Валдис Домбровскис: България е в добри икономически времена

Решението за Еврозоната идва до края на март
3 фев 2019 10:25, Нели Христова
42
 Валдис Домбровскис: България е в добри икономически времена
Снимка: Reuters

Според комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пред NOVA, България е в добри икономически времена. Той вярва, че решението дали страната ще влезе в Еврозоната, ще бъде взето до края на март.

"Въпросът дали България е готова за приемане на еврото обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един - условията за обмен. Страната ви изпълнява фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент. Днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз. Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II трябва да бъде взето до края на март”, заяви еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис. По думите му за приемане на еврото са нужни най-малко 3 години.

Той допълни, че еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България.

"Тенденциите в Еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически растеж. Около 2 % растеж в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работя. Безработицата е на нива отпреди кризата. Навлязохме в седма година на икономически растеж. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на растеж идва лек спад, после пак растеж. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок”, каза още Валдис Домбровскис.

Според него Brexit няма да окаже огромно влияние върху икономиката на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това литовско петофилско шмекере май ни се подиграва... пожелавам му да се намира до кукловодите си макарон и шмеркелина жоли когато увиснат.
23
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До Анонимен 23:Смени си работата бе, аланкоолу! Що работиш за 500 лева само?
22
1
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Нали се сещате този как се е добрал до поста си? Какво ви учудва тогава?
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домбровскис да дойде да живее в "добрите икономически времена" на България с 500лв. заплата, и тогава да се изказва
20
1
 
13
 
! Отговори
Шок преди 5 години
С тези си " умозаключения" тоз европолитик направо ме събори от стола. В шок съм.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... във всякакъв смисъл !
18
10
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Делът на износа за Русия е нищожен. Делът на руските туристи също намалява. Така че положението в Русия не може да повлияе на възхода на България.Очевидно е, че идват добри времена за икономиката и блъгоденствието на българите.
17
2
 
8
 
! Отговори
X преди 5 години
Бла,бла
16
3
 
13
 
! Отговори
Iris преди 5 години
Предизборни нахъсвания.Подценяват българина ,като мислят , че той пак ще се ловне, ксто заблуден шаран за въдицата на ГЕРБ.Е, да ,ама - не.
15
6
 
8
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Човека има предвид добри икономически времена за крадене , демек народа е толкова запростял, оскотял, апатичен и страхлив че можеш да му вземеш и ризата от гърба
14
3
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Икономиката е циклична щото я управляват алчни и ***.ло.ум.ни хора.Не задължително да има точно тези цикли.Нормално е да има сезонни цикли но не и такива предизвикани от банките и обществените поръчки както и от лоша местна политика .Може да се направи устойчива система,но с известни компромиси.Ако се направи това което казвам няма да има виши кетапи ,но няма да има и богати.Ще има само средна класа.Проблема е че ще са необходими доста реформи на местно ниво и на върха .А всички виждаме кой управ
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това виц ли е че България е добри икономически времена. Каква икомомика бе брат, Българите от чужбина са пратили повече пари от колкото има инвестиции за 2018 година.
12
4
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Влизането ще стане когато валутния резерв в БНБ бъде даден на ЕЦБ.След тази операция ние вече няма да имаме собствена валута,а ще ни дадат евро.Всички левчета обаче трябва да бъдат обменени и там е ключа от бараката по какъв курс.Ако курса остане добре,обаче инфлацията от 1997 ако я пресметнат в ЕЦБ и ни кажат сменяйте по курс-1евро=3,95лв какво правим?!
11
2
 
19
 
! Отговори
ким ир сен преди 5 години
.......мбахахахахаха направо цъфти икономиката на производителите на банички и руска салата направо не може да смогне заради липсата на кадри....направо икономиката е пълна с фабрики и заводи точно те замърсяват въздуха с комините.....затова и крупните производители на банички постоянно търсят продавачи,келнери,пазачи и готвачи само.....между другото къде ви са заводите с пушещите комини...нали постоянно ви втълпяват че въздуха е замърсен и мислели за здравето ви....мислят ама за високи данъци!!
10
1
 
32
 
! Отговори
Ибрикчия преди 5 години
Ако това са добри икономически времена не ми се мисли какви ще са лошите.
9
1
 
32
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Още един болен мозък се изказал...
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То всички брюкселски комисари са емисари на брюкселските зелки.Зарибяват за да контролират.С нищо не е по -различен от Сталинка,Куневица-Пръмовица.И този латвийски политик от полски произход е един от послушниците на ишиаса Юнкер.
7
1
 
33
 
! Отговори
SS преди 5 години
"България е в добри икономически времена" - да, затова народът масово бяга оттук, бяга презглава с твърдо намерение (мечта) да не се връща доброволно !
6
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че България бележи икономически ръст въпреки герб. Просто ЕС е в подем и ние сме като скачени съдове с тях, понеже над 80% от търговията е с европейските държави. Представете си, ако бяхме имали воля за съдебна реформа и намаляне на бюрократщитана, но... герб трябва да печелят избори все пак и им трябват гласовете на бюрократите и техните обръчи от фирми. *** с техните идеи за сближаване със северноазиатската *** дори няма да ги коментирам. Българите сме европейски народ!
5
5
 
24
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
В България е пълна мизерия аз за това пратих Рафи в САЩ