Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!

Ще се смята по двете формули, ще се взима по-благоприятната
291
Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

Още по темата
След спешна среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер.

Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Вероятно предстоят законодателни реформи.

Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите - от порядъка на двайсетина лева.

В понеделник беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на Бисер Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента.

Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Томислав Дончев добави, че правителството има амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

Според него вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ZeusТо, лошото е, че май Неговите избирателиса все с акъл и обща култура, на ниво 2-ра група на детската градина..Ама гласуват под стройТежко ни
13
1
 
37
 
! Отговори
Бойкот на OLX преди 5 години
Браво, Бойко, и Ким Чен Ун така действа - каквото каже, това става...
12
1
 
53
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Вече съм твърдо убеден, че тия ... нарочно правят всевъзможни гафове, за да може да се появи месията ... упс Борисов де и да РАЗПОРЕДИ, да оправи нещата!Сори, но пак няма да гласувам за шайкатa!
11
0
 
33
 
! Отговори
е преди 5 години
Защо досега никой чиновник, като е толкова умен да се прави, че е измътил нещо велико, не застава с името си. И със снимката си. И с адреса си. Пък да видим, кон боб яде ли...
10
1
 
43
 
! Отговори
Подигравка преди 5 години
Баа ми взема 280лв. пенсия,в Гърция и Италия минималната пенсия,без ден трудов стаж е респективно 500 евра и 600 евра.........Ако има демократи гербери,десни и друга ***,да смята......
9
1
 
45
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
8
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предизборен PR....
7
1
 
53
 
! Отговори
Смеееех преди 5 години
Това е, пуска се мухата и.......насреща излиза Опростителя.
6
2
 
68
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Значи лошите НОИ искаха да прецакат пенсионерите, обаче дойде Бащицата на бял кон и ги спаси. Тези игри на добро и лошо ченге минават, ама само при деца до втора група в яслата.
5
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееей,и хоп спасителя пое неща в свой ръце.Какво ли щеше да без НЕГО?
4
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям майтапчия се оказа Борисов.
3
3
 
55
 
! Отговори
мак преди 5 години
Редно е да се смята целият трудов стаж и всички вноски. Сега бб действа предизборно, видя, че поредният номер с ограбване няма да мине. Искаха да ощетят съвестните, щото не могат да изхващат мошеници, както с телк, същата работа.
2
2
 
59
 
! Отговори
Инджиктипляктор преди 5 години
Бащицата каза!Може ли нещо да функционира у насбез неговата светла намеса!?
1
1
 
50
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Твоите приемат простотии ,ти се правиш на мъж.Ти ли не знаеш,какво става,а?