МВФ написа: По-бързо сближаване на доходите с тези в ЕС!

Доклад след редовната мисия: Реформите ще забавят емиграцията
190
МВФ написа: По-бързо сближаване на доходите с тези в ЕС!

По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите партньори от ЕС е посочено като основно политическо предизвикателство в доклад на редовната мисия на МВФ.

"В част от заключенията си те отбелязват, че икономическите резултати в България продължават да бъдат стабилни. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook по този повод.

В доклада също се отбелязва постигнатият напредък в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка, включително чрез създаването на единна комисия за борба с корупцията и засилване на независимостта между съдиите и прокурорите.

От МВФ отбелязват още, че устойчивите реформи в образованието и здравеопазването и за преодоляване на затрудненията на пазара на труда ще спомогнат за забавяне на емиграцията и ще стимулират растежа на производителността.

От Фонда подкрепят мерките на правителството и смятат, че по-нататъшни усилия са необходими за укрепване на събираемостта на приходите. Съветваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел разработване на цялостна стратегия за подобряване на ефикасността, пише в доклада.

"Има потенциал за повишаване на ефикасността на разходването на публични средства, особено по отношение на управлението на публичните инвестиции, предвид възприятието за изоставане по отношение на качеството на публичната инфраструктура в няколко области. За тази цел нашият съвет е да се разработят насоки за оценка на проекти и на критерии за избор на инвестиционни проекти, финансирани с национални средства", посочват още от МВФ.

Според емисарите има възможност за подобряване на системата на обществено здравеопазване, включително по отношение на покритието и ефикасността на разходването на средства.

"Здравеопазването е скъпоструващо на фона на резултатите, които постига, а доплащанията от страна на пациентите остават високи. Правителството предприема стъпки за повишаване на ефикасността при разходването на публични средства, които включват план за оптимизация на разходите за лекарства и въвеждането на електронно здравеопазване. В този контекст, ние считаме, че са необходими по-нататъшни усилия за укрепване на системата на доболничната помощ и профилактиката", посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
8
 
4
 
! Отговори
Ancap преди 5 години
До до 126Онези пуяци са комплексари, които опитвайки да мачкат останалите прикриват ниската си самооценка.Реално мъже със самочувствие в България почти няма - няма друга Европейска страна с такъв висок процент комплексари на глава на населението.Онова което виждате като самочувствие е изцяло фалшиво.
129
2
 
10
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 132Това, че са обезлюдени, не значи, че просто така можеш да се настаниш в тях.... Освен това, инфраструктурата в селата е много зле и условията за живот са лоши! Ами зимата, как ще си осигуриш отоплението, ако нямаш страничен доход, а това си е сериозен разход? Дори и да се топлиш на дърва, не можеш просто да си ги насечеш от гората, защото е незаконно.
128
1
 
5
 
! Отговори
Ancap преди 5 години
До икономист"А по-морално ли е да се изхвърлят милиони тонове храна(годна за консумация), всяка година?"Морално - не. Ресторантите и супермаркетите с удоволствие биха я дарявали. Но ако от 1 тон храна дори и 1 ябълка се окаже развалена, ще бъдат осъдени от разни правозащитници-мрънкалници. Затова колкото и да искат не могат да го правят. Не разбирам защо гнева се насочва към бизнесите, а не към "правозащитниците" и техните адвокати.
127
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист"Той може да се върне на село... Но първо, трябва да има село(тоест къща където да живее), второ трябва да изкарва доходи за да си плаща данъците и сметките? А това, просто не е възможно да се случи на село, освен ако не се занимаваш с някаква бизнес дейност." - на теория да, но има хиляди обезлюдени къщи, плодородна земя, и никой не е тръгнал да търси данъци на село.А относно политическите ми предпочитания - не мисля че хора, които не пречат на никого трябва да бъдат закачани.
126
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До До лудия оптимистКато адвокат ли работиш? Просто не си достатъчно добър.., там е проблемът. Ти знаеш много неща, прочел си много книги, но има много други качества, които са по-важни, но за съжаление не се придобиват само с четене и учене! А може би, други хора вече са те изпреварили, т.е. заели са пазарната нища, която ти би могъл да заемеш. Виж, например адвокат Марковски, той сигурно взима добри пари... Но за сметка на това е супер нагъл тип! Но и това е качество, необходимо за успех!
125
2
 
7
 
! Отговори
До лудия оптимист преди 5 години
Аз съм на 50 г., завършил съм право в СУ, практикувам си професията от 26 години и не изкарвам 14х.лева на месец.Да се уча да смятам интеграли или не съм достатъчно интелигентен?По въпроса с книгите-прочел съм няколко хиляди книги, но може би не са достатъчно?
124
2
 
