МВФ написа: По-бързо сближаване на доходите с тези в ЕС!

Доклад след редовната мисия: Реформите ще забавят емиграцията
190
МВФ написа: По-бързо сближаване на доходите с тези в ЕС!

По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите партньори от ЕС е посочено като основно политическо предизвикателство в доклад на редовната мисия на МВФ.

"В част от заключенията си те отбелязват, че икономическите резултати в България продължават да бъдат стабилни. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook по този повод.

В доклада също се отбелязва постигнатият напредък в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка, включително чрез създаването на единна комисия за борба с корупцията и засилване на независимостта между съдиите и прокурорите.

От МВФ отбелязват още, че устойчивите реформи в образованието и здравеопазването и за преодоляване на затрудненията на пазара на труда ще спомогнат за забавяне на емиграцията и ще стимулират растежа на производителността.

От Фонда подкрепят мерките на правителството и смятат, че по-нататъшни усилия са необходими за укрепване на събираемостта на приходите. Съветваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел разработване на цялостна стратегия за подобряване на ефикасността, пише в доклада.

"Има потенциал за повишаване на ефикасността на разходването на публични средства, особено по отношение на управлението на публичните инвестиции, предвид възприятието за изоставане по отношение на качеството на публичната инфраструктура в няколко области. За тази цел нашият съвет е да се разработят насоки за оценка на проекти и на критерии за избор на инвестиционни проекти, финансирани с национални средства", посочват още от МВФ.

Според емисарите има възможност за подобряване на системата на обществено здравеопазване, включително по отношение на покритието и ефикасността на разходването на средства.

"Здравеопазването е скъпоструващо на фона на резултатите, които постига, а доплащанията от страна на пациентите остават високи. Правителството предприема стъпки за повишаване на ефикасността при разходването на публични средства, които включват план за оптимизация на разходите за лекарства и въвеждането на електронно здравеопазване. В този контекст, ние считаме, че са необходими по-нататъшни усилия за укрепване на системата на доболничната помощ и профилактиката", посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Капиталист 68Селски, такива с Тойотките сте ми ясни.Сополи с малки възможности и високо самомнение.Вид тежка комплексарщина.Ако добавиш и че Тойотката е дизеларка картинатастава завършена.
69
6
 
11
 
! Отговори
stiv hanke преди 5 години
Нема по смотана държава от България-22 години валутен борд ,
68
4
 
17
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
И откъде ги изкопа, че нито един българин не е емигрирал в Русия? Точно днес има статия по въпроса, и след няколко клика намираш пълният списък на МВнР. Като достатъчно проста задачка като за теб, намери го и напиши истината.
67
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 5 години
Цитат: По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите партньори от ЕС ..*Тези от МВФ от Луната ли падат или от Марс? Няма сближаване на доходите, за да казват да става по-бързо. Има раздалечаване на доходите в България от тези в ЕС, всичките, а не само напредналите държави.
66
12
 
8
 
! Отговори
Защо ли е така ? преди 5 години
2 милиона българи са емигрирали от България в чужбина и нито един в Русия. Защо ли е така ?
65
3
 
11
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Българин>От известно време пиша че с 37лв.детски на месец няма да стане работата, а Бойко все вика че всичко е наред?Проблемът е че системата се източва от братята роми. Каквато и да е сума да дават на ръка за детски е твърде висока - по-добре би било тези 10% ДОД да се връщат на млади родители. Така за работещите ще има хиляди левове детски, а който не работи - да бяга да проси в Швеция, тук такива не ни трябват.
64
12
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Анонимен>В Италия, Германия и Франция се радват на такива париОбщите работници - сигурно. А и там им взимат половината пари като данък, в България за училите перспективите са по-добри. Не съм на заплата в никоя партия, защото обичам да създавам, а не да крада.Няма причина трудът в Италия и Германия да струва повече отколкото тук - освен робското ви самосъзнание. Бъдете достатъчно добри, поискайте си повече - и ще ги имате. Или в най-добрия вариант - рискувайте със собствен IT бизнес
63
11
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Анонимен>Пак се активизираха разни на социални помощи дето в мечтите си вземат 12000, имат по 3 къщи, 2 вили, 3 поршета, частен самолет, ходят по 5 пъти на почивка. Комплексарска история.Съгласен съм че купуването на 3 поршета би било компелсарщина - затова си карам Тойота. Но в моя кръг на приятели повечето изкарват или тази, или по-високи суми - или са едва наскоро завършили и това тепърва им предстои. Липсата ви на вяра подсказва че не се справяте с подбирането на приятелския си кръг.
62
7
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Анонимен>И колко десетки компании има на които да е необходимо такова нещо като безмислен мениджър ? Да не са милион в България ?Предвид злобата ви, едва ли изкарвате повече, следователно вашия труд е значително по-безсмислен.Относно броят на фирмите - достатъчно, за да е напълно възможно всеки да изкарва тези пари. Така че вината на българския бедняк че е беден си е негова 100%
61
3
 
9
 
! Отговори
Тролъ преди 5 години
Другарю Борисов:Колко мандата ще чакаме да се накрадеш бе аджеба?
60
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Капитализма си е ОК ами вие българите сте недъгава нация.И билет за джакпота *** лотарията да намерите на улицата пак нещо ще ви попречи да вземете милионите защото сте неземно *** народ.Това е истината.Не случайно 10 години след Освобождението от турско сте отишли да си търсите цар по Европата защото сте нефелен народ.Левски ако знаеше какви сте никога не би си жертвал живота за вас.
59
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ако закрием политиците и Народното събрание щото там се губят 95% от доходите на хората ,може и да се справим икономически !
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60 Българин От известно време пиша че с 37лв.детски на месец няма да стане работата, а Бойко все вика че всичко е наред? ________________________________________________________________________________ Пиши пиши,тя демокрацията езатова .Можеш свободно да си пишеш каквото искаш ,ама кой ли те чува?: "Всичко е наред" както БКП полицая от Банкя ти го е казал .
57
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До БългаринВсичко е наред, но само за него и обкръжението му...
56
0
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Като напуснат още 1 000 000млн.Българи България и Няма да има безработица,само не ми е ясно как Бойко ще вдигне доходите,с винетки и синя зона ЛЕ?
55
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
От известно време пиша че с 37лв.детски на месец няма да стане работата, а Бойко все вика че всичко е наред?
54
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същите лафове по време на майдана 89 та ."Другари ,другарки ,тука ше валят долари като дойде демокрацията".Друго освен содо/ мити ,бандити ,наркотици и култ към селя/нията и глупостта нищо друго не дойде ! С евро или без него ,пак ще сме последните.Той и капитализъм няма,всичко е една измама.На 34 години съм и немога да повярвам колко лесно са излъгали хората .
53
1
 
15
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Само още една мъчителна петилетка. След това е светлото бъдеще. Ето, почти е дошло. Хайде утре при добрият чичко капиталист за пестин леа, пък после лесна работа. В края на месеца да не забравите за партньорите ни империалист, монополист и картелист. Желаем ви лека и спокойна вечер!
52
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 37Защо не поясниш за какво точно става въпрос? Кое е по-точно е грешно в тази статия?
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе, пак манипулации, пак големи думи и пак сме на опашката по доходи и първи по най-нисък стандарт на живот.