до лятото и решението дали да се допусне България до валутно-обменния механизъм ще може да бъде предложено за гласуване на министрите от Еврозоната преди лятната ваканция.

Според финансовия министър в момента няма други проблеми "освен недодялания скептицизъм на някои анализатори" и ниската самооценка на скептици в България. "Не виждам други трудности. Всичко останало върви добре", посочи той.

Финансовият министър отхвърли съмненията, че приемането на еврото ще оскъпи допълнително живота и ще засили бедността.

Горанов посочи, че преминаването към европейската валута е "шок, който може да бъде управляван и има достатъчно механизми за минимализирането на подобни рискове".
"Такива цени (по-високи) са очаквани, но те ще са свързани повече с конвергенцията на доходите, като промените в цените ще следват от тях", посочи Горанов.

Той добави, че не става дума за "инфлационни процеси, дължащи се на спекула, а за естествени процеси".

Валдис Домбровскис изрази подобно мнение, като посочи, че в трите Прибалтийски държави инфлацията се е движела между 0,1 и 0,2 процента. Преминаването към еврото е намалило разходите за финансиране на икономиката, повишило е прозрачността на цените, намалило е значително таксите за превод и е привлякло чуждестранни инвеститори. Така трите държави, които са сред последните попълнения на Еврозоната, са останали на плюс от приемането на европейската валута.

Еврокомисарят обаче добави, че макар, че ще подпомогне развитието на българската икономика, "икономическия растеж сам по себе си не е достатъчен за увеличаване на доходите", а изисква и целенасочена социална политика.

България сред страните с най-голямо социално неравенство, наред с Прибалтика и Румъния, и намаляването на ножицата между бедни и богати ще изисква по-активна соицална политика, каза еврокомисарят.

Домбровскис посочи, че България отговаря на почти всички формални критерии за еврото (с изключение на обменния курс), но от нея се иска едновременно да влезе и в Банковия съюз. Там страната има още работа, докато стане готова, подчерта еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
12
 
! Отговори
1 към 3? преди 5 години
Защо никой не казва какъв ще е курса лев-евро при въвеждането на еврото? 1към 2, 1 към 3, 1 към 4?
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Тошо.аз съм съгласен но тези хора вече не са живи.ще се плаче още много много години са това време и за тези управници
146
3
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Аз предлагам да се върнем към старите пари и към старите управници
145
0
 
5
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
До Анонимен рашките не бягат бягат украйнци молдовани белоруси всички рускоговорящи рашките са добре младежта им учи в русия всеки втори е с висше всеки трети говори английски недей да мислиш и да сепритиясняваш за рашките гледай си народа че този които иска еврото ще доубие народа български нима не знаеш че българина е продажник
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа е беден сега,а пък тогава ще стане клошар.Трупайте пачки корумпираничеда,че да не сте беднички като дойде еврото.
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приемаме, само след като Горанов го приемат на топло.
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българските евро монети облика на Тиквата ли ще сложат?
141
0
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
По добре да приемем Юана!
140
2
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Защо трябва да приемаме еврото и на кого е нужно това евроа повече ,на управляващите и банкерите ли или на нас народа?
139
0
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
Даа,ще получаваме по 800 евро вместо 800 лв или от 1600 лв ще са тези 800 евра и баничката ще от 1 евро -да ?
138
12
 
2
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Айде пак глупостите - всичко щяло да стане двойно, заплатите щяли да си останат същите....... 10000000 евро ще стане хлябът, да. А вещици ще има ли? А караконджули?
137
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ни е честито еврото на сите българи.Плащаш едно - получаваш две, като промоция по телевизионен канал.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България 2 млн. работещи. От тези 2 млн. 70 % взимат средната работна заплата за страната или под нея. А и със средната работна заплата не може да се живее. Т.е. 1400000 бедни работещи. Отделно има 2 млн. пенсионери, а пенсиите в България са ниски.
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте гърците, които още си съжаляват за драхмата. Отделно знаете какво стана с Гърция. И то те имаха високи доходи и въпреки кризата им все още много, много по-добре от българите.
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142ЕС-е група от бандюги,нищо другоЗащо руснаците бягат в ЕС а не стоят в Рашка тогава?
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143След като приемем еврото всичко това ще скочи и всички цени на стоки и услуги ще се изравнят с европейските.Е ми значи цените ще паднат.То доста неща тук са по-скъпи отколкото в Европа.
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тогава кой каквото има да прави, ремонти, да си оправя зъбите, неща, които сега са евтини в България. След като приемем еврото всичко това ще скочи и всички цени на стоки и услуги ще се изравнят с европейските. Доходите няма да скочат. Отделно всичко, което е било в лв. сега ще е вече в евро. Например ако хлябът е 1 лв., ще стане 1 евро. Навсякъде приемането на еврото беше със сътресения, но другите държави поне имаха ресурс да поемат удара. Българите са бедни, и без това нямат пари.
131
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Добре, на хората предполагам им е ясно, че ако приемем еврото цените ще скочат двойно от днес за утре както стана във всички европейски държави като Франция, Германия, Италия и т.н. За хората няма абсолютно никакъв смисъл от еврото. Сега сме в условия на валутен борд и съответно сме вързани така или иначе с еврото, защо трябва да се въвежда като платежно средство - безумие!
130
2
 
12
 
! Отговори
Баце преди 5 години
Най-хубавото е че 2022 година този мазен човек няма да го има, както разбира се и останалите от бандата. Надявам се дотогава народа да е по-умен и да избира с акъла си, ако разбира се съвсем не изтрещят хората. Може след толкова време вече да сме отново робска държава. Може на мутри, на китайци или араби. Народа наш си е робски и това му харесва. До 2022 не се знае дали ще има и европейски съюз, а и някой метеорит може да е минал. Горе главата българино яж сланина с чесън, пий ракия. Наздраве!
129
1
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЕЙ ГОРАНОВ, Я МАРШ В ПАНДИЗА; ПРОКУРАТУРАТА ТУК НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА