Преди местните избори: Акция "кмет" - закъсняла справедливост?

Политолог и социолог с анализ за действията на прокуратурата
13 мар 2019 13:10, Анисия Иванова
14

Трети кмет се превърна в мишена за правораздавателните органи. В понеделник на прицел се оказаха кметовете на Созопол и Златица, а във вторник колегата им от Стрелча. И тримата са разследвани за злоупотреби с общински пари по проекти.

"30 години българското общество очаква справедливост по отношение на милионерите и милиардерите, които произведохме в резултат на този преход и властта, която демонстрира възможности, които преди това не е имала. Всяко събитие, всеки случай, в който се вижда, че държавата се опитва да прави нещо, е добре дошло в съзнанието на широката общественост", обясни политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ влиянието върху хората е положително. Според нея вероятно то има връзка с интересите на политическите партии, както и с това, че тази година ще се избира и нов главен прокурор.

Според социолога Кольо Колев това, че акция "кмет" се провежда точно сега, има пряка връзка с предстоящите избори и това е съвсем нормално.

"Когато става въпрос за местни избори, където се сблъскват политически интересни и местни лобита, се пускат къде доноси, къде реални факти, които до момента са потулвани под чергата на общите интереси и тези конфликти избиват", коментира Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според Христова властта винаги е имала информация и възможност да осъществява контрол, но правителствата досега са се страхували от публични скандали.

По думите на Кольо Колев, когато има процес на проследяване, винаги има движение към по-добро, защото утрешният властник в същата позиция много ще внимава какво ще прави. Според него по този начин се възпитават управляващите.

"Тази система, която ни създава усещането, че има справедливост в обществото, е в ръцете на нормативната уредба. Това е нещото, което трябва да следим и контролираме. В момента се случва за първи път положителен знак, който демонстрира действие", обясни за финал Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ама защо сега?"Ами защото все някога и все отнякъде трябва да се изрине традиционното комунистическо гюбре. За 64 години комуноидна диктатура някой да е чул или видял "комунист" да си е подал оставката? На "герберастите"(позитанска тролска библия) не им пука дали ще уволнят министър, дУпетат, кмет или прочие феодал, да сте видели "уволнен" комунист? Крал-не крал, или пазарувал гласове - ами наш си е, ами всичките наши са такива - как да ги увОлниш?Бе-ка-***, Бе-ка-***! Гроп - у-стаф-ка!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съда ако си гледа работата ще се наложи нов затвор за кметове да направят иначе няма къде да си изтърпяват наказанията. То май не ояден самозабравил се кмет почти няма.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитвам се да разбера кметицата на Младост как е "ударена" предизборно, или следизборно?Непорочния лондонски предприемач Ваклин , дали знае?
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСлучая " Иванчева и Петрова" в не толкова груб вариант.е да, не е успял да открадне чак половин милион евра като тия двете кифли.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ами, вижте какво стана с ЕДИНСТВЕНИЯ кмет на АБВ в цяла България...ами виждаме бе - крал и го прибрали. Какво не ти е ясно?Дори малките деца знаят, че камунетата крадат и с гз си!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметовете можели да си превеждат пари по произволна сметка. Как да не отклонят милиончетата? Грехота е да се загубят в нечий джоб толкова пари.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи кметовете да се арестуват 1 година след като ги изберат и 1г. преди края на мандата им, за да няма съмнения като в статията и коментарите.
4
7
 
6
 
! Отговори
Червен Кольо преди 5 години
Всички знаят, че червен Кольо(Кольо Колев) е червен , защото е комунист и пияница, а на комунистите(Медиана) и пияниците никой не вярва...
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите и демокрацията раждат само корупция, защото след като минат, политиците не могат да бъдат уволнени и арестувани и си пълнят джоба.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма партии няма нищо освен пари. Над 99 % от кметовете са далавераджии. Как си обяснявата , че кметове с 800 лв. заплата ще се наискат пак да ги изберат. Особенно по малките градове и села е чудо на чудесата , шуробаджанащина до край.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега тече акция- "не достатъчно удобен кмет",точно предизборно.Не напразно народът ни е измислил и песен за такъв случай:-"Яж куме пии,тебе ти е ред.Вземем ли властта,ще те направя кмет".Та нищо ново в българското политическо пространство.Набедените едва ли ще бъдат осъдени точно по тези обвинения,но ще бъдат сменени.Случая " Иванчева и Петрова" в не толкова груб вариант.