Еврото – важно за малките икономики като българската

В ЕК знаели, че повечето българи искат в еврозоната
69
Еврото – важно за малките икономики като българската
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въвеждането на еврото е важно за малките и отворени икономики, каквато е българската, за която е важно да се разчита на износа, смята Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог.

Още по темата

За българския туризъм също това е важно, допълни той и отчете, че миналата година е била рекордна за сектора.

Домбровскис изрази удовлетвореност от това, че страната ни твърдо е поела по пътя на присъединяването към еврозоната.

Според него вече 20 години единната валута е силна, стабилна и удобна за ползване.

Еврокомисарят, който участва в срещата на бизнеса с правителството, призна, че е наясно, че болшинството от българите са за въвеждането на еврото.

Това не беше така в Латвия, каза той в отговор на въпрос за сравнение между България и прибалтийската страна в процеса на присъединяване към Еврозоната.

Същевременно Домбровскис изтъкна, че доста работа предстои да се обясни на хората в страната какво полезно ще донесе въвеждането на еврото и да бъде убедено обществото в това.

Домбровскис посочи още, че при сравнението на процеса на присъединяването към Еврозоната на Латвия и България се вижда, че предизвикателствата пред двете страни са донякъде доста различни.

В Латвия се обсъждаше план за присъединяване към Еврозоната, когато тя беше в криза, а Латвия тогава излизаше от международна програма за кредитиране за периода 2008 - 2011 г., като се поставяха въпроси за нейната готовност, каза Домбровскис.

Контекстът беше различен и от тази гледна точка да се убедят хората бе доста по трудно, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2002 г. Испания премина от песета в евро,до тогава тя беше водеща и прогресираща икономика в ЕС,сега с еврото в обръщение Испания едва свързва двата края,испанците станаха прогресивно обедняващи,а бяха прекрасно живеещи с песетата,цените веднага започнаха скок нагоре въпреки обещанието,че няма да бъдат променени,затова сега все още на всеки касов бон цената е в евро и в песети и всеки може да разбере,че обеднява и как е бил измамен,а какво да кажем когато еврото влезе в Б-я при тази бедност
61
1
 
8
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
Последно ... сетих се за поговорката: Какво разбира прасе от кладенчова вода ?
60
4
 
4
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
До Трезвомислещголямото лапане. когато получаваш 100 Е и те са 200 Л е едно а когато получаваш 100 Е и 200 Л са 100 Е е съвсем друго ... нали? Сега светна ли ви за Търг. Баланс? Още нещо валидно и сега ... колко получават работниците във фабриките които изнасят и получават евро? Като влезе еврото те мигом ще обеднеят с 50 % !!! Колко са като Баневи и колко са работещите фабрики. Тези 70 г комунизъм ни направиха п...апл..ач а не народ със самочувствие и себе уважение.
59
1
 
3
 
! Отговори
така преди 5 години
и коя държава е основен износен контрагент на Латвия - Полша!!! Има ли нужда от повече коментари?!
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...също за големите сметки и дълбоките джобове като масонските....
57
2
 
5
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
Българина си няма идея какво ни чака ... сега търговският баланс ни е ужасяващ и ще видите какво ще се случи тогава. Ето *** пример ама не за цигари и водка ! Произвеждаме нещо тук в лева. Тези лв. са си за нас тук в БГ. Изнасяме нещо в ЕВРО тук продаваме еврото и срещу 1 Е имаме 2 лева. Когато преминем на евро държавата а след нея и всички търговци ще смятат 1 Л = 1 Е .... ето как някой ще станат по-богати а други по-бедни. Икономиката ни не е аз Е но тези от елита чакат с нетърпение голям
56
2
 
10
 
! Отговори
да преди 5 години
затова Латвия е с ниво на дълга - джънк и има 120% държавен дълг към БВП. Точно пък Латвия е най-негативния пример за приемане на еврото! Сега щяха да са 100 пъти по-добре без еврото.
55
5
 
11
 
! Отговори
Костов преди 5 години
Стига сте говорили глупости. Какво стана в Германия - Заплатите се намалиха наполовина, но цените на стоките останаха същите, както бяха преди смяната на валутата, само се смени ОЗНАЧЕНИЕТО ЗА ВАЛУТАТА СЛЕД СТОКАТА! Ясно ли ви е??? За по-простите обяснявам - Ако нещо е струвало преди смяната 5 марки (у нас ще бъде лева) след смяната струва 5 ЕВРО. Така изреваха на умряло много мои познати от Германия. У нас няма да бъде по-различно при такива специалисти, които са начело на родината ни.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската нация е най-глу'павата в света,сега ще бъде измамена с еврото по начин по който всички държави от ЕС бяха измамени,а това е,че с"еврото нишо няма да поскъпне" - най-голямата измама която са сътворили евроизмамниците управляващи държавите си...това пъпчиво ме'кере Вл.Горанов е толкова на'гло и измамно,че *** по начин по който мамят всите ман'гали в България..."цените същите" ха ха ха така мамеха всички в ЕС и това ко'пеле ги имитира в момента...брадвата е наточена остана да ви посече
53
7
 
