Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребители

Изборът – стратегически за сътрудничество със САЩ
Обновена: 26 мар 2019 08:10 | 26 мар 2019 07:00,
291
Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребители
Снимка: Reuters, архив

Преговорите за покупка на американски изтребители F-16 за българските военновъздушни сили ще започне още през май. САЩ са проучили изискванията от наша страна, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНР.

Той поясни, че САЩ са проучили изискванията от наша страна и тази заявка трябва да бъде анализирана и остойностена. След това трябвало "да се срещат" финансовите възможности, които имаме с това, което ни се предлага.

Още по темата

По думите на Запрянов ценовото предложение трябва да мине през Американския конгрес.
"Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети за България, осемте", прогнозира зам.-министърът.

"Това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът е стратегически за сътрудничеството със САЩ, което ще продължи десетилетия. Така както предните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти", тобави зам.-министърът.

Американският посланик у нас Ерик Рубин посочи от своя страна, че с придобиването на изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО.

Рубин се спря и на факта, че страната ни модернизира армията си на фона на много предизвикателства, включително външни фактори като дестабилизиращи действия на други държави, бюджетни ограничения и сложна вътрешнополитическа ситуация.

"Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата, който превърна страната в регионален лидер", констатира посланикът на САЩ, който е уверен, изтребителите F-16 от последното поколение Block 70 са правилният избор на България, който ще допринесе за революционно модернизиране на въоръжените й сили, опазване на въздушното пространство и изоставяне на руското наследство.

"САЩ стоят до България в трудни времена за региона и колективната сигурност", декларира в заключение той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Струва ми се,че трябва да говорим за 9 изтребителя-защо забравяте г-н Цветанов,той е нещо повече от изтребител!?
79
11
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 5 години
Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо щял да се върне в България с първия Ф-16 бл.70..
77
10
 
12
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 5 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да разберете това червеноглавци...
76
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слугинаж -> скапани самолети на баснословна цена -> комисионни -> апартамент на безценица с псалми -> успех на изборите и така цикълът се затваряНо не казаха от Артекс тези псалми пазят ли от затвор, съд с конфискация и не дай си боже падащи бомби и ракети ако сколасат и с Русия да ни вкарат във война?
75
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая сделка е нещо като апартаментите на Цвъки - уж всичко е законно, ама е аморално и накрая всички сме прецакани.Ще получим 8 бр "дървени" самолети, правени в малка серия извън конвейра и то след години, когато те ще са за ***.Нашите управници купиха 8 броя отживелици, за да служат за въздушни мишени на руснаците, а ние ще плащаме парсата поколения нататъкСлугинажът ще ни излезе солено
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 300 самолета на гърците и 500 на турците ние ще сме континентална мощ с тия 8 Милениум Фалкони. Да вземат и Хан Соло да ни пратят, че при това положение без марвълски супергерой под ръка сме за никъде.
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито Нинова, нито президента е казал нещо по въпроса за този крещащ пример за корупция около сделката с тия бараки...
72
0
 
1
 
! Отговори
преди платените преди 5 години
коментатори да са го свалиликак може да ползвате да не пиша на кого ..
71
3
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ Новодомци преди 5 години
Ще си купуваме още недвижима собственост (F16 Block V)
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам за церете Дуло, Муло, Шишман и колко са се страхували то тях западняците, но днес професионалистките Стефка, Лили, Мими предлагат добри професионални услуги на западняците и имат добра клиентела да изкарат някое евро да пратят на децата и на безработните си мъже в България.
69
3
 
8
 
! Отговори
aa преди 5 години
преговорите няма да очват или ще почнат но няма да свършат. Тия ще паднат от власт сами от простотия
68
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От първи януари 2020 година Русия спира доставките на газ за България през Украйна. България вече е официално уведомена. Това означава от нова година срив на българската икономика, бунтове и гражданска война - по големите градове се отопляват на газ, парното и топлата вода ще скочат поне десеторно. Нашите се опитаха да направят нещо с медведев, но американците веднага и подредиха с апаргаментите по радио свободна Европа.
67
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Когато сме имали царе, сме държава, но това е приключило с род Шишманови. На запада не им е харесало да ги цивилизова цар Атила от рода Дуло и все още ни обработват за да не се повтори. Направиха ни колония с *** обслужващ персона.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се правете , че не ви ясно . На всички ни ясно и за самолетите и за апартаментите , оградата и КТБ и още много други...
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бяхме с Русия имахме една от най-модерно въоражените армии в Европа, и най-силната на Балканите.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме периферията, за нашите "партньори" българите са полу-хора второ качество на които се внасят стоки второ качество, депо за черноработници, евтини слуги от задния двор. Нормално е да ни продават страи 50 гидишни самолети, защото българите са второ качество хора, диваци и не будят доверие в цивилизованите западняци.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Кое не ти е ясно. Ние не сме водещи в НАТО. Защо не ни продават 5то поколение?! Можеш да си отговориш сам. Нарича се доверие.
62
2
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
едва 8...?каква армия сме само с 8 годни за употреба самолета съвместими с натовските стандарти?ето за това не сме велика държава защото не всичкони е микроскопичнотрябваше да са 100 броядо като не започнем да бъдем грандиозни във всичко което правим ще си останем г-н никойс 8 броя е почти същото като и без тях
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито една от водещите военни сили в НАТО и региона не си купува остарялата технология на ф-16, инвестира се в 5-то поколение, 5+ и перспективни разработки. Но ние явно ще финансираме чуждите разработки, а ще караме с виетнамки...