8
 
! Отговори
до 126 преди 5 години
Ancap, тъжно е, когато самооценката надхвърля реалните възможности. Бодрящината превръща човек в самонадеян, назидателен пуяк. Особено в българската бедняшка реалност.
123
3
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
А по-морално ли е да се изхвърлят милиони тонове храна(годна за консумация), всяка година?
122
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Незрящ? Имате предвид програмист ли? Че те са си напълно нормални хора, дори по-интелигентни от средните. А и хубавото при програмирането е, че може да работиш тази работа, без да се намираш на работното място...Той може да се върне на село... Но първо, трябва да има село(тоест къща където да живее), второ трябва да изкарва доходи за да си плаща данъците и сметките? А това, просто не е възможно да се случи на село, освен ако не се занимаваш с някаква бизнес дейност.
121
4
 
3
 
! Отговори
Ancap преди 5 години
До икономистСамооценката влияе на реалните възможности. Мога да ви запозная с незрящ програмист, шампион по плуване за възрастта си, който е писател с свободното си време. Нима смятате че на вас или на другите мрънкачи Бог е взел повече, отколкото на него?Капацитетът на всеки е предостатъчен за да оцелява, без да го хранят другите. Ако се чувства неконкурентен спрямо хората с мозък, винаги може да се върне на село и да си сади сам храната - без никой да му е длъжен. Другото не е морално
120
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До AncapВсеки има нещо, в което е най-добър! Прав си... Но не всяко нещо, в което ще си добър, може да се превърне в източник на доходи... Иначе, винаги може да практикуваш определена дейност, просто като хоби.
119
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Не е въпросът какъв се чувстваш, а какви са реалните ти възможности. Всеки се ражда с определен капацитет! Интелектуалното ниво на повечето хора, не е достатъчно голямо, за да се занимават с какъвто и да било бизнес. Освен това, пазарът в момента е пренаситен, и просто няма място за всички! Не ти ща глупавите книги...
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩе повторя:Защо трябва да се намесват автомобилите във всяка дискусия - явно на село няма други теми за разговор. Нормалните хора си купуват НЯКАКВА кола и предпочитат да харчат, за да се гмуркат с акули, да карат ски в Колорадо, да посетят Япония, Корея, да поживеят без да използват аларма за години напред, да започнат бизнес, свързан с детска мечта, да плават, да видят северното сияние, да научат музикален инструмент... А тук си продават нивата на баба си да си купят порше
117
0
 
6
 
! Отговори
gen10 преди 5 години
,,От Фонда подкрепят мерките на правителството и смятат, че по-нататъшни усилия са необходими за укрепване на събираемостта на приходите. Съветваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел разработване на цялостна стратегия за подобряване на ефикасността, пише в доклада."Това ми звучи като, трябва по-добре да се изтупа и без това празния чувал на населяващите все още тази територия субекти и т.н.т. .....
116
5
 
3
 
! Отговори
Ancap преди 5 години
До икономист"средно интелигентен или под средното"Тъжна самооценка. Обезверените хора не се реализират, но това е въпрос на воля и вътрешна самонагласа. Мога да препоръчам 20 книги, които в комбинация с 5-6-годишен опит да донесат долуспоменатата заплата, но ако се чувствате ниско интелигентен трябва или:1. Да си намерите призванието и да започнете да творите - за всеки човек има нещо в което е НАЙ-ДОБЪР2. Да се предадете, но моралът диктува да не спъвате тези, които все още се борят
115
2
 
11
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Ние знаем, че има хиляди българи, които успяват добре да се реализират на пазара на трудаа, на знаем и, че няма как те да станат стотици хиляди или милион, по няколко причини:Първо, ако станат толкова много, половина просто ще бъдат изхвърлени от пазара, заради конкурецнията.Второ, броя на хора, притежаващи необходимите умения(подчертавам умения, а не знания), да се реализират тези високо-интелектуални сфери става все по-малък.Трето, хората може би просто искат да живеят нормално, а не богато
114
1
 
8
 
! Отговори
Аз съм Габонче преди 5 години
Аз съм Габонче и обичам наште джунглички зелени..... Габонече да се наричам първа радост е за мене !!!!
113
2
 
14
 
! Отговори
В Серенгети преди 5 години
В България сме като Серенгети резерват в който си правят експерименти с хората !!! 30 годишния иксперимент на неолиберализма в България !!!
112
0
 
8
 
! Отговори
Welcome to Africa преди 5 години
В България сме като Серенгети резерват в който си правят експерименти с хората !!! 30 годишния иксперимент на неолиберализма в България !!!
111
1
 
7
 
! Отговори
Welcome to Africa преди 5 години
В България сме като Серенгети резерват в който си правят експерименти с хората !!! 30 годишния иксперимент на неолиберализма в България !!!