Червени опасения: ГЕРБ ще узаконят фалшификацията на вота!

Готвели се да го направят чрез поправки в Изборния кодекс
90

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

БСП настоява за изтегляне на внесени от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и избор на нова Централна избирателна комисия /ЦИК/. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова.
Още по темата
Социалистите ще сезират Венецианската комисия за внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и настояват те да бъдат изтеглени.

Притеснени от резултатите, от евентуалната си загуба, се готвят да узаконят фалшификацията на изборите през Изборния кодекс, коментира Нинова.

Ще се борим на второ четене за машинно гласуване, заяви лидерът на БСП.

Нинова уточни, че промените са внесени тихомълком между първо и второ четене от Анна Александрова от ГЕРБ.

Според левицата с тези изменения се узаконява диктатурата.

Нинова обясни, че досега решенията на комисиите при избори се взимат с две трети мнозинство, а с новите текстове от ГЕРБ предлагат това да става с обикновено мнозинство и падащ кворум.

"По този начин елиминират при взимането на решенията в комисиите другите партии", коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че досега, ако първоинстанционният съд отмени решение на комисия, се насрочваха нови избори там, където има установени фалшификации.

ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия със същото мнозинство от 50 плюс 1 да вземе ново решение на база на същите фалшиви протоколи, коментира Нинова.

С новите предложения се отменяло и правото да обжалваш едно решение с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Корнелия Нинова коментира още, че мандатът на настоящата Централна избирателна комисия изтича и трябва да се смени. Тя обясни, че основание за такова искане им дава законът, според който на 20 февруари изтича срокът, в който трябва да започне процедура за избор на нова ЦИК. По думите й обаче от ГЕРБ се ослушват и не искат да отварят тази процедура. Ето защо ние поемаме инициативата и утре внасяме проект за решение за откриване на процедура за избор на нова ЦИК, съобщи лидерът на БСП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
1
 
! Отговори
еми да преди 5 години
До Анонимен 78Дано да е така! Да не би да дадеш алтернатива с червените тиквенотиквеничета или разбилите се от кавги за власт тъмно сини?
79
0
 
0
 
! Отговори
ей преди 5 години
седнете да работите,че като ви видя ме ловят карастанчовите
78
3
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ако в една комисия ГЕРБ има мнозинство, дори само с един глас, при предложената поправка гласовете на другите партии просто няма да имат значение. Това означава използването на простото мнозинство, което ГЕРБ предлага. Звучи ли ви нормално и демократично?
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да гласувам за бсп съсстанишев в листата им и да агитираза истанбулската конвенция .
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде,бе!Да не е изгорял случайно Костинброд?Много изчерпани звучите,а не би трябвало....нали разни социолози ви дават преднина!
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕП се готвят за векуват , хареса им лапачката.
74
7
 
8
 
! Отговори
Бай Хей преди 5 години
До 68. Ай стига с тая изтъркана мантра. Досега официално за изборни измами са уличени лица от БСП и ДПС, а не от ГЕРБ. Другото като твоите внушения са плюнки без доказателства.И аз мога да кажа, че ти си обратен, ама дали е вярно?
73
6
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До сминдух и чесън. Бягат от комунистите, ей от това бягат. И във Венецуела от това бягат.
72
8
 
9
 
! Отговори
другар преди 5 години
права е другарката нинова искаме власта защото доста поогладняхме вече 10 години не сме помирисэъли кокала свършипха ни крадените пари време оно пък и тия гербаджии врътнаха кранчето на парите които идваха он баневи арабаджиеви стаойкови и бончеви е какво да се прави като няма от къде затова искаме власта
71
4
 
7
 
! Отговори
Курнелия нагла преди 5 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Ат.Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов,К.Паскалев, Кр.Янков и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
70
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А детенцето си защо е изпратила в САЩ, а не в любимата матушка Русь?
69
8
 
11
 
! Отговори
според Нино преди 5 години
Означава ли че президента е незаконно избран.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОНе позна!
67
8
 
12
 
! Отговори
КО преди 5 години
Ко не й харесвате на кака Кори,разгони дъртите търтеи като Янаки мерджанов и др.,опъна се на Гергов,скъса с ДПС(да се надяваме),понарита бат Серго,дето е основен виновник за доста неща по вр. на Тройната коалиция и орехово време,отказват Станбулската конф. и т.н.,другото са слаби оплювки и поплювки.Ако дойде на власт тука присъстващите гербаджийски *** ще клакират в нейна полза и без хонорар ,хахах......
66
13
 
13
 
! Отговори
Шахо рома. преди 5 години
Курнелка,аз поне бях в Беляне с комунистите.Ама,ти,предателко,ту срещу комунисти,ту с комунисти.Последно с кой си.Предателите и доносниците не ги приемат и господарите им.Презират ги.
65
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаят, че Цветнов фалшифицира всички избори от 10 години насам.
64
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП е фалшифицирано БКП !
63
17
 
17
 
! Отговори
Чоки. преди 5 години
Комунисти ,на кой му пука кой и какво признавате.По нагли същества няма от комунисти,крадливи,доносници,интриганти и пияници.Само си спомнете за Антончо,който е издал всичко на Гешев за едно шише ракия.И имате очи да сте управляващи.Мошеници.
62
4
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
От какво бягат все повече българи по света?
61
10
 
10
 
! Отговори
До КорНелия преди 5 години
Що така *** другарке? Нали от почти 30 години се сменяме. Днес ние, утре вие...На чишкай срещу вятъра.