Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!

Ще се смята по двете формули, ще се взима по-благоприятната
291
Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

Още по темата
След спешна среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер.

Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Вероятно предстоят законодателни реформи.

Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите - от порядъка на двайсетина лева.

В понеделник беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на Бисер Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента.

Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Томислав Дончев добави, че правителството има амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

Според него вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
26
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Цецка Цачева ви беше грозна за президен а Елена Йончева да не е по хубава ,ако сложим и руските ,черти става срамно такъв човек да те представлява в Европа
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:)
132
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът не е участвал за да си бършете лигатаКой бе зеленият пъпеш? Та той е твърд кремльовски агент, даже бай - твърдият! Освен това е и многочехльов..!
131
6
 
14
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Че то Герб най малко чака от пенсионерите това са избирателите на опозицията!А горките пенсионери колко трябва си *** ,че да гласуваш за този който те е докарал до просешка тояга .. и да вярваш ,че ще ти направи живота по хубав
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът не е участвал за да си бършете лигата , а Корнелия гласува срещу поправките на закона , както и за избирателния кодекс !
129
5
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Пак на някой ще му дават повече от колкото е внесъл а тези които са оплакват от размера са същите които преди 20г викаха аз до пенсия няма стигна и се работиха без договори и на 4 часа
128
1
 
26
 
! Отговори
дядо Колю преди 5 години
До АнонименЩе увеличат пенсиите с 5.7 процента тази година, ама друг път. Реално ще е с малко над 2.8 процента и тях инфлацията ще ги изяде. .Ей заради тия опашати лъжи най много ме е яд.
127
0
 
19
 
! Отговори
РП преди 5 години
Когато гори навсякъде е добре начело на държавата да имаш пожарникар! Това е нивото Му, на депутатите Му, на законите Му, а и нашето - щото сме ги избрали...
126
13
 
1
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
До Ехх БойкоМа като ти липсва Тато, хващай чамадана и при Ким! Там или при батюшката Путин, все едни цъфтящи страни с афинитет към бодливата тел и нагайката!
125
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо много закъсня . Ти го приложи заради липсата на достатъчно пари , а сега се оплете .Правителство в обрат , Премиерът отврат !
124
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жална държава,в която нямат грам достойнство нито законодателната ,нито изпълнителната власт.Всеки ден и час сюрпризират хората с взаимноизключващи се законови инициативи,които пламеннозащитават,а после с патос си ги отхвърлят.А къде са ,,глухонямите,,само за тази година 67хил пенсионери,къде са тристранки,синдикати и наъ-вече медии.Навряни/сомонавряли са се в миши дупки.За какъв ръст и инвестиции се говори,когато истината е една -ЦАРЯТ Е ГОЛ-НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ.
123
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли нямат очи и съвест да видят как хората мизерстват ежедневно, умират болни, гладни, самоубиват се, защото потъват в дългове заради инфлация и проблеми, а те вземат заплати по няколко хиляди и говорят само за власт.
122
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-малко пари за пенсии, толкова повече пари за мюфтийството.
121
0
 
20
 
! Отговори
Бойчее преди 5 години
Видяхмете вече 11-та година що за стока си и с корупцията няма да се оправиш, защото ти си главата на корупцията. Колкото милиони си взел, бегай до като не са те хванали и си ги харчи на острова с манекенките.
120
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
тези хора ще го съсипят преди избори да сменят формулите да ощетяват хорататова е недопустимо
119
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и защо изтри отговора ми,"анонимнико"?!..Така ли "търсиш варианти"?..-като триеш тия,които не ти изнасят?..тая тактика никого не е спасила!..Само е отлагала края...Справка:-ВСЯКА ГЛАВА ОТ Историята на човечеството!!!
118
0
 
22
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Схемата е ясна!Първо. "ако мине!"Второ. "Ако не мине, бащицата оправя нещата и всички са доволни!"Вече не живеем в почти-демокрация, вече си е ачик тоталитарен режим!
117
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те направо мултимилионери ще станат с коледни и новогодишни надбавки от по 40 лв., и работещите с мизерните заплати, ако се слушат мненията на "специалисти" и политици.....А цените???? Толкова сме "добре", че дори и някои африкански държави вече ни задминаеат по развитие и качество на живот.....
116
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде радеф и деса поетеса като му се надупят сега и като пуснат по една фъсня направо ше го отвеят на изборите. а робската люлка ще прави "люля баля спасителя ке доде, люля баля батака ше оправи" и скотовете ше чекат 20те лева и ще се радват. че могат дори чревца и по некой кокал за велик ден да залебят.
115
3
 
14
 
! Отговори
Елен преди 5 години
До Анонимен 98: Пенсия от НОИ да се дава само за трудовия стаж! За да съм го написала значи има защо. Не може хора с по 10- 15 години стаж да взимат пенсии по болест колкото един учител или лекар с 40 г стаж. Направи справка за лекари и учители пенсионирани през периода 97г.- 2001г и ще видиш за какво става дума.Всеки от нас има познати, наистина инвалиди и такива, които са си платили да взимат инвалидна пенсия!