2
 
! Отговори
Фактите преди 5 години
Стига сравнения с англичаните! Англия е по-голяма икономика от Германия - най-голямата в еврозоната! Там се намира Сити с четирите най-големи банки, там са борсите за търговия на всички видове метали злато включително, и всички останали суровини, това е Империя - Commonwealth... Левът е една фиксирана псевдовалута, нищо общо със стария златен лев, от преди комунистическия преврат. Алтернативата е между Европа и ЕврАзия!
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еврозоната е в дългове - не вярвайте на гербавите лъжци и крадци. Реално почти цяла европа диша на акумулатори. Гърция, Италия, Белгия, Португалия, Испания, Франция - всички гонят 100% бвп дълг
51
1
 
7
 
! Отговори
ДО 49 преди 5 години
АНГЛИЧАНИТЕ СА *** И ГО РАЗБРАХА, *** КЪСНО! И СЕГА НЯМА МЪРДАНЕ! ВЕЧЕ ИМ СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА ЛИРАТА И ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ И ФИНАНСОВИТЕ ГИГАНТИ СЕ ИЗНАСЯТ ОТТАМ! ИЗМИСЛЕТЕ НЯКОЯ ДРУГА ОПОРКА ВЪВ ФЕРМАТА ЗА *** В ЛЕНИНГРАД!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕЙ 50,Провалил се е заради ГЕРБ и тока поскъпна.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Във Франция са бунтове и не е сигурн еврото.
48
2
 
3
 
! Отговори
ЕЙ 50, преди 5 години
ЛЪЖЕЦ ДОЛЕН! РЕФЕРЕНДУМЪТ ВИ СЕ ПРОВАЛИ - 15% ЗА , 85 % ПРОТИВ, КВО СЕ ПРАИШ НА СЕНИЛЕН БЕ???
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SEGA НОВАТА ЛЪЖА НА РУСКИТЕ АГЕНТИ ТУК Е, ЧЕ ЩЯЛ ИЗВЕДНЪЖ ДА СКОЧИ КУРСА НА ЛЕВА И ТКА ДА НИ ОБЕРАТ! ВРЕМЕ БЕШЕ ДА ИЗМИСЛЯТ НЕЩО СЛЕД КАТО РАЗОБЛИЧИХ ЛЪЖАТА, ЧЕ ЩЕЛИ ЦЕНИТЕ ДА СЕ УМНОЖАТ ПО 2. ВАРИ ГО ПЕЧИ ГО -РУСНАК МУ КАЖИ И НЕ ГО ОБИЖДАЙ ПОВЕЧЕ! Я КАЖЕТЕ ЕВРОЗОНАТА КОГО ОБРА БЕ? ВСЧИКИТЕ СА С ПОНЕ 2 ПЪТИ ПО- ВИСОК СТАНДАРТ ОТ НАС И РУСИЯ!!!!
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Тока на борсата поскъпна с 120 % в 2019 г. заради ГЕРБ отказаха референдума и строежа на АЕЦ Белене.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Англия не са *** слагат визи за бг и еврото го изхвърлиха
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДЕ БЕ! АЙДЕ ПЪК ДА НАПРАВИМ РЕФЕРЕНДУМ БЕ! ГЪЛЪБ С ГЕВРЕК ПЛАШИТЕ БЕ1 ЧЕ КОЙ НЕ ИСКА ХУБАВО БЕ? ВСЕКИ ИМА РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ В ЕС, КАК МИСЛИТЕ ЩЕ ГЛАСУВА НАРОДА? КАКВО СТЕ ЗИНАЛИ ТУКА ЗА РУБЛИ? ПЛАШИТЕ ГАРГИТЕ...
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15% ЗА АЕЦА, 85% - ПРОТИВ - ПРИПОМНЯМ РЕФЕРЕНДУМА... ТА ДА СЕ УСЕТИТЕ, ДА МЛЪКНЕТЕ ВЕЧЕ РУСКИТЕ ***, БЕЗПЛАТНА УСЛУГА ВИ ПРАЯ.