Българите за евровота: Изборите няма да са честни!

Промените в закона водят до ниското доверие в изборния процес
Обновена: 6 мар 2019 10:30 | 22 фев 2019 18:30, Василия Пейчева
124
Българите за евровота: Изборите няма да са честни!
Снимка: Архив, Булфото

По-голямата част от обществото смята, че предстоящите избори за европейски парламент няма да са честни.

Промените в изборното законодателство пък допълнително задълбочават и бездруго ниското доверие в изборния процес у нас. Решението за връщане на преференциите се одобрява, но не успява в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите евроизбори.

Още по темата

Такива са изводите от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по панелна методика, която обезпечава представителност. Данните от такива сондажи служат за формиране на бързи хипотези в динамична политическа среда. Сондажът е проведен между 19 и 21 февруари сред 800 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Българите автоматично подкрепят всякакви форми на „отваряне“ на изборния процес към гражданите – преференциално гласуване (подкрепено от мнозинство от 70%), машинно гласуване (75%), дори и възможността практически всички българи в чужбина да могат да гласуват (78%). Затова и 63% не одобряват гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ, което на практика обезсили преференциалния вот. 24% го подкрепят, а останалите се колебаят.

59% се съгласяват с обвинението, чe като цяло, с промените в изборните правила, управляващите се стремят към „служебна победа“, 30% се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят. Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти.

Тази картина се повтаря и при въпрос дали предстоящите евроизбори ще бъдат честни: 52% смятат, че по-скоро няма да са честни, а 37% смятат, че изборите по-скоро ще са честни. Останалите се колебаят. Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение на честността на изборния процес, обясняват анализаторите.

На този фон решението на Борисов за частично преосмисляне на промените закономерно среща висока подкрепа – 74% са „за“ това решение, а 17% са „против“. Останалите се затрудняват да формират позиция.

Това решение на Борисов на свой ред хвърля съмнение върху решението на БСП да напусне парламента – 55% не го одобряват, а 37% го одобряват, като останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен решението на Нинова депутатите от БСП да се откажат и от заплатите си.

Връщането на преференциите и решението за смята на ЦИК обаче са само част от по-общите въпрос за честността на изборната процедура. Явно и затова решението на Борисов не успява засега да елиминира подозренията, че ДПС всъщност е скрит партньор на властта - 50% споделят това мнение, а 28% са на обратната позиция, при 22% колебаещи се. Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%, а останалите се колебаят.

Сондажът показва и нагласите по част от важните международни теми в последните дни.

92% приемат, че ЕС трябва да води по-независима политика от САЩ. Това е практическо обществено единодушие. 

Високото доверие в президентската институция на фона на традиционно по-ниското доверие в парламент и правителство карат мнозинството от запитаните да се солидаризират с позиция за ненамеса във Венецуела – 69% избират тази опция, а 20% предпочитат правителствената позиция по кризата в латиноамериканската страна. Българското масово съзнание традиционно е против намеси и президентската позиция е в синхрон с масовите нагласи. 


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Трябва ли да се срамувам, че живея в затворен комплекс и че съм си купил ваканционен имот на морето?

За същите неща вашего брата, полезния идьот-русофил, величае русняците в съседната статия :)))

Що ти нее ба майката про ста...
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По панелна методика какво означава?
Разпитват обитателите на панелните комплекси ли?
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Дядо Соци

Нито си пенсионер, нито си честен, щом не виждаш разрушената ни нарочно държава! За да стане полигон, мръсен заден двор, на който му казват, каква мръсотия да приеме, за целите на неоколонизаторите. Щом не виждаш, че 30 години сме най-бедни, най-болни, най-умиращи, най-корумпирани, най-замърсени, вече най-неграмотни ... за жалост от "честни", без съвест. Затова ТИ вървиш "напред"...
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Край

Правилно!!!

БОЙКОТ! БОЙКОТ ДО ДУПКА!
ТИЯ ТАМ САМО УТВЪРЖДАВАТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА НИ!
НЕЩО ПОВЕЧЕ - ПРИКРИВАТ ОТ НАС ПРОБУТВАНИ ОТ ЕС ИЗВРАЩЕНИЯ!
98
6
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 седмици
До Анонимен 97 Аз съм един обикновен честен пенсионер и нямам нищо общо с дворци и затворени комплекси.Виждам обаче променена евроатлантическа България която върви напред,въпреки вас.
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Дядо Соци

Дядо Соци - пример и творец на 30-годишната българска демократична изборна мръсотия. Всичко оrадихте, долни nиявици, къpлежи, лицемеpни noдлеци с болно самочувствие на ceлски тарикати. Ненаяли се, дано се пръснете от npocташката си лакомия. И тъna злоба. Изгнийте заедно с дворците, с колежите си, телевизиите и "затворените комплекси", лъскавите коли и пиршествата си, заграбени от хляба на народа.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"...решението за смята на ЦИК..."

Това как е на български ама ако може без граматични грешки!
95
8
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 седмици
Изборите няма да са честни, ако БСП загубят. Ако спечелят ще бъдат най честните избори като при Живков.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В мутродържавата на ДС и СИК чест и честност няма!
Който може да се евакуира!
93
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е-еее, много искате! Хем Герб да победи, хем да е честно! Честта е за момите! Герб е групировка за усвояване на еврофондовете! Иначе бойко щеще да ги създаде още преди 30 години и да спре грабежа на социалистическа България! Но той тогава имаше други важни дела!
92
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойкот и никакво гласуване докато не закрият ГЕРБ.
91
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БСП са слуги и параван за крадците!
90
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цецо най-добре знае колко са честни-справка:костинбродската далавера,а също,когато сам мъкнеше чувалите с бюлетини в НДК.Сега други му вършат мръсната работа.
89
4
 
3
 
! Отговори
пародията преди 4 седмици
До избирател

БСП срещу БСП е равносилно на БСП срещу ГЕРБ.
88
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 4 седмици
Честни -нечестни. По лошото е че са излишни. С тия избори само ще направим няколко партиини послушници богати. След 2 м. евродепутатите ни ще са забравили за нас.
БОЙКОТ на евроизборите.
87
2
 
1
 
! Отговори
дават преди 4 седмици
До MicheleEvans

....а колко ще вземат?
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А кога са билки честни?
85
4
 
9
 
! Отговори
няма честно преди 4 седмици
Характерна черта на българина е да лъже и краде и затова Господ ни наказва!
Затова населението ни катастрофално намалява!
84
5
 
4
 
! Отговори
ВРЕДАТА преди 4 седмици
До избирател

Докато руското княжество България съществуваше, в Румелията цареше развитие и възход! Това беше жертвата от съединението и наказанието на братушките!
83
2
 
19
 
! Отговори
Президент Радев преди 4 седмици
Те един път бяха честни и резултата е Румен Радев - президент!