Обрат: Няма да опрощават дълговете на мюфтийството, ще ги разсрочат!

Промяната ще бъде внесена от ГЕРБ между първо и второ четене на закона
Обновена: 13 мар 2019 15:13 | 13 мар 2019 14:22,
390

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпросът с опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство претърпя изненадващ обрат. Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще бъде направено предложение задълженията на Мюфтийството да бъдат разсрочени, а не опростени.
Още по темата

Промяната щели да внесат от ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за вероизповеданията.

Първоначалното решение да се опростят дълговете на всички вероизповедания породи недоволство, тъй като се оказа, че почти всички задължения - около 8 млн. лв., са на Главното мюфтийство. Това даде повод на БСП да обвини управляващите в сделка с ДПС.

Премиерът Бойко Борисов пък се срещна в понеделник с българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

Днес Цветан Цветанов категорично отрече да има сделка или "извиване на ръце" от страна на ДПС. По думите му по темата с опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство много се е спекулирало и въпросът е придобил политечски оттенък.

Цветанов подчерта и че целта на законопроекта е да се ограничи възможността чужди държави да финансират вероизповеданията ни. Затова се е стигнало и до законодателното решение вероизповеданията да получават субсидия от държавата.

Шефът на депутатите от ГЕРБ скочи и срещу "червените", които според него се "заиграли с темата по непочтен начин". "Не е редно да дават интервюта, а да дойдат тук и да защитават интересите на избирателите. Не им прави чест, че се занимават с теми, които могат само да отблъснат гражданите", отсече Цветанов.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че все още се обсъжда точно в какви срокове ще се разсрочат задълженията на Главното мюфтийство. Той уточни, че ще се търси начин държавната субсидия да осигури както плащането на заплатите за свещенослужителите, така и погасяването на задълженията на вероизповеданията.

"Задълженията на вероизповеданията остават дължими и върху тях се начислява лихва – те са обезпечени с имущество", добави Горанов.

Той подчерта и че решението за отсрочката на задълженията, а не тяхното опрощаване, идва на базата на обществената реакция, както и анализа на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите.

Веднага след решението на ГЕРБ, от "Обединени патриоти", които бяха против опрощаването на дълговете, изразиха задоволството си.

"Поздравяваме нашите партньори, че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е редно да се поощрява едно вероизповедание, за сметка на друго. Така е правилно, честно, справедливо", каза депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аржентинското танго на ГЕРБ.Две напред,едно назад или обратното,зависи от реакцията на публиката.
260
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха,ха,ха!Хубава работа,ама гербава.
259
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не случайно лица като Тръмп, Путин... и дори докторите от Четвърти километър окончателно са вдигнали ръце от Боко! Няма оправия и това е!
258
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко постигна своето. Извика главния мюфтия и патриарха да го погалят по тиквата. И след като го погалиха, включи пак на задна.
257
2
 
34
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Фурнаджийските лопати ГЕРБ се извъртяха на 180 градуса, след като хората масово са несъгласни с глупостта на ТИКВАТА. Щом политици се оправдават за нещо, значи се опитват да замазва глупостите които са направили. ДПС оноди ГЕРБ и това не остана скрито.
256
3
 
32
 
! Отговори
Спасиба голяма преди 5 години
Като ученици, навремето, ни "помолиха" да донесем по 2 лв за построяването на оная чиния горе на Бузлуджа. Дадоха ни по една марка за спомен. Днес, без да ни молят вземат от джобовете ни колкото си поискат и ги дават на турчеещите се "попове".Това ли било то демокрацията?!
255
2
 
7
 
! Отговори
сфъкун шестакович преди 5 години
спокойно ве матриалци, даваме им само неограничена отстрочка. да ги върнат гато искат. хем агниту цяло хем кумчо вълчо сит. че требва да им дигнем и сопсидийката малко че явно не могат да се справят и още че затъват. като цар шаломон сам аз. храмове приживе да ми дигнете требва. направо мавзолей ми направете аз сам че ида да легна там.
254
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриотите бяха се заврели в миша дупка и не смееха да гъкнат, да не би да се разпадне управлението. Сега, като заговориха за разсрочване, мишоците изпълзяха и зацвъркаха.
253
1
 
22
 
! Отговори
Октай преди 5 години
Българска работа , един път тъй друг път иначе срама нямате ей!
252
0
 
23
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Понякога просто трябва да ......не коментирам!
251
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туркия е откраднала имоти на бизантия за 1000 000 000 000 милиарда. връщайте правоверни къркачи.
250
13
 
8
 
! Отговори
социалистка преди 5 години
Нинова , влизайте в Парламента и защитавайте интересите на народа, затова сме гласували за вас. Живея сред народа и изразявам недоволството им от вашия бойкот , който ще ви изиграе лоша шега
249
2
 
23
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Как да гласува човек за тия!?!Ежедневно непостоянство и колебание.....
248
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хем аиша девствена, хем дрътия кодзел олабил жилото.... саломон тиковниевич борисов. еваларка.
247
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...държавната субсидия да осигури както плащането на заплатите за свещенослужителите, така и погасяването на задълженията на вероизповеданията." А защо получават субсидия, след като всички свещенослужители се возят в скъпи коли? Явно не са бедни нито църквата, нито мюфтийството.Докога държавата ще разпределя моите данъци както си иска?
246
11
 
5
 
! Отговори
Герп Сливен преди 5 години
Нека опростим всички дългове на нашите братя роми те са нуждаещи ,да започнат отначало на чисто, те са бъдещето на България
245
2
 
15
 
! Отговори
Ибрамчо преди 5 години
И циркаджии не са ,aмчъкaзлии са!
244
3
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
е,типичните май мунски номера на ШАЙКАТА "герп"/-Днес едно изфабрикуват,утре го отменят и ЗАМАЗВАТ РЕЗИЛА!!!!..Ако Ка-уня смята че решението да се опростят дълговете на чал-марите е грешка,защото точно това показва ИЗВЪРТАНЕТО им на 180 градуса,нека този,който е наредил първия вариант /а ние знаем кой е той:- "Аз наредих","Аз отмених","Аз дадох","Аз СПРЯХ".."/, да си поеме отговорността и да престане да ни прави на..май..муни!!!..но,докато "Спи градът",въпросния ще си разиграва коня..
243
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи! ДОКОГА?
242
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой трие бе, всички коментари са от позитански ***.