Плевнелиев: Над 200 са пропагандните сайта у нас, финансирани от Русия

Не сме готови да реагираме на външна намеса при евровота, смята той
13 апр 2019 20:25, Анисия Иванова
600

Не сме готови да реагираме на евентуална външна намеса при евроизборите, заяви за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев. Той припомни кибератаката по време на местните избори и референдума през 2015 година, когато бяха блокирани сайтовете на президентството, правителството и ЦИК.

"Първите доклади на българските служби бяха доста размити, с голяма неяснота, и ние не можехме да преценим, специално аз и моят екип в президентството, а други бяха готови да си замълчат, откъде точно идва атаката. Тогава се наложи като държавен глава на страна-членка на НАТО да изисквам по линия на НАТО пълна информация от партньорските служби за това кой атакува България в ден на избори и референдум", обясни Плевнелиев в разговор с Милена Милотинова.

"48 часа по-късно от британските служби, от американските служби, от канадските заваляха много ясни доклади и много ясни доказателства за това кой нападна България в ден на избори и това е групата Sofacy Fancy Bear, която се причислява към руското военно разузнаване", заяви той.

На въпрос защо българските служби не са дали точна информация, Плевнелиев обясни: "За мен обяснението, от една страна, е, че не сме достатъчно подготвени, включително и днес. От друга страна обаче, липсва и политическата воля. Липсва тази смелост понякога да посочиш този, който е причинил това."

"Казвам го в прав текст. Днес ние не сме готови за подобни предизвикателства," заяви Плевнелиев.

"От друга стрпана, тези, които тогава дестабилизираха България, и днес нямат никакви скрупули, и са готови да го направят отново. По моя информация, както и по информация на Европейската служба за борба с дезинформацията и Бюрото към ЕС за борба с кибератаките, само в България през последните години са създадени над 200 нови сайта с откровено или прикрито финансиране от Русия, които продължават да бълват пропаганда."

В ЕС такива сайтове вероятно са хиляди, смята Плевнелиев.

"И все пак, за разлика от България, в много други държави бяха взети мерки. В Холандия, в Германия, във Франция отдавна институциите са предприели действия. В Германия има дори закон, който влезе в сила. Той въвежда определени правила за социалните медии и платформи. Една такава практика би била много важна и за България," смята бившият държавен глава.

"За мен големият извод е един – и през 2015 година, и днес, не само българските институции, но и политическият елит на България не е склонен да посочи ясно откъде би могла да дойде атаката, дестабилизацията. Така, както и през 2015 година, всички си посипаха главата с пепел, а аз бях единственият, който говореше на тази тема и изискваше доклади. И имам чувството, че ситуацията и днес не се е променила", заяви Росен Плевнелиев.

Каква е равносметката от КСНС при президента Радев в понеделник, какви са шансовете ни да привлечем инвестицията на Фолксваген за завод у нас - целият разговор на Милена Милотинова с Росен Плевнелиев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя избяга от комсомола, но комсомола не избяга от него. Пропит е от пропаганда в стил ранните '50 на миналия век. Прелива от комсомолски патос в борбата с врага, който междувпрочем вижда навсякъде, включително в прогнозата за времето. Неговото граничи с параноя и случаят му от политически, става клиничен.
151
6
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Горкият младоженец,все на жени не случва,не можа никъде да се партийно приюти,даже не се опита собствена партийка на скалъпи,не можа като Петър Стоянов да си намери топло,добре платено с парите на Сорос местенци в някоя клинтанова фандация.Остана му само едно,да бъде някакъв гротесков боец срещу Русия.Ако не беше толкова жалък ,щеше да е смешен.Ако Русия беше разграбвана от чужди компании,като България тя щеше да е прекрасна,а тя е горда и си отстоява правата
150
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пак изпълзя отнякъде и започна с дежурните глупости.
149
22
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
Малеее новина за Росен Плевенлиев и вдигнаха всички русляни на пожар да коментират и да си цъкат плюсчета от 05.00 сутринта нон стоп. Вие сте направо смешни другари, не ви дават почивка от централата май?
148
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роско, а защо Фолксваген ще направи завода за коли в Турция? Колко са там руските сайтове и газопроводите, че и купуват и ракети даже. Или северните потоци си отиват при южните, а ти си говори
147
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно вярно е твърдението на Плевнелиев...Даже 200 са малко... Русия се вре навсякъде, където е възможно... Дори и там, където няма никакви интереси...
146
7
 
15
 
! Отговори
Този иска да опита преди 5 години
вкуса на новичока!? На голям герой се пише, но мечока няма да го търпи, ще бяга като Местан в чужди посолства. Навремето искаше шамари да бие на Русия, това са те, изкукалите комсомолци, всички в ГЕРБ са такива!
145
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този защо не си седи в плевнята, ами се пъчи по телевизията?
144
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този защо не е в затвора? Това, че си купи министерско, а после и президентско място, не му дава право изобщо да се изказва за каквото и да е било в българското пространство!
143
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драга редакция, до кога ще продължавате да дъвчите интервюто на тоя дума по дума? За един ден два пъти му публикувате снимката и т.ъп.ните, които ръси в ефир! Погледнете и коментарите под статиите! Само двама - трима в тая държава могат да се сравняват с него по събрани определено отрицателни мнения! Тоз индивид е позор за България, не го ли разбрахте? А с изтипосването му ката ден едва ли ще му вдигнете реномето на продажник и пионка! Човекът си е просто крещящо посредствен, да не каза още нещо
142
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, да, де! Тоя Cretin (нем.) ни подготвя за загубата на гербаджиите на изборите.После ще може да казва, че друг им е виновен (справка: Боко, Цвъко те винаги са безгрешни, Станишев и Орешарски са им виновни). :)
141
7
 
22
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Кажете ги кои са тия 200 сайта, че да започнем да ги посещаваме по-редовно.
140
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ако наистина вярваше на собствените си думи за злокобните руски тайни служби, щеше да бъде много по-внимателен в изказванията си защото има млада жена и бебе.Но тъй като руснаците не му обръщат никакво внимание, той продължава да плямпа глупости без откат.
139
3
 
11
 
! Отговори
пенсионер 76 г. преди 5 години
КЪДЕ ДАВАТ ПАРИ ОСВЕН НА ТЕБЕ ЗА ГЛУПОСТИТЕ ДА СЕ ЗАПИША И АЗ ЧЕ СЪМ ГЛАДЕН
138
6
 
13
 
! Отговори
Джаба преди 5 години
ТУй РоскУ няма ли да го отвлекат извънземните, че да спрете да ни занимавате с малоумщините му?
137
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
приятелчета в..уги го подкрепят
136
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой натрапва на българите това ?
135
6
 
18
 
! Отговори
ВВ Путин преди 5 години
Местя си го у лево от коментара на политическият пигмей Росен за пари
134
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-великия президент в историята на България!
133
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Роска продължавай да ги разобличаваш