Плевнелиев: Битката вече не е десни - леви, а демократи и популисти

Президентът предупреди политиците да не си играят със страховете
284
Плевнелиев: Битката вече не е десни - леви, а демократи и популисти
Снимка: Булфото

Борбата сега била не между леви и десни, а между демократи и популисти, смята Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

Още по темата
Според него траен и устойчив мир е постижим само когато се даде път на не на интересите, а на принципите, заяви Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

"Около нас цари нестабилност и съвсем нормално е хората да се притесняват, зависи от политиците да адресират страховете на гражданите и да ги решават по устойчив начин, а не да се заиграват с тези страхове", посочи Плевнелиев по време на конференцията "Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз" днес в София, организирана от Атлантическия съвет по повод 70-годишнината на НАТО и 15 години от присъединяването на България към алианса .

Според него решенията могат да бъдат само глобални, независимо дали става въпрос за тероризъм, за икономически и финансови кризи, за миграция.

"Когато виждаме огромното противопоставяне, което не е вече по линията леви срещу десни, а е по линия на демократи срещу популисти, когато очакваме самото сърце на европейската демокрация да бъде превзето от рекорден брой антиевропейци, когато знаем, че идващите избори са от основно значение, зависи от всеки от нас да се изправи пред лицето на гражданите и да защитава това, което смята, че е правилно за следващото поколение", отбеляза Плевнелиев.

НАТО е най-силният в света достоен съюз на демократични държави, отстояващи принципи, а каква по-голяма мечта от тази за траен мир на планетата, смята той.

Според него популистите не са силни, защото нямат кауза, стратегия, дългосрочен поглед.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин отбеляза, че сегашните времена са тревожни и предизвикателни, но има и някои положителни моменти, независимо от предизвикателствата и заплахите, пред които се изправяме. Според него отбелязването на годишнината на НАТО ни дава възможност да препотвърдим споделените ценности, а и да помислим какви успехи са достигнати, какво не е постигнато и какво все още трябва бъде направено, както и да използваме тази възможност да адресираме заплахите и предизвикателствата.

Посланик Рубин отбеляза и председателството на България на Съвета на ЕС и посочи ролята на страната ни по отношение на подкрепата за интеграцията на Западните Балканите.

"България демонстрира, че разбира важността да играе проактивна роля в региона като член на НАТО и ЕС", коментира посланикът.

Той обърна внимание и на решението за модернизиране на българските военна авиация и изрази мнение, че избирането на F-16 е правилният избор.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че НАТО не е просто военна организация, има и политическа роля. Тя посочи, че трябва да промотираме НАТО, да продължим да обясняваме каква е целта на НАТО, да развенчаваме митовете.

Посланик Хопкинс коментира, че дори да напусне ЕС, Великобритания ще остане свързана и ще играе роля в европейската отбрана.


284
Още от Политика
На 24 април ще стане ясно как се явяват ОП на евроизборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
Росен е звездата преди 4 седмици
Ако си ОК Цецо да демисира и от общественните постове и апартаментната сага, моля сложи МИНУС.

Ако си ОК Бойко да демисира и от Общественните, Странните и Бистришките тигри , турни ПЛЮС


Ако си ОК и в същото време не си съгласен Плевеллиев да бъде оставен да го изритат от всякъде на него му го служи, защото тоя хипер политик, интензивен рохгатомосник, светлият икономист и патриотичен гражданин с храброто си сърце той разби ГЕРБ, злепостави Цветанов и поруга честта и достойството на Борисов
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е тоя пак се изказа и какво следва е въпросът е докога ще търпим такива политици .Не около нас има нестабилност -у нас няма стабилнос няма спокойствие и сигурност осигурена от политиците които се разхождат за наши пари до САЩ за конференция по сигурността -чувства те ли се сигурни и защитени в собствената си страна ,че някой да се разхожда до другия край на по въпросите за сигурността света
206
0
 
7
 
! Отговори
Попа преди 4 седмици
А бре Плевньо, ходи да си направиш брат. По-голями популисти от теб и ГЕРБ няма.
205
0
 
6
 
! Отговори
Гаро адвоката преди 4 седмици
Битката е между свестните хора и ирландските пастирки. Узбексите архари са на страната на пастирките.
Туй е.
204
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя може да няма капчица любов към България. Долните му думи го показват. Ей, и ВНИМАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ДА НЕ ИЗБИРАТЕ ТАКИВА ПЛАЗМОДИИ, БОЙКО НЕ Е С НИЩО ПО-ДОБЪР ОТ ТОВА НИЩО.
203
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не си мислите , че Плевнелиев го прави по идеологически причини ? Не. Плащат му и той говори. Който му плати повече за него ще говори.
202
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
САМО КОМУНИЗМА ОПРАВЯ БЪЛГАРИЯ,СЕГА Е АНАРХИЯ!!!!
ТОДОР ЖИВКОВ МУ Е МАЙКАТА,СИТЕ АЙДУЦИ В ЗАНДАНА
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА!
201
0
 
8
 
! Отговори
До 202 преди 4 седмици
Не предозирайте преди обяд
200
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Всичко е пари! Няма леви няма десни. Само народа е прост и това ги храни.
199
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПЛЕВНЕЛИВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!
198
3
 
12
 
! Отговори
До Росен Банов преди 4 седмици
палавото Деси беше "синоптик", а тоя е пе'дераст...а, бе и в двата случая за е'бане става дума ама това е друг въпрос:)))))))
197
2
 
18
 
! Отговори
Гербераст-крадец преди 4 седмици
Няма пари за болните деца, няма пари за бедните пенсионери, няма пари за здравеопазване, образование и култура, а?! Ама за луксозни герберастки имоти, пари има, нали?! Хищна и гладна за кражби герберастка глутница.
196
2
 
16
 
! Отговори
грубиян преди 4 седмици
Съпруг 2 да се прибира вкъщи да простира и да хваща бримки.
195
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига сте ни занимавали с глупостите на този политически труп!
Правите му лоша PR услуга.Това се отнася и за вас. Колкото пъти това недоразумение си отвори завистливата уста-толкова пъти вие тиражирате простотията му.
С това се превръщате в придатък и клакьори на елементарната посредственост.
Колкото повече ни го подонасяте претоплен този мъртвец, толкова по-голямо отвращение и погнуса предизвиквате в читателите си!
Просто прочетете коментарите! Зная че ще изтриете този коментар но ...цензурата.
194
2
 
20
 
! Отговори
Росен Банов преди 4 седмици
Росен Банов, този не беше ли някакъв синоптик? От кога синоптиците взеха да разбират от политика. Ааа, тоя е от интелигентите на ГРАБ. Също като кмета на Белослав :)
193
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Битката е между глобалисти и антиглобалисти!
Р.П. пак не е в час явно!!!
192
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредната глупост на Роската Плевнелиев!!
191
3
 
27
 
! Отговори
Николай преди 4 седмици
Значи, накрая стана ясно, що е това демократ. Та, де що има на хранилка на Америка за България е демократ. Останалото-сюрия популисти.
190
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хората вземаха хубавите и евтини апартаменти ти чети лекции-дете имаш утре ще порасне !Айде бегай на ул Латинка !
189
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И този се изходи по въпросите. Да се изхожда, но защо го прави публично?