Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции

МВР се нуждае от военна помощ, смята вицепремиерът
Обновена: 17 мар 2019 08:01 | 17 мар 2019 07:41,
72
Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции
Снимка: BulFoto

Командосите от армията да подпомагат МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления. Това предвижда предложение за промяната в Закона за отбраната, съобщава Би Ти Ви. В промяната е заложено трансформирането на 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите.

Още по темата

Задачите ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени след случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър Красимир Каракачанов очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението. "Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади", каза той. По думите му, ако предложението бъде прието, окончателно решение ще бъде давано от министър-председателя.

Министърът на отбраната се мотивира и с терористичните атаки в Европа, които наложиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични дейности. Командирът на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив бригаден генерал Явор Матеев подкрепя предлаганите промени, защото те регламентират включването на командосите в помощ на МВР при необходимост.

Според командира на специалните сили "Жандармерията" има други функции, Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР (СОБТ) е малко формирование и за да се реагира на едновременно възникнали ситуации в няколко града ще трябва да се разчита на командването на силите за специални операции, което също ще се създаде с поправките в закона. Новото командване ще има щаб в Пловдив и в пъти по-голям бюджет за капиталови разходи, модернизация и превъоръжаване. "Ако досега сме разполагали с хиляди левове за модернизация, превъоръжаване и капиталови разходи, сега ще разполагаме с милиони. Тези промени се готвят от 2001 г. Надявам се съвсем скоро те да бъдат реалност", каза генерал Матеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
15
 
! Отговори
за българите ясно преди 5 години
Ако обаче им изскочат една тумба шведи,тия направо ще се о.икаят!
31
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Кара /ЧЕРНО/качанското Шкембе рече:-"Тфэ еяаоздпхщг рнпхф евдвгфяа!"......Рецепта за Шкембе чорба:-Земате половин кило шкембе /може и каракачанско,но най-добри телешко/,варите го няколко часа на тих огин..Вадите го и го окачвате на кука да са отцеди.-В соса добавяте прясно мляко,лют червен пипер,чесън и оцет.В порцията турате част от накълцаното шкембе и заливате с бульона...Бон апетит!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядох, ама пах огладнях
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колаборационистите въвеждат военен режим, освен колаборация с ДПС.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те първо да се научат да работят с Хлорпикрин.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост на ГЕРБ...ми то полицията е 100 000 а армията 25000 .Явно полицията се нуждае от реформи щом не може да изкара хора на улицата
26
15
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много правилно ,че командосите трябва да участват в антитерористични операции , но за радост в България има малко терористи и за жалост командосите не могат да натрупат опит с реална борба против терористите ! Само с учения не става тази работа , трябва и реални бойни действия ! Добре ще е командосите да бъдат пращани на мисии в чужбина ,да се борят с реални терористи и да натрупат опит ! Например да ги пратят в Украйна да се борят срещу проруските терористи !
25
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 5 години
Уплашиха се управляващите от все по голямото напрежение и негодувание срещу политическата хунта и сега и армията ще потушава народния бунт.Нищо случайно не се случва те знаят....
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВЕТА КЕ СЕ ОПРАВИ КАТ СИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВОЙВОДИ ПУКНЯСАТ ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембето взе да става много активен напоследък..Надявам се че това няма връзка с разследването за продажба на български паспорти.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
получаваш малко пари и власт и губиш разума си. пример - каракачанов
21
1
 
14
 
! Отговори
смях цирк преди 5 години
Войска имаше при Живков,сега всички които трябва да служат в армията са студенти в Европа или на работа там.Остава мобилизация за армия само от СТОЛИПИНОВО,Факултета,Нещо от Сливен.Няма хора за армия какви ги дранка този паТРИОТ ХАХАХАХА.Толкова невиждат тези политици какво става,Като Цецко и ББ балнуват заплати по 1200 лв.То нема държава от години. Европа дава еврофондове за храна на хората и пари да се направят пътища и wc,няма канализация.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо тези двамата *** не отидат да участват в антитерористични операции?
19
0
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Някога имаше, така наречените вътрешни войски...Вършеха чудесна работа по осигуряването спокойствието на гражданите в Народна Република България...
18
0
 
23
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Кои командоси, бе каракачан ?! Ония ли, дето докато арестуваха бай Петко от Лясковец се самоизпозастреляха, та сега човекът ще лежи за убийство, което не е извършил ?! Смешни сте, тва дебелаците на власт.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този защо започва да говори за антитерористични операции?
16
0
 
6
 
! Отговори
когато бяха-- преди 5 години
--мутренските години изкараха полицията с автомати ,ама от напрежението при проверките имаше инциденти--вижте до Сливен как си замина един живот-- и много бързо им прибраха автоматите защото скандала беше голям - на война който не изпълни заповед си заминава, ама при проверки с картечници не е работа има един лаф/нерви лабави/ Ааа и като излезнат с автомати има хора дето искат да си напазаруват ,не е лестно да се вземат такива решения..
15
1
 
6
 
! Отговори
до12 преди 5 години
и аз знам че продават омари ама ти нещо не си купуваш да обядваш с тях...ходи си гледай дискавърито и не ни занимавай с измишльотини, казвам ти го като борден инжинер на граждански хеликоптер, нищо общо нямам с военни и т.н но авиацията не се дели за военни и цивилни, законите и са общи.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега гледах клип в Блиц на вчерашния протест пред парламента полицаите се самонапръскали с лютив спрей, наклякали по земята и сълзите им текат. Е няма такъв резил!
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата държава е впрегната да върши работата на корумпираните, крадливи, некадърни, трудоустроени младопенсиониращи се потомствени некадърници и рушветчийстващи непрокопсаници. Седемдесет хиляди щатни некадърника на държавна хранилка си драпат макарите и чакат двадесетте заплатки, а счетоводители, адвокати, банкери, сега военни и кой ли не, ще трябва да им сътрудничи. Щото много им е работата, стресират се.