Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт

Прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит, иска той
15 фев 2019 20:20, Анисия Иванова
424
Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт
Снимка: БТА

Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така, че хората да живеят по-добре. Въпреки че бизнесът има водеща роля в това да постигнем по-високо качество и стандарт на живот – убеден съм, че каквито икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата. Това е голямата отговорност пред всеки един от нас. Това заяви президентът Румен Радев в Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес и на техни международни партньори, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

Държавният глава заяви, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор. Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки. "Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев българската икономика все повече се превръща в заложник на демографията, като основни проблеми са  липсата на достатъчно кадри. Президентът отново подчерта, че за да се променят тези негативни тенденции, е необходимо общонационално усилие.

Пред представителите на бизнеса президентът Радев открои необходимостта държавата да се ангажира и с развитието на перспективно образование. "Става дума не само за основно и висше, а особено за средно професионално образование, което да бъде ориентирано към икономическите специфики на всеки даден регион“, заяви държавният глава. Пристъпването към административна и финансова децентрализация на общините също ще допринесе за това гражданите да бъдат ангажирани с проблемите и тяхното решаване. Румен Радев беше категоричен, че ако държавата успее да осигури необходимите условия, българският бизнес ще разгърне много бързо своя потенциал и ще постигне бързи и осезаеми резултати за цялото общество.

В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия президентът открои като съществен проблем пред българската икономика сферите, „в които има изкривяване на пазарните отношения, а в някои на практика няма пазарни отношения – най-вече при разпределянето на крупни инфраструктурни проекти със съмнителни обществени поръчки, а напоследък, даже и няма обществени поръчки за някои от тях“.

Липсата на ясни перспективи за развитие пред българската енергетиката,  задълженията на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от близо 1 млрд. лева, преговорите с „ЕЙ и ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал“, неяснотата пред ядрената енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски проекти за разработване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са необходими ефективни решения.

Запитан за перспективите за въвеждане на европейската валута в България, президентът отново подчерта, че това е стратегическа цел за страната ни, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и програми за тяхното минимизиране.

На срещата с бизнеса в града присъстваха дипломати, народни представители, кметове на общини от региона, представители на бизнеса от област Хасково и членове на търговско-промишлени палати от страната.

По-рано през деня, на площад „Свобода“ в Хасково, президентът Румен Радев прие почетния караул от Военно формирование 52740, след което наблюдава преминаването на  строя в тържествен марш.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ооо като гледам, народа е готов и ще застане зад Президента!единственото бъдеще за България!
187
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерилото за стандарт на БСП е Жан Виденов.Според БСП 4 долара месечно било добре за месечна заплата.Нищо,че в Освиенцим издръжката на лагерник е била 18 долара месечно.Според БСП там условията са били луксозни!
186
20
 
25
 
! Отговори
любопитен преди 5 години
"Прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит, иска той"Фатмакич, освен че ще възродите ДПС, какво друго ще направите че ми е интересно?
185
30
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го търсим ние Плевнелиев
184
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не избрахме Цецка Цачева щото била гpoзна, тоя красив ли е? Пълна скръб
183
21
 
22
 
! Отговори
не се хващаме повече преди 5 години
"Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт"Фатмаков, тия бacни сме ви ги слушали 100 пъти
182
19
 
23
 
! Отговори
Stoedin преди 5 години
Колко хубаво го казахте, г-н Радев! Но.... какво всъщност предлагате? Струва ни се - пак празни приказки от вас...
181
21
 
11
 
! Отговори
Чичко преди 5 години
На тоя бездарник даже и **** не му вярват вече. При Путин първо отиде той, а след нвго беше приет Бойко. Тиквата все още е главен ****, троянски кон в Европа. Да си знаете и на децата си да разказвате.
180
10
 
9
 
! Отговори
СВОБОДЕН ЧОВЕК преди 5 години
Всички сте марионетки, демократи, фашисти, комунисти, либерали, ЛГБТ-та, зелени, пембени... Кукли на конци...
179
20
 
21
 
! Отговори
Ty преди 5 години
Така е в БG! От този който нищо не зависи , най-много говори. Не съм за ГЕРБ , но и този не е за предпочитане.
178
23
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента се държи много по-достойно за разлика от хейтърските *** на герберите тук!
177
23
 
21
 
! Отговори
я преди 5 години
нищо не става от този комунист голям резил е
176
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
sram i pozor general rumen radev, razbi voiskata, kazarmite, zastavite, pochivnite voenni stancii prez mirno vreme v prodaljenie na celia si trudov stage v bg armiata...bez edna duma da kaje, bez edno obrastenie kam bg narod da napravi...pensionira se v samorazbitata si armia....i sega puska dimni mirizlivi raketi...sram i pozor za republika bulgaria!
175
20
 
28
 
! Отговори
Радев за смях... преди 5 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
174
21
 
24
 
! Отговори
Иван Иванич преди 5 години
зо 193. Някога , които не беше кадарен и образован ставаше фатмачич , бсп да се забрани и незабавен импичмант на това *** , руско ,военно ,глупаво , не много интелигентно заи му за рита педале и да дърпа лостове ,тупанеч на гадулка що ве фанете си одите по село .
173
15
 
23
 
! Отговори
Умар преди 5 години
Умаляха гербеските мизерници,нема надник за нощен труд хаха,па голяма полза да плюят и да тракат минуси и плюсове,чак ми е бедна фантазията колко помия държат в себе си ежедневно да викат на ченоното бяло и да сипят помия,клевети и лъжи върху себе си народа си и родината си.......
172
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха май някой няма да спи, хайде лека и да знаете ГЕРБ ще получат първия шамар през май, втория шамар ще дойде на предсрочните парламентарни избори. Лека на нощната Герберска смяна утре да се готвят тонката, Професор, Странджата, и СатаНато.
171
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги ГЕРБ-ери,И вас ви "пасат"като овце на окосено стърнище,заедно с останалия български народ.Ще го разберете и вие ,но ще е твърде късно,даже много късно.Когато и вас ви подкарат към "кланицата",ще ви просветна.но ще е твърде късно.Много,много,късно.Осъзнайте се о време,за да не роните кървави сълзи после.
170
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът Радев е сериозно изостанал с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, няма да може да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен и така постепенно се свлича към своя крах.
169
17
 
23
 
! Отговори
ми ади де преди 5 години
И аз така мисля. Господин Радев трябва да започне от себе си и да започне да работи.Вече трета година го издържаме на голяма заплата.