Силният лев прогонил руските туристи, конкуренти са ни Турция и Кипър!

Да не се делим на русофили и русофоби, призова премиерът
Обновена: 5 мар 2019 14:09 | 5 мар 2019 14:00, Веселина Йорданова
256

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От силния лев се оплакаха от руска страна на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София.

Туристическият поток от Русия към България е спаднал, а причината е, че българският лев е привързан към еврото и за последните пет години виждаме сериозно укрепване на българската валута, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия.

Още по темата

По думите му по тази причана много руснаци си остават в Русия или отиват на почивка в Турция. Конкуренти по отношение на цените били също Кипър и Египет.

Според Орешкин трябва да се акцентира на уникалните особености на България и на факторите, които свързват двете ни страни, като близките културно-исторически връзки.

"Заради силния лев и спазването на финансовата дисциплина очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната", контрира пък премиерът Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че се гордеем с това, че имаме стабилна валута, здраво обвързана с еврото, което ни прави прогнозируеми за всички други бизнес сфери.

За да удържим обаче конкуренцията на съседите си Турция и Гърция, които дотират чартърните полети с организираните туристи, премиерът обеща помощ на туристическия бранш. Той определи конкуренцията като "даже коварна" на моменти.

С премиера на Русия Дмитрий Медведев снощи двамата разговаряли за ферибот Бургас- Новоросийск, за да се улеснят не само туристите, но и руснаците с втори дом у нас. Обсъждали и това с "дружни усилия" да повдигнем качеството на туризма.

Борисов обяви, че в 59 града имаме изнесени центрове за издаване на визи от 1 февруари, също с цел максимално да се улеснят туристите.

"За съжаление санкциите въздействат много, особено в селското стопанство, затова съм настоявал да се върнем на масата на преговорите", подчерта премиерът.

По думите му в условията на санкции и на изключително голямо напрежение в многополюсния свят, ние успяваме да поддъжаме доста добри прагматични работни отношения с Русия.

Не бива да се делим на русофили, русофоби, нека си гледаме нашите прагматични бълагарски интереси, призова Борисов.

Той разказа, че колегата му Медведев снимал сам с фотоапарат това, което му показвал от родните забележителности, а при Тракийското съкровище, най-старото обработено злато, възкликнал: "Още Китай не е имал писменост тогава!".

Борисов подчерта, че имаме какво да предложим на гостите си в сферата на историческия, културния, религиозния туризъм. Той акцентира и на сигурността за туристите.

"С руските специални служби, с българските полицейски, работим изключително активно още преди да започне сезонът и в момента по планинските курорти, за да обезпечаваме сигурността", посочи премиерът.

Борисов изтъкна, че в сферата на детския туризъм има изключителен пример с детския лагер в Камчия и ще се работи за разширяване на тази сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до 138Ще им се молиш да дойдат сега, че десетки милиони от африка и арабия тръгват.
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже трият линовете напишете "КЛОШАР" в Тубата и гледайте!https://youtube/watch?v=mpTY3Gdk2ng
127
6
 
11
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Силата на копейките и боярищника , дрогаре, не може да се конкурира с германски и английски туристи!Всеки би предпочел туристи с Евро или ЛириАйде, Goodway на този обратно към Russia
126
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо Анонимен 131Да, и все мениджъри и инженери работят в Германия, и не просят, а пенсионерите не ровят в кофите за огризики от храна ами хвърлят хилядарки.Точно така, разбрал си правилно!Браво!Благодаря, само искам още да добавя, че и 90% от мениджърките в услугите, в услугите такова, в Германия са българки.
125
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е лев, долар, а не копейки
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им е силен лева, да са пробват да ползват копрйикте си и тех си
123
9
 
7
 
! Отговори
хахахах преди 5 години
Руснаци в Кипър? Няма такива лъжиКипър е хубаво място хахаха а не за руските другаре
122
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските манипулатори дойдоха когато Османската армия отслабва , ако бяха дошли само 100 г. преди тава нямаше да има и помен от Руските гамаши , 485 г. ли чакаха Руснаците да нападанат у нас???
121
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
да си поканим американци... те хранят света не с пари а с война
120
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките проекти и предложения на този са тоутъл булшит, както и прииждащите мнения и коментари от руските им придружаващи. Хем се завждат, хем се дуят, хем искат нещо. Ама като се дуе толкова да ходи да иска визи от САЩ? И да им изкоментира долара в същотот време, искам да видя това. Такива допълнителни санкции ще получи, че ще се дуе само в руските села и не по-нататък, при горките му руски избиратели
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ни са лоши шампоанът и лосионите другари.Не щат да идват тука савецките другари.Това е истината.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Да, и все мениджъри и инженери работят в Германия, и не просят, а пенсионерите не ровят в кофите за огризики от храна ами хвърлят хилядарки.Точно така, разбрал си правилно!Браво!
117
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете в Медиапул - България ще дотира посещения на руски туристи.Значи ще докарваме руските скъсаняци да почиват за наша сметка.До къде стига това подлизурство, има ми не го побира!Иначе сме член на ЕС и НАТО.
116
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118A как стои въприсът с икономическата политика на членката на ЕС и НАТО РБ, имат ли хората пари за ядене, пиене и почивки по морето или ходят да просят в Германия?Да, имат хората пари за ядене, за пиене пък хептен.И по почивки ходят, не се притеснявай.Не ходят в Германия да просят.Даже пенсионерите всеки ден дават десетки хиляди левове на телефонни измамници.
115
3
 
15
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Да бе! Точно силния лев ги е прогонил... Леко само да не "бутнем" и някоя икономика със силния ни лев :-/
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, силен лев, силен долър, все проблеми за руснаците в туризма, ако това е проблема - да ползват туристическите услуги в Сибир
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той левът не е толкоз силен (даже есента имаше засилване на инфлацията), ами просто рублата и лирата са много слаби.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рус-катръмп тури мито на баклавата и шамфастъка.
111
0
 
7
 
! Отговори
до 123 преди 5 години
Абе....цените в Гърция са двойно по-високи, ама щом си казал така да е. Юни месец най-евтините квартири са по 30 евро.
110
6
 
20
 
! Отговори
Хотели преди 5 години
Аз започнах да ходя само в Гърция, макар и за една седмица. В България е по скъпо, а хотелите предлагат услуги на дълнопробно обслужване все едно съм отишъл с ***... а. Другото е че тук ни тровят с вредените колбаси, от които не могат да избягат , защото това предлагат производителите.Сок пих в български хотел и имах ужасни киселини.