България била важна за НАТО заради Косово, Черно море...

Не сме Троянският кон на Русия, кълне се Борисов
159

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е високо ценен съюзник на НАТО, тя играе важна стратегическа роля в Черно море, в Косово и в Афганистан. С тези думи ни похвали генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко Борисов.
Още по темата

След разговорите на четири очи имаше и разширена среща между двете делегации, на която са били обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

"България не е Троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса", увери Борисов.

Той изрично подчерта, че поканата към Йенс Столтенберг е дошла много преди да стане ясно, че в България ще пристигне и руският премиер Дмитрий Медведев.

Борисов каза, че за енергийни проекти на днешната среща не е ставало въпрос.

Премиерът повтори позицията си, че страните членки от НАТО трябва да са максимално подготвени за по-сериозна охрана на Черно море и винаги е бил за присъствието на кораби и катери в пристанищата, но  Борисов изрази притеснение, че това може да повлияе на туризма.

По тази причина в разговорите се е наблегнало на нуждата от повече дипломация, за да не се влезе в нова надпревара във въоръжаването.

Премиерът Борисов даде и детайлна справка за участието на нашите военни в ученията на НАТО през последните години, както и за ученията на Алианса на наша територия.

"Имахме една критика и тя е, че в разходите за отбрана не сме включили пенсиите за военнослужещите", каза Борисов.

Следващата среща на Йенс Столтенберг, който е на двудневно посещение у нас, е с президента Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президент Плевнелиев: Русия е агресор !Нещо да не вярно ?
64
3
 
14
 
! Отговори
ИГЛЕНИ УШИ преди 5 години
ОН щял да ни прекара през иглени уши. То малко ни прекараха през последните 30 години. Той лично последните 10, а сега ще даде да ни прекарват и такива като Столтенберг
63
2
 
14
 
! Отговори
ПАК ОПРАВДАНИЯ преди 5 години
ще слушаме за Началниците, Тройната коалиция, Орешарски, арменския поп....Може да спомене и комунистите "убили" дедо му ....
62
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката - дребен Европейски васал на САЩ и голям послушко, ограден от местни нагаждачи от колониалната администрация
61
3
 
26
 
! Отговори
Столтенберг преди 5 години
България е важна заради територията, от нея ще стане чудесно бойно поле, а така няма да се налага на шефа ми в Пентагона да води война на своя територия и да си цапа с кръв двора. Пък и има достатъчно малко население за да влезе в графа "косвени жертви".
60
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов, я питай Радев дали не е Троянски кон !Нали затова идва кремълския КГБ поп, да го зоби с "вечна дружба" !
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя скандинавския лешояд с пенснето, кво дири тука?!?Заредиха се "началниците" на Борисов, един след друг, навлеците... Първо грабливия дебелак Помпео, сега тоя се домъкна, гласят ни някоя засада, няма как иначе да си донесат задниците до тук.Такива грабливи птици идват само за да кълват живи мръвки от снагата на родината.
58
1
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ех ама само колко мед ни капе на душата когато някой рече комплимент подир насрелността е че ние сме просто един географски пълнеж за НАТО и нищо на което да може да се разчита истински,с една бедна не модернизирана слаба армия на която само да тропне някой и се скрива,благодарим за любезните думи но истината е че сме прекалено нущожни за да сме забележими или дори някакъв фактор в НАТО подходящи сме единственно да биче наряд в натовски бази но не и за вземане на смели решения срещу агресори
57
7
 
5
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 5 години
Русия заслужава по-добра съдба. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.
56
1
 
16
 
! Отговори
Венета преди 5 години
За съжаление разбирам, че голяма част от взелите отношение тук се нуждаят не просто от тест за интелигентност, а от психиатрично освидетелстване... Не може нормален човек да иска война! Разходете се до Близкия изток да погледнете нещото, което оставя тя след себе си и тогава, моля, говорете... може и да се вслушам в казаното.
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално пък в блатата на на московия са нужни колкото сахарски пясък ... Нищо ценно Хинтерланда на русия спокойно може да изгори на никой няма да либсва
54
4
 
14
 
! Отговори
ТРОЯНСКИ КОН преди 5 години
Че кой те има теб за кон бе Борисов. Теб те имат за муле, което всички в ЕВРОПА яздят. Даже и магаре не си. Те поне имат характер
53
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като русия е вражеска държава ще я третираме като такава .Сами си го избраха Били сме ги преди ще ги бием отново
52
6
 
18
 
! Отговори
НАТО преди 5 години
да се чете Най-Агресивната Терористична Организация
51
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Майната му на НАТО! Тази вредна и завладяна от американците организация трябва да се разпадне! Европа- европейски въоръжени сили!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Препоръчително е, хора обядвали токущо, да прескочат тази статия и снимки
49
2
 
14
 
! Отговори
АРЕ ЧУПАРЕС преди 5 години
Вземете си с вас ПАСИТО, ЦЕЦО, Лудото Ленче, ТИКВИТЕ от ГЕРБ, и ако има място в самолета и Спас Гърнето поета комунист, седесар, гербаджия. САЩ има нужда от такива кадри открили тайната на вечния политически живот
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де, България е троянският кон на НАТО на Балканите. Правим услуги на Турция, на макетата, на шиптърите, а никъде в статията не се споменават нашите интереси.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Руската територия , която е край мина Росен и Отманли.. Смее ли българската арлмия да ои я върне?
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По стечение на исторически обективни причини България има близост до Русия,както исторически,така и териториални и дори граничи по вода с нея.Към момента българската армия е член на НАТО,които военен блок е под командването на САЩ и има на българска територия военни бази с военно оборудване.Съответно влиза в полезрението на Русия,като враждебна страна подчинена на чужд интерес.Каква е близостта на САЩ с България,че се налага алианса да има войски на територията на България?