Мюфтийството вече без борчове, но не било държавна помощ

В крайна сметка целта била да се спре външното влияние
Обновена: 8 мар 2019 16:39 | 8 мар 2019 16:30,
151
Мюфтийството вече без борчове, но не било държавна помощ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според финансовия министър Владислав Горанов решението на депутатите за опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство не е държавна помощ. По думите му ако не е бил променен по този начин законът, е нямало да се изпълни неговият основен смисъл - вероизповеданията да получават държавна субсидия.

Още по темата
Горанов уточни, че предвидената субсидия за тази година за мюсюлманското вероизповедание е щяла да бъде дори недостатъчна за покриване на тези дългове.

"Основната цел на закона е да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги ползват като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество. Едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение за опрощаване на дълговете, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. Цялата субсидия за 2019 г. нямаше да стигне дори за покриването на тези задължения", обясни финансовият министър.

Според Горанов размера на сумата представлява относително малка сума на фона на 40 млрд. приходи в бюджета.

Министърът коментира и че загубите за държавата от укриване на обороти са за милиарди. Горанов подчерта, че най-рисковите обекти са заведенията за хранене и хотелите. Според него не повече от 10% от ресторантите в София са "напълно редовни".

По повод случая с данъчни, които са танцували под прикритие народни танци, за да проверят самодейна група в пловдивското село за неиздаване касови бележки, министърът коментира, че всички способи за контрол са позволени. Горанов разкри и друг комичен случай, в който данъчни са се озовали случайно на нудистки круиз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
Пръдльо преди 5 години
А мюфтийството не получаваше ли дарения за джамии и радикален ислям от Саудитска Арабия?
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма лъжа е, че част от дължимите 8,2 млн,. лева, са задължения на всички вероизповедания в страната. Тези пари са само на мюфтийството, категоричен бе бившият главен секретар на мюфтийството Николай Панков и показа документи. Мюфтийството притежава над 4700 имота. Приходите му ренти и наеми са над 30 милиона на месец. Парите се взимат на ръка, а не се превеждат по сметки, което е престъпление. Ако НАП си върши работата ще стане ясно как, коментира Панков.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз данък "***" няма да плащам .
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герп бяха дотук, никой няма да гласува за тях освен турците
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To pone da vlizat v parlamenta tea muftii na miastoto na teroristite ot bsp...
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Togava vseki bg sobstvenik na sgradi ste gi registrira v muftiistvoto....za musulmanski sgradi...
127
0
 
6
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Тоя пак мята "шарени пилета", вчера едно днес друго, като началника му, кой ли му вярва ???
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията ГЕРБ и ДПС в действие!!!
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Публична тайна е че мюфтийството получава милиони от чужбина, само от Турция им дават около 2млн. годишно. Отделно имат държавна издръжка на служителите си..И да ми казват, че нямат пари да покрият 8млн. дългове?! Айде бе! Тук по-скоро говорим за демонстративно извиване на ръце от ДПС да покаже нагледно кой командва парада
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ :,, Национална сигурност "= 10 000 000 народна пара = Стабилност на ГЕРБДокъде се докара , българино !!!???
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bulgari ne vi li omrazna tosi partizanski bg poornosateliten izbor?Smeniame izborite samo i edinstveno s majoritarni izbori....krai na tesi partizanski mafii i nervi...edin za vsichki, vsichki za edin....
122
0
 
22
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Правят се акции за събиране средства за операция на някое дете за 60 000 лева,а тук се опрощават 9 милиона .Защо не ми опростите и моя дълг към ОББ той е по малък от 9 милиона,само 6 000 лева.
121
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Да ги финансира държавата - да. Наистина щом им се забранява външно финансиране, и щом държавата финансира и БПЦ, би трябвало да ги финансира. Но да им изплаща дълговете - откъде накъде. На електората някой опрощава ли му дълговете? Колко хора си загубиха жилищата по време на финансовата криза. Тях не спасяваме, спасяваме мюфтийството.
120
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не лъжи бе Горанов.Носът ти прогресивно расте.
119
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюфтийството също като ромите...безполезност,и бездънна финансова яма.
118
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Узаконена кражба от незаконната партия ДПС.............гарантирано от ГЕРБ-ерската мафия!!
117
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете на глас това външно влияние на кого е и от кого е? Пък и да има такова влияния нема да го спрете.Колко джамии и минарета се направиха за 10 г. ГЕРБ и ДПС сега народа и това ще плаща.За болните деца нема пари, за пенсионерите нема пари, раздадохте си 2 милиарда излишък сега новите данъци и цени.
116
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какви имоти има мюфтииството какво дава под наем плаща ли данъци лафоветеза националната сигурност не важат пеевски не идва в парламента доган е с държохрана
115
0
 
5
 
! Отговори
Ak преди 5 години
47
114
6
 
1
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 5 години
BALGARIN ;GOTVER MILET; SEVIE KRIVO