Плевнелиев: Битката вече не е десни - леви, а демократи и популисти

Президентът предупреди политиците да не си играят със страховете
284
Плевнелиев: Битката вече не е десни - леви, а демократи и популисти
Снимка: Булфото

Борбата сега била не между леви и десни, а между демократи и популисти, смята Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

Още по темата
Според него траен и устойчив мир е постижим само когато се даде път на не на интересите, а на принципите, заяви Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

"Около нас цари нестабилност и съвсем нормално е хората да се притесняват, зависи от политиците да адресират страховете на гражданите и да ги решават по устойчив начин, а не да се заиграват с тези страхове", посочи Плевнелиев по време на конференцията "Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз" днес в София, организирана от Атлантическия съвет по повод 70-годишнината на НАТО и 15 години от присъединяването на България към алианса .

Според него решенията могат да бъдат само глобални, независимо дали става въпрос за тероризъм, за икономически и финансови кризи, за миграция.

"Когато виждаме огромното противопоставяне, което не е вече по линията леви срещу десни, а е по линия на демократи срещу популисти, когато очакваме самото сърце на европейската демокрация да бъде превзето от рекорден брой антиевропейци, когато знаем, че идващите избори са от основно значение, зависи от всеки от нас да се изправи пред лицето на гражданите и да защитава това, което смята, че е правилно за следващото поколение", отбеляза Плевнелиев.

НАТО е най-силният в света достоен съюз на демократични държави, отстояващи принципи, а каква по-голяма мечта от тази за траен мир на планетата, смята той.

Според него популистите не са силни, защото нямат кауза, стратегия, дългосрочен поглед.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин отбеляза, че сегашните времена са тревожни и предизвикателни, но има и някои положителни моменти, независимо от предизвикателствата и заплахите, пред които се изправяме. Според него отбелязването на годишнината на НАТО ни дава възможност да препотвърдим споделените ценности, а и да помислим какви успехи са достигнати, какво не е постигнато и какво все още трябва бъде направено, както и да използваме тази възможност да адресираме заплахите и предизвикателствата.

Посланик Рубин отбеляза и председателството на България на Съвета на ЕС и посочи ролята на страната ни по отношение на подкрепата за интеграцията на Западните Балканите.

"България демонстрира, че разбира важността да играе проактивна роля в региона като член на НАТО и ЕС", коментира посланикът.

Той обърна внимание и на решението за модернизиране на българските военна авиация и изрази мнение, че избирането на F-16 е правилният избор.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че НАТО не е просто военна организация, има и политическа роля. Тя посочи, че трябва да промотираме НАТО, да продължим да обясняваме каква е целта на НАТО, да развенчаваме митовете.

Посланик Хопкинс коментира, че дори да напусне ЕС, Великобритания ще остане свързана и ще играе роля в европейската отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога олигарсите и лобистите ги наричат "демократи"?Битката НЕ е демократи- популисти, а е между лобисти и популисти.
94
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лалугер!
93
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я, п.л.е.в.н.ю. се цензурира
92
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популистите са онези, които ви обещаха европейско бъдеще и си накупиха апартаменти и вили с вашите пари от еврофондовете.
91
3
 
34
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Днес да не е ден на мъртвите-само политически трупове-Костов,тоя....
90
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократ - този който е правил далавери и са го хванали.Популист - този който е правил далавери и още не са го хванали.
89
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, тръгнала е кампания по спасяването на оцвък-оцвък, насъскаха *** и мавъра..., скоро и други.
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно. Демократите създават проблеми на България, защото Франция и Германия имат повече население и ще гласуват срещу интересите на бг тировете например. Като са повече население не означава че България трябва да стане колония на ЕС и САЩ и да изпълнява демократичните им заповеди.
87
2
 
32
 
! Отговори
Ко преди 5 години
Кви битки ,кви пет лева!!?Тоз е откачен!Искам да пробва да държи реч например пред протестиращите мед сестри,и да им каже Русия е враг на България,че го разчекнат тая *** ***,няма достатъчно нецензурирани думи да се опише добре тоя ми ти ......
86
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъде пише ли "спонсорирана публикация", че не виждам защо този го отразяват?
85
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Плевнелиев. Открито и точно.
84
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Крим не е рускТи не се обаждай там от Карлуково!Като е твоят, защо не го издигнахте отново и не го преизбрахте?Защото сте една шепа ненормалници, за тваникой не го иска тва недоразумение повече
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цяла западна Европа сред народа ще намерите много фенове на Русия Китай Япония Южна Корея латинска Америка и кой ли още не но феновете на Англия и САЩ се броят на пръсти.То и статистиката го показа 15 процента смятат САЩ за надежден партниор 53 процента смятат Русия Китай и Индия за надежден партниор и 75 процента Япония 55 процента латинска Америка и кой е с най-нисък резултат.Именно четвъртия райх САЩ на Тръмп и англосаксонската му изм.ет.
82
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
популист и комсомолски секретар - махай се, няма кой да те чете!
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато популист (Плювналиев) говори за популизъм е ГНУСНО.
80
35
 
2
 
! Отговори
Крим не е руск преди 5 години
Г-н Плевнелиев е моя президент!!!....и на милиони българи.
79
2
 
27
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До ПенсионерМного е умен,и в нужника да го затвориш,пак гладен няма да остане!
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно вече никой не иска НАТО освен мойте любими сладури кравари от фащ дето тъй им изнася.Аз съм точно в Западна Европа и за моя огромна изненада тук за две години престой не намерих нито един фен на САЩ 52 им щат Великобритания и още по-малко на НАТО което тук вече след Тръмп го сравняват със завоевателния съюз на силите на оста в който всички влизат защото ги е страх от САЩ както преди ги беше страх от Германия и пак като тогава всички са в съюза но не от любов а от шубе.
77
0
 
30
 
! Отговори
д-р преди 5 години
Роска, започни да си пиеш лекарствата с опаковката и може и да те поолаби.
76
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевел, я ни обясни, какво се случва в ТЕХ-парка?Чия собственост е, ти какъв се явяваш, и чии пари са загрибени /усвоени/ там!?И не е ли това един губещ проект, чрез който и ти се пооблажи